Šilalėje – dar vienas festivalis

Praėjusį savaitgalį Šilalės kultūros centro salė kone kilnojosi nuo skambių pokštų ir linksmos muzikos – taip pirmojo festivalio „Brizgėls“, kurio iniciatorius, vedėjas ir organizatorius Alvydas Juodviršis, dalyviai pasveikino visus susirinkusiuosius į naujo renginio „krikštynas“.

Ir nors festivalis organizuotas pirmą kartą, jis pretenduoja vadintis tarptautiniu, mat tarp dalyvių pasirodė ir svečiai iš Latvijos – lūpinių armonikėlių ansamblis „Blumizeristi“ iš Ventspilio. Kaimyninės tautos atstovai dar kartą įrodė, jog tarp mūsų yra labai daug bendro: ausį glostė lietuviams būdinga melodijos nuotaika, o kai latviai užtraukė lietuvių liaudies dainą „Ant kalno mūrai“, kartu uždainavo visa salė. Vėliau paaiškėjo, kad latviams šią dainą parinko Ventspilyje gyvenanti ir vertėja dirbanti lietuvaitė.

Tolimiausi svečiai iš Lietuvos buvo Marijampolės kapela „Jovarai“, o daugiausiai muzikantų atvyko iš Šilutės rajono: scenoje pasirodė ansamb­lis „Karčema“, grupė „Prieskonis“ bei šokių kolektyvas „Dakota“. Bene įspūdingiausio pavadinimo kolektyvas atvyko iš Gargždų – linksmos muzikėlės grupė „Pečius griūn“. Festivalį vainikavo šilališkių ansamblio „Padkava“ pasirodymas.

Kultūros centro direktorė Irmina Kėblienė svarstė, ar neverta „Brizgėls“ festivalio organizuoti kasmet.

„Pakalbėjus su dalyviais paaiškėjo, kad tokių renginių Lietuvoje trūksta. Tad galbūt festivalį pavyks surengti ir kitais metais“,– „Šilalės artojui“ sakė I. Kėblienė.

A. Juodviršis teigė iš dalyvių ir žiūrovų sulaukęs itin gerų atsiliepimų.

„Iš pradžių baiminausi, kad gal norinčiųjų dalyvauti nesusirinks daug – juk tai specifinė muzika. Tačiau nuskambėjus paskutiniams akordams, tapo aišku, jog festivalis pavyko“, – džiaugėsi jo organizatorius.

A. Juodviršio vadovaujama „Padkava“ gegužę yra pakviesta į country muzikos festivalį Šiauliuose „Ant rubežiaus“. Tikimasi, kad ten pavyks užmegzti daugiau pažinčių ir į Ši­lalę pakviesti dar daugiau sve­čių.

Visi pirmojo „Brizgėls“ festivalio dalyviai sulaukė išskirtinių dovanų – tik šiam festivaliui pagamintų suvenyrų. Juos (kaip ir scenos apipavidalinimą) sumodeliavo, o vėliau ir surinko pats renginio organizatorius. Suvenyro dalį iš „brizgilų“ (apynasrių su žąslais) sukūrė kalvis Tomas Benėta, o muziką atspindinčią detalę – gitaros simbolį, pagamino bendrovė „Kvantuma“.

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

Algimanto AMBROZOS nuotr.

Atnaujinta Trečiadienis, 27 kovo 2019 11:22