Metų derlius – iš vieno moliūgo

Baigiantis konkursui, „Šilalės artojas“ sulaukė ypatingai daug nuot­rau­kų su užfiksuo­tu šiųmečiu derliumi. Juo pasidalijo ir girvainiškis Zigmas Budvytis.

Pasak Girvainiuose (Laukuvos sen.) gyvenančio Zigmo, tokios daržovės dar nebuvo išauginęs, mat didžiausio dručkio svoris – net 58 kilogramai.

„Auginu juos kelerius metus, išaugdavo iki 7–10 kg. Šių metų pavasarį susiviliojau sėklomis, ant kurių pakuotės buvo rašoma, kad moliūgas gali pasiekti net 300 kg. Pats pasėjau, auginau vazonėliuose, paskui nešiau į šiltnamį, vėliau persodi­nau lauke. Sužinojau, kad, norint išauginti didelį moliūgą, būtina skabyti ūglius, leisti augti tik vienam vaisiui. Taip ir stengiausi daryti. Bet kur tu viską sužiūrėsi – ir tas didžiulis užaugo, ir dar mažesnių priaugino. Dabar suku galvą, kur viską dėti – valgau moliūgus tik aš, žmona su sūnumi jų į burną neima. Šaldiklio tokio didumo neturiu: anksčiau visą kiaulę į jį sudėdavau, dabar vienas moliūgas viską užimtų. O vietos ir kitoms maisto atsargoms rei­kia pasilikti“, – pasakojo Z. Bud­vytis.

Vyras sakė namuose neturintis net tokių svarstyklių, kad gigantą būtų galima lengvai pasverti, tad bandė jį užritinti ant buitinių. Ir į kiemą moliūgą pargurinti nebuvo labai lengva – jis augo tolėliau nuo sodybos, teko tiesiog įritinti į karutį. 

„Ko gero, teks imti pjūklą, kitaip jo neįveiksiu, nėra tokio peilio, kuriuo galėčiau moliūgą perpjauti. Galą gausiu bevalgydamas“, – juokėsi žmogus.

Ir tikino kitais metais pasėsiantis šiųmetinio galiūno sėklų. 

Žydrūnė MILAŠĖ

Algimanto AMBROZOS nuotr.