Pasikeitė artilerijos bataliono Pajūryje vadas

Liepos 1-oji brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos bata­lione – šventinė diena. Batalionas įkurtas 2017 m. liepos 1 d., kovinė vėliava jam įteikta po poros metų, o šiemet, liepos 1 d., pirmąjį bataliono vadą pulkininką leitenantą Vadimą Jeriominą pakeitė majoras Tomas Naudužas.

Vadų pasikeitimo šventinė ceremonija vyko Pajūrio rekreacinėje zonoje. Jos metu plk. ltn. V. Jeriominas kovinę M. Pečiulionio bataliono vėliavą perdavė pareigas perimančiam kole­gai, kuris iki šiol tarnavo generolo Ro­mualdo Giedraičio artilerijos bata­lione ir ėjo štabo viršininko pareigas. 

Kad šis renginys išskirtinis, liudijo parko pakraštyje išrikiuotos net šešios haubicos ir gausus aukščiausio rango karininkų būrys. Bataliono civilių ir kariškių bendradarbiavimo vyriausiasis specia­listas Donatas Barsys informa­vo, jog į šventę atskubėjo beveik visų Lietuvos kariuomenės dalinių vadai, civilinių institucijų vadovai, Šilalės savivaldybės atstovai, karių artimieji. To­kios iškilmės neįsivaizduojamos ir be Lie­tuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų orkestro.

Motorizuotosios pėstininkų brigados (MPB) „Žemaitija“ vadas plk. Ne­ri­jus Stankevičius šventę pradėjo pasižymėjusių kariškių apdovanojimu, o netrukus buvo paskelbtas ir įsakymas dėl M. Pečiulionio artilerijos bataliono vadų bei vyriausiųjų puskarininkių perkėlimo.

„Įsteigti ir kurti naują karinį viene­tą nėra lengvas uždavinys. Kiek tam reikia žmogiškųjų ir materialinių resursų, kūrybinių intelekto pastangų ir atkaklumo, puikiai žino šiandien kovinę vėliavą perduodantis bataliono vadas V. Jeriominas, kurio užtik­rintų žingsnių dėka batalionas ge­ba vykdyti paramos ugnimi užduotis, komplektuojamos naujos baterijos, sklandžiai vykdomas karinis rengimas“, – kalbėjo plk. N. Stankevičius, dėkodamas buvusiam bataliono vadui už pozityvų požiūrį, asmeninį indėlį ir linkėdamas į naująją tarnybos vietą vykti su tokia pat kovine dvasia.

Tarnybą MPB „Žemaitija“ šta­bo viršininko pareigose tęsiantis plk. ltn. V. Jeriominas tikino, jog treji metai bataliono vado pareigose prabėgo labai greitai.

„Tuos metus, kuriuos tarna­vome drauge, visada prisiminsiu su pasididžiavimu. Man bu­vo garbė tarnauti su jumis“, – sakė tarnybą Pajūryje baigęs pirmasis M. Pečiulionio artilerijos bataliono vadas. 

Kartu su vadu tarnybą šiame batalione baigė ir vyriausiasis puskarininkis seržantas mjr. Egidijus Paluckas.

„Linkiu kariams atminti, jog būtent jūs esate šito bataliono kalviai. Mes siekėme tapti profesionaliausiu ir pavyzdiniu batalionu. Tikiu, ateityje taip ir bus, o M. Pečiulionio artilerijos batalionas bus pripažintas geriausiu Lietuvoje“, – sakė srž. mjr. E. Paluckas, tarnybą tęsiantis krašto apsaugos savanorių pajėgų Vyčio apygardos 5-ojoje rinktinėje Panevėžyje.

Naujuoju bataliono vadu tapęs mjr. T. Naudužas ir naujasis vyr. puskarininkis srž. mjr. Žydrūnas Bajalis su bataliono kariais pasisveikino, o buvę vadai atsisveikino, apeidami garbės ratą apie išsirikiavusius karius, o Pajūrio dangų sudrebino artilerijos salvės.

Karininkas T. Naudužas didžiąją savo tarnybos laiko dalį tarnavo generolo R. Giedraičio artilerijos batalione ir yra sukaupęs didelę paramos ugnimi karininko patirtį. Bazinius artilerijos kursus jis yra baigęs Danijos artilerijos mokyk­loje, 2014 m. žinias tobulino JAV artilerijos mokykloje. 

Šventėje dalyvavęs Tauragės įgulos kapelionas kpt. Saulius Kristapavičius ir šilališkis karinių jūrų pajėgų kapelionas (Lietuvos kariuomenės Ordinariato vyresnysis kapelionas) Remigijus Monst­vilas plk. ltn. V. Jerio­mi­nui įteikė Lietuvos kariuomenės Ordi­nariato apaštalinio ad­mi­nist­ratoriaus arkivyskupo Gin­taro Grušo padėką už krikš­čioniškų vertybių puoselėjimą. 

Šventę vainikavo artilerijos salvių už Lietuvą, už Lietuvos kariuomenę ir už brigados generolo M. Pečiulionio artilerijos batalioną serija.

Pasibaigus šventinei ceremonijai, plk. ltn. V. Jeriominas sakė, jog niekada neužmirš nei Šilalės, nei Pajūrio bend­ruomenės ir būtinai, atsiradus galimybei, čia apsilankys.  

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

Algimanto AMBROZOS nuotr.