Šiauduva siūbavo nuo jaunimo šokių

Jei manote, kad jaunimui svetima liaudies kultūra, teks nusivilti. Šilališkiai dar kartą įrodė, jog geba linksmintis be svaigalų, o liaudies šokius trypia su tokia aistra ir užsidegimu, kad linguoja visa gyvenvietė.

Šiauduvos kaimo bendruomenės salėje jau ketvirtą kartą vyko tarptautinė etnokultūros naktis. Šiemet ją lydėjo žemaitiškas šūkis „Jei žemaitis užsispirs – ir į debesį įspirs!” Šiuo renginiu paskelbta Žemaitijos metų pradžia. Tarp daugiau nei 250 dalyvių buvo svečių ne tik iš Žemaitijos, bet ir iš Latvijos, Radviliškio, Kauno, Vilniaus rajonų. Tradicinių šokių mokė gausus šokėjų būrys bei liaudies instrumentus virkdę muzikantai iš folkloro kolektyvų „Gers smuoks“ (vad. Ilona Raudonienė), „Veringa” (vad. Jolanta Kažukauskienė ir Vaclovas Rudys), „Uknolis” (vad. Alvydas Juodviršis), „Vieversėlis“ (vad. Arūnas Stankus), „Čiučiuruks” (vad. Rita Macijauskienė), „Spigėns”( vad. Diana Bomblauskienė), „Gerviki“ (vad. Jovita Lubienė), „Alksniokā“ (vad. Dainora Petrikienė ir Jolanta Kaleckienė), „Instiliuks“ (vad. Rasa Bartkuvienė), „Knytuva” (vad. Valdas Rutkūnas), „Dūzginėlis” (vad. Olga Jogminienė), „Ūpo uzbuons” (vad. Gražina Pameditienė).

Mūsų tradicinių šokių greitai išmoko ir Latvijos Kandavos kultūros centro šokių kolektyvas „Imulina“, folkloro kolektyvas „Vacelite“. Kaimynai pristatė ne tik savo tautos folklorą, bet ir padainavo lietuviškai „Ant kalno karklai“.

Prieš įsisiūbuojant muzikinei renginio programai, kolektyvų vadovai buvo kviečiami į sceną, kur ant stilizuoto Šilalės ąžuolo (autorius – tautodailininkas Alfonsas Maulius), vaizduojančio žemaičių tvirtybę bei vienybę, saugant senąsias protėvių tradicijas, pakabino savo krašto ar kolektyvo simbolius. O 20-ojo gimtadienio proga pasveikintas vienintelis kankliuojantis folkloro ansamblio narys Netas Klimavičius, kuriam įteiktos žemaitiškos kanklės.

Renginys, skirtas Žemaitijos metams bei Pasaulio lietuvių metams paminėti, pradėtas daudytės signalu ir žemaitiška daina, po kurios sekė trankūs tradiciniai žemaičių šokiai. Šventę vedusi režisierė etnografijai Ilona Raudonienė sakė, kad šilališkių organizuojama etnokultūros naktis išsiskiria ne tik tuo, jog į ją susirinkę vaikai ir jaunuoliai šoka tradicinius šokius, bet ir mokosi: „Pristatomi tradicinius šokius puoselėjančių Lietuvos mokyklų konkurso „Visa mokykla šoka” (šis projektas išaugo į akciją „Visa Šilalė šoka”) šokiai, mokomasi vaikų ir moksleivių folklorinių šokių konkurso „Patrepsynė“ šokių, varžomasi maratone – konkurse, vyksta edukaciniai užsiėmimai“.

Šiemet maratonui parinktas „Greičpolkis”. I-ajame ture savo ištvermę ir įgūdžius išbandyti panoro beveik pusė šokėjų. Tačiau finale susirungė 4 stipriausios poros. Po pusvalandį trukusio maratono I-osios vietos nugalėtojais paskelbtos Odetos Stradomskytės ir Roko Šimkaus iš Radviliškio r. Šiaulėnų M. Šikšnio gimnazijos bei Šilalės kolektyvo „Gers smuoks“ Emilijos Girčytės ir Armino Zdanavičiaus poros. Jiems padovanoti kelialapiai į vasaros etnokultūros stovyklą prie Paršežerio. II-ąją vietą iškovojusiems šilališkiams Laurai Raudoniūtei ir Jonui Gudauskui atiteko Aukštagirės slidinėjimo trasos savininkų įsteigtas dovanų kuponas (10 asmenų), III-iąją vietą bei apsilankymą 5 asmenims Aukštagirės slidinėjimo trasose laimėjo Kamilė Levickaitė ir Gvidas Šalkauskas iš Radviliškio. Visi finalininkai apdovanoti etnografo, kalvio Alberto Martinaičio nukaltais akmeniniais amuletais. Dar 12 porų paskatinti akmeniniais paukšteliais, žirgeliais, smuikeliais ir kt.

Šokių metu vyko ir įvairios edukacijos (vytos tautinės juostos, gaminti mediniai žaisliukai ir pan.). žemaitiškų ir baltiškų raštų piešimo technikos, liaudies karpinių meno. Kas pailsdavo šokti, galėjo ne tik pasmalsauti, bet ir pats išbandyti vieną ar kitą užsiėmimą, pasigaminti suvenyrą. Edukacinius užsiėmimus vedė Šiaulių etninės kultūros studijos „Saulės klėtis” vadovė, mokytoja metodininkė Jūratė Sruogytė, tautodailininkė Sigita Dacienė, etnografė, tautodailininkė Jolanta Kaleckienė, technologijų mokytojas metodininkas Eugenijus Jurevičius, ŠRKC Raudėnų filialo kultūros darbuotojos Loreta Aušbikavičienė ir Roma Kybartienė, AJC savanorės Aušrinė ir Augustė Mažulytės.

Po maratono visi pakviesti paskanauti žemaitiško kastinio su bulvėmis, naminės giros, kugelio, ant laužo virto šiupinio, sriubos ir arbatos.

Šilalės kultūros centro jaunimo folkroko grupė „Uknolis” kaip reikiant išjudino šokti nusiteikusius bendraamžius, o labiausiai lauktas nakties pasirodymas – grupės „Kūjeliai“ koncertas nepaliko nė vieno abejingo.

Sužavėti viešnage Šilalės krašte buvo ir kaimynai latviai, kurie stebėjosi tokia gausa jaunimo, šokančio tradicinius šokius, džiaugėsi jaukia renginio atmosfera.

Pasidžiaugti, anot Kultūros centro direktorės I. Kėblienės, tikrai yra kuo: „Nuostabus mūsų jaunimas ir su jais dirbantys mokytojai, folkloro ansamblių vadovai. Be galo smagu, kad į Tarptautinę etnokultūros naktį, skirtą Žemaitijos metams bei Pasaulio lietuvių metams paminėti, susirinko gausus būrys etninės kultūros puoselėtojų. Svarbiausia, kad tokiuose renginiuose niekada nereikia jokių svaigalų, apsaugos ar policijos – tradiciniai šokiai kelia patį tikriausią svaigulį: vyresnioji karta, matydama šitaip šokant jaunimą, svaigsta iš laimės, o jaunimas – iš smagaus nuovargio. Tikiu, kad trankiai pradėti Žemaitijos metai – tik pradžia daugeliui gražių, prasmingų ir smagių renginių visoje Žemaitijoje“.

Organizatoriai dėkoja gausiam rėmėjų būriui, savanoriams, mokyklų vadovams, sudariusiems sąlygas mokiniams ir mokytojams dalyvauti renginyje. Visiems jiems įteikti Etninės kultūros globos tarybos pirmininkės Dalios Urbanavičienės padėkos raštai.

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

Algimanto AMBROZOS nuotr.

Atnaujinta Antradienis, 12 vasario 2019 08:48