Kai neina panešti, tenka ridenti

Pasirodo, ne tik pasakose moliūgas virsta karieta – tikrą milžiną išauginęs Alvydas Rudys pokštauja, kad jo daržovė bent jau priekabos ratą tikrai galėtų atstoti.

„Didžiausias šiemet darže ras tas moliūgas svėrė beveik 48 kilogramus, o jo broliai išaugo šiek tiek lengvesni, pasiekė 37,5 kg“, – neatsistebi rekordininkais Alvydas.

Šilališkiams gerai pažįstamas muzikantas prisipažįsta neturįs daug praktikos, kaip reikia moliūgus auginti – sėjo juos dar tik trečią sezoną. Be to, nelabai gilinosi ir į daržovių veislę.

„Žinau, kad buvo dviejų rūšių sėklų: didieji moliūgai „Gliaš“ ir „Pacific Giant“. Ant vienos pakuotės rašė, jog moliūgai gali išaugti net iki 300 kg, tik, aišku, iki tiek maniškiams dar to li. Nors ir 37-48 kg svorio daržovė jau atrodo solidžiai, o ir ką nešti turėjau“, – juokiasi Alvydas.

Anot A. Rudžio, nors ir pernai derlius nebuvo prastas, bet didžiausias moliūgas svėrė perpus mažiau nei šiųmetis.

„Gal ši daržovė ne visiems patinka, bet man ji – gardi. Labai mėgstu tirštą moliūgų sriubą, taip pat labai skanios obuolių ir moliūgų sultys. O kam poskonis nėra gardus, galima įmaišyti morkų, kokių nors egzotinių vaisių. Iš mūsų išaugintų moliūgų derliaus praktiškai nelieka jokių atliekų – ko patys nepajėgiame sunaudoti, likučius vištos sulesa“, – dalijasi ūkininkavimo įgūdžiais kapelos „Tekinis“ muzikantas.

Gydytoja dietologė Edita Gavelienė pažymi, jog dėl savo maistinės vertės moliūgas yra vienas iš nedaugelio produktų, kuris privalo rasti vietą mitybos racione. Tuo labiau, jog ši daržovė yra priskiriama prie sveikatai palankių ir mažai kalorijų turinčių produktų.

„Moliūguose galima rasti vitaminų A, C, E ar K, kuris itin reikalingas kraujo krešumui, kaulų būklei bei kitoms žmogaus organizmo funkcijoms palaikyti. Juose taip pat gausu mineralinių medžiagų ir mikroelementų: kalio, vario, mangano, šiek tiek geležies. Be to, iš moliūgų galima ruošti ne tik trintas sriubas, bet juos panaudoti ir kepiniams, keičiant juose dalį miltų”, – teigia E. Gavelienė.

Pasak gydytojos dietologės, vertingas ne tik moliūgo minkštimas, bet ir jo sėklos, kuriomis rekomenduojama skaninti salotas ar sriubas.

Kviečiame pasigaminti gardų, kvapnų moliūgų karį, kuriam reikės: 200 g ankštinių pupelių, 1 vnt. poro, žalumynų pagal skonį, 500 g moliūgo, 2 skiltelių česnako, alyvuogių aliejaus, 0,5 stiklinės vandens, tailandietiško kario padažo, 250 g ryžių, 1 citrinos.

Gaminimas labai paprastas – į puodą suberiame visas susmulkintas daržoves ir žalumynus, alyvuogių aliejuje pakepintą porą, česnaką ir, užpylę vandens, troškiname 5–10 minučių, kol daržovės taps minkštos. Tada pagardiname kario padažu, išspaudžiame citrinos sulčių.

Patiekiame su atskirai išvirtais ryžiais. „Šilalės artojas“ iki spalio 10 d. dar laukia jūsų išauginto (arba atrasto kaimyno darže) derliaus nuotraukų el.p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Nugalėtojus skelbsime kitą savaitę, jiems atiteks redakcijos prizai.

„Šilalės artojo“ inform.

Skaitytojo nuotr.