Varžytuvėse – ir laukuviškiai

Jau 49-ąjį kartą Kauno sporto halėje šur­mu­liavo respublikinė šventė-varžytuvės „Grok, Jurge­li-2018“. Šiais metais dėl patekimo į finalą šalies regionuose rungėsi 32 ko­lek­tyvai, o tokią teisę iškovojo aštuonios liau­diš­kos mu­zikos kapelos.

Į „Grok, Jurgeli“ varžytuves Kaune jau ketvirtą kartą vyko ir Laukuvos liaudiškos muzi­kos kapela „Laukuva“ (vadovas Alfredas Šniaukas). Be mū­sų, varžėsi liaudiškos muzi­kos kapelos „Ringuva“ iš Šiau­lių rajono, „Simnyčia“ iš Aly­taus rajono, „Pliumpa“ iš Ky­bartų, „Linksmuolė“ iš Vi­sa­gino, „Salako muzikantai“ iš Zarasų rajono, „Svaja“ iš Laz­dijų rajono, „Zyplių dvaro“ kapela iš Kybartų, kuri ir tapo varžytuvių nugalėtoja. Svečio teisėmis žiūrovus linksmino „Lėvena“ iš Panevėžio rajono, Aleksandro Stulginskio universiteto kapela „Ūkininkas“ bei Kauno technologijos universiteto tautinio meno ansamblis „Nemunas“. 

Renginį pradėjo ir vedė aktoriai Gin­taras Vidmantas ir Birutė Pre­ke­vičiūtė-Meš­kaus­kienė. Va­do­vaujant šventės vyr. diri­gentui, kape­los „Ūki­nin­kas“ 

vadovui Ro­mu­al­dui Sa­dzevi­čiui, visos kapelos už­gro­jo tradicinį maršą „Suk, suk ratelį“ ir „Grok, Jurgeli“. Var­žy­tuvių metu po dvi kapelas rungėsi tarpusavyje, žiūrovams balsuojant už mėgstamiausias. Kiekvienas kolektyvas pristatė savąjį regioną. Savo varžovei „Svajos“ kapelai įteikėme simbolinį Laukuvos herbą, pakvietėme aplankyti mūsų kraštą ir Lietuviškos mokyk­los 100 metų jubiliejų švenčiančią Laukuvos gimnaziją. 

Šventė baigėsi, jungtinei kapelai atliekant kūrinį „Va­ka­ruškos“ ir didžiulio sūrio įnešimu į sceną. Vakaronės metu kapelų dalyviai smagiai pabendravo bei pasidalino įspūdžiais.

Nuoširdžiai dėkoju saviveik­lininkams už kantrybę, atsidavimą, liaudiškos muzikos puoselėjimą, tradicijų tęstinumą. 

Alfredas ŠNIAUKAS, 

kapelos „Laukuva“ vadovas

AUTORIAUS nuotr.