Baido šernus, kenčia žmonės

Mortos MIKUTYTĖS nuotr. Mortos MIKUTYTĖS nuotr.

Prapymiškiai tikina gyvenantys tarsi karo zonoje – pasak jų, kelinta naktis klausosi pamiškėje dundančios garsinės patrankos, kuria ūkininkas vaiko vilkus bei kitus miško žvėris. Tačiau užtarimo aplinkiniai nesulaukia, o Žadeikių seniūnas Faustas Meiženis gyventojams siūlo pakentėti, kol ūkininkai suves gyvulius į tvartus. 

„Šeštadienio naktį atsibudome nuo pasikartojančio trenksmo: kas kelios minutės nemaloniai bumbteli. Spėliojom, kas čia galėtų būti, visokios nemalonios mintys į galvą lindo – juk tokie neramūs laikai“, – skundžiasi Žadeikių seniūnijos gyventojai.  

Naktis be miego leidžiantys žmonės ne juokais pik­ti, kad gyvuliai ūkininkui yra svarbesni už kaimynų teisę į ramybę ir poilsį. 

Žadeikių seniūnas F. Meiženis prob­lemos nemato: sa­ko, neilgai tęsis, tik kol suvarys į fermas gyvulius.  

„Blogai tik tai, kad žmogus nepranešė kaimynams apie galimus nepatogumus, nenuramino ir neatsiprašė jų. Bet ir ūkininką galima suprasti. Jeigu jis pagal projektą įsigijo dujinę patranką plėšrūnams vaikyti, turi ją naudoti. O vilkų keliamas pavojus mūsų kraštuose ypatingai didelis, šį rudenį jau ne vienam ūkininkui daug žalos pridarė“, – tvirtina F. Meiženis. 

Garsinės patrankos savininkas tikina, jog ne tik nuo vilkų saugo gyvulius. Baidyti, anot jo, reikia ir šernus, knisančius pasėlius bei pievas.

„Atnaujinu ganyklas ir vėl išaria. Kiek galima kentėti? Reikia kažką daryti“, – aiškina ūkininkas, netikintis, kad kaime, kuris nuo jo vienkiemio yra ne mažiau kaip už trijų kilomet­rų, patrankos garsas gali kam nors trukdyti. 

Visgi pastarosiomis naktimis patrankos jis nebejungia – sako, išgirdęs žmonių atsiliepimus, padaręs pertrauką. Tik ji nebus ilga – patranką šernams iš pasėlių ir ganyklų vaikyti ūkininkas naudos visą žiemą, tik gal ne kiekvieną naktį.

„Žinotumėt, koks geras dalykas. Pasėliuose buvo vien stirnų pėdsakai, dabar tuščia – net balandžiai iš angaro dingo“, – džiaugiasi jis. 

Kai pavojus tikras, savo turtą saugoti reikia, tačiau yra ir kita medalio pusė – būtina užtikrinti ir aplinkinių ramybę. Tuo labiau, jog ir Triukšmo valdymo įstatymas gyventojams garantuoja poilsį nuo 19 val. vakaro iki 7 val. ryto, o pažeidimu laikomas ne tik toks triukšmas, kuris viršija ribinius dydžius, bet ir yra erzinantis, nemalonus, nuolat girdimas ir trukdo rimtį. 

Ūkininkas mano, kad žmonės jam turėtų padėkoti, nes esą jis žvėris išvaiko ir iš jų pasėlių. Todėl jei prieš naudojant garsinę patranką apie tai būtų pasikalbėjęs su kaimynais, problemų dėl triukšmo gal ir nebūtų kilę. 

Daiva BARTKIENĖ

Tęsinį skaitykite „Šilalės artojo“ Nr. 80

Atnaujinta Penktadienis, 20 spalio 2023 08:42