Vasarišką nuotaiką kuria muzika

Paskutinė pavasario savaitė, be abejonės, pirmiausia išsiskyrė mu­zikalumu – įvairūs koncertai bei festivaliai vyko nuo sostinės iki pajūrio. Kaip įprasta šiltajam se­zonui, gausėja nemokamų ren­gi­nių, kuriuose prasmingai praleisti lai­ką kviečiami visi. Štai praėjusią savaitę įvyko seniausias folkloro festivalis „Skamba skamba kankliai“, kuriame dalyvavao ir svečiai iš Uk­rainos. Ir, žinoma, nuskambėjo „Poezijso pavasaris”, pažėręs ne vieną apdovanojimą. 

Praėjusį savaitgalį sostinėje skambėjo ir džiazas – kasmetinis tarptautinis džiazo festivalis „Vilnius Mama Jazz“ pakvietė ir į meno fondo „Lewben Art Foundation“ kuruojamą šiuolaikinio meno parodą „Menas kaip ginklas/Visuomenė be ginklų“. Taip pat pradėta įgyvendinti nauja tradicija – festivalio ambasadoriaus rinkimas. Pirmuoju tapo Nacionalinės premijos laureatas Vladimiras Tarasovas. 

Muzikos netrūko ir kitur. Paskutinį gegužės savaitgalį Palanga tapo pučiamųjų muzikos miestu, o kurorto gyventojai ir svečiai buvo kviečiami į penktąjį tarptautinį pučiamųjų muzikos festivalį „Amber Wind 2022“, kuriame pasirodė per 200 atlikėjų. Festivalis subūrė profesionaliausius Lietuvos orkestrus ir svečius iš užsienio. Šį kartą džiugino „Amber Wind“ gala koncerto viešnia iš Barselonos – džiazo atlikėja, kūrėja ir ypatingo talento multiinstrumentalistė Andrea Motis.

Biržuose prasidėjo Tarptautinis Šiau­rės Lietuvos muzikos festivalis „Bir­žai 2022“, jis vyks iki birželio 19 d. Kamerinės muzikos mylėtojus kvies net penki kolektyvai: valsty­bi­nis Vil­niaus styginių kvartetas, stygi­nių kvartetas „Archi Quartett”, ansamb­lis „Cla­viola“, fortepijoninis trio – Da­lia Dė­dinskaitė, Gleb Pyšniak, Lu­kas Ge­niu­šas bei svečiai iš Ukrainos „Duetto Con­cer-

­tante”. Festivalyje pasirodys teno­ras Edmundas Seilius, sopranai Asta Krikš­čiū­naitė, Jomantė Šležaitė, Kris­tina Zmai­laitė ir kt. Visi festivalio renginiai yra nemokami.

Praėjusią savaitę įvyko ir 75-asis Kanų kino festivalis, kurio metu išdalinti pagrindiniai apdovanojimai. „Auk­sinė palmės šakelė“ atiteko Ru­beno Ostlundo filmui „Liūdesio trikampis“, o specialus dokumentinio kino prizas skirtas Mariupolio mieste Ukrainoje kovo pabaigoje nužudyto kino režisieriaus, kultūros antropologo Manto Kvedaravičiaus paskutiniam dokumentiniam filmui „Mariupolis 2“. Šį filmą baigė kurti montažo režisierė Dounia Sichov ir režisieriaus sužadėtinė bei bendražygė Hanna Bilobrova. Šiemet konkurse dalyvavo 21 filmas.

Naisiuose įteikta 46-oji Zigmo Gėlės-Gaidamavičiaus literatūrinė premija – už pirmąją poezijos knygą „Tamsa yra aštuonkojis“ ji skirta Dominykui Nor­kū­nui. Laureatas eilėraščiuose kalba apie 21-o amžiaus žmogaus siekį pajusti savosios tapatybės pulsą pasaulyje, kuriame nyksta žodžių ir simbolių reikšmės. 

Meno ir kultūros dvasia savaitgalį sklandė Bijotuose, kur penktadienį ne tik skambėjo „Poezijos pavasario” eilės, bet ir knygos „Bijotai” antrosios dalies pristatymu duotas startas Mažosios kultūros sostinės renginiams. Šiais metais Bijotai mini garsiųjų Dionizo Poškos Baublių 210-ųjų metų sukaktį, tad visi renginiai skiriami šiai iškiliai datai.

Kotryna PETRAITYTĖ