Nacionalinė bibliotekų savaitė Šilalės rajone: renginių gausa ir įvairovė

Kasmet nuo 2001 metų vyksta Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Jos tikslas – suvienyti bibliotekininkų bendruomenę ir pristatyti bibliotekų veiklas visuomenei. Šiais metais pasirinkta Europos Sąjungos metams paminėti skirta tema „Europos šeimoje“. Bibliotekų savaitė vyko balandžio 23–29 d., kurios metu Šilalės rajono bibliotekose surengta per 20 įvairių renginių: popiečių, edukacijų, kūrybinių dirbtuvių, filmų peržiūrų, protmūšių ir kitų veiklų.

Informacinės popietės ir individualios konsultacijos

Šilalės viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyrius vedė individualias konsultacijas skaitytojams „Modernėjanti biblioteka: kaip naudotis ibiblioteka.lt paslaugomis?“. Skaitytojai supažindinti su knygų paieška, kaip užsisakyti leidinius per knygomatą, mokė, kaip rezervuoti norimus dokumentus, pratęsti skaitymo terminą, naudotis elektroninėmis knygomis portale ir skaityklėje. Tuo tarpu Interneto skaitykloje surengta informacinė pamoka „Kai saugiai elgtis internete?“, kur su mokiniais aptartos saugaus elgesio internete taisyklės. Kaltinėnų bibliotekoje vyko informacinė popietė „Tvari biblioteka“.

Nuo lauko šaškių iki knygų namelio

Laukuvoje atidarytas knygų namelis. Jis veiks visą parą ir laukuviškiai knygomis galės keistis jiems patogiu metu. Tikimasi, jog knygų namelis prisidės prie skaitymo skatinimo. Turiningam laisvalaikiui prie Šiauduvos bibliotekos pastatytos lauko šaškės, kurios iš karto sulaukė Šiauduvos savarankiško gyvenimo namų gyventojų dėmesio. Iniciatyvų Laukuvoje ir Šiauduvoje autorė – bibliotekininkė Rugilė Virbašienė.

Pristatytas kulinarinis paveldas

Nacionalinės bibliotekų savaitės metu Šilalės viešosios bibliotekos Informacinių išteklių ir metodikos skyriaus vedėja su komanda svečiavosi Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos Vembūtų ir Ūbiškės filialuose. Susirinkusiems skaitytojams buvo pasakojama ne vien tik apie kanapių patiekalus, bet ir visą senąją Šilalės krašto kulinariją. Kartu su susirinkusiaisiais buvo pagaminti čiulkis bei meškos šūduks.

Paminėti ir Žemaitiško rašto metai

Laukuvos bibliotekoje mokiniai pakviesti į popietę „Žemaitiško rašto ypatumai“. Atlikdami užduotis, dalyviai pasitikrino savo žinias apie žemaitišką raštą. Pajūrio bibliotekoje vyko kūrybinis užsiėmimas „Žemaitėška rašliava unt stikla“, kurioje pajūriškė, lietuvių kalbos mylėtoja Danutė Genčienė supažindino pirmokėlius su įvairiais senovinių rakandų pavadinimais žemaitiška tarme.

Biblioteka – erdvė poezijai, pokalbiams ir filmams

Obelyno biblioteka pakvietė savo skaitytojus į susitikimą „Su ryto kava ir vakaro arbata“. Lankytojai vaišinosi kava, klausėsi bibliotekininkės skaitomos ištraukos iš R. Granausko knygos „Baltas liūdesio balandis“. Kvėdarnos bibliotekoje vyko popietė „Gera būti bibliotekoje“, kurios metu vaikai skaitė ištraukas iš mėgstamų knygų, aptarinėjo knygų herojus. Laukuvos bibliotekoje surengtų popiečių metu buvo skaitomos H. K. Anderseno pasakos, kuriamos dioramos su kūrinių veikėjais. Didkiemio bibliotekoje vyko popietė „Biblioteka – tavo sielai artima erdvė“, kurios metu žiūrėtas režisieriaus R. Verbos dokumentinis filmas „Šimtamečių godos“. Į Bilionių biblioteką rinkosi skaitytojai drauge garsiai paskaityti ištraukas iš įvairių knygų. Vakaras su knyga parodė, kad ir koks dabar yra užimtas žmonių gyvenimas, jiems reikia peno sielai. Požerės bibliotekoje vyko garsinio skaitymo valandėlė „Knyga mano gyvenime“.

Kūrybiniai užsiėmimai

Šilalės viešosios bibliotekos Vaikų skaitykla surengė kūrybines dirbtuves „Gėlių žiedai“ su Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijos mokiniais ir edukatore, Pajūralio bibliotekininke Stase Pūdžemiene. Čia taip pat vyko edukacija „Žiedai tarp žiedų“ su Dalia Kutniauskiene. Bibliotekoje surengta integruota lietuvių kalbos, šokio ir technologijų pamoka „Laumės įvaizdis šiandien“ su Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijos dešimtokėmis ir mokytojomis Vitalija Gedeikiene, Aušra Danisevičiene bei Vida Mažeikiene.

Žinių viktorinos

Laukuvos Norberto Vėliaus gimnazijoje vyko protmūšis „Nuo Laukuvos iki Europos“. Jame atsispindėjo Bibliotekų savaitės tema – Europos šeimoje. Tarp klausimų – užduotys apie Lietuvos narystę Europos Sąjungoje ir NATO, muzikinės mįslės apie Europos kalbas ir, žinoma, klausimai apie Laukuvą, jos istoriją ir čia gyvenusius garsius žmones.

Nacionalinės bibliotekų savaitės proga viktorina surengta ir Lietuvos bibliotekininkams. „Šįryt nedirbu su Marium ir Edmundu” – taip pavadintas bibliotekininkų bendruomenę suvienijęs virtualus protmūšis. Kuri šalis labiausiai lankoma turistų, kaip vadinasi ES himnas, kada Lietuvoje įvestas euras, kiek Lietuva turėjo Europos komisarų nuo įstojimo į ES? – į šiuos ir kitus klausimus atsakinėjo net 28 komandos.

Supažindino su neregių pasauliu

Upynos bibliotekoje surengta pažintinė popietė „Susipažinimas su neregių pasauliu“, kurios metu mažieji pakviesti pabandyti pavaikščioti užrištomis akimis su baltąja lazdele po erdvę, pažindami supantį pasaulį per pojūčius. Vaikai išbandė regėjimo negalią lengvinančias priemones: kalbantį rankinį laikrodį, kalbantį kraujo spaudimo matavimo aparatą matuoklį, kalbančią skaičiavimo mašinėlę ir kt.

Nemokami pažymėjimai

Nacionalinės bibliotekų savaitės proga rajono bibliotekose buvo galima nemokamai gauti skaitytojų pažymėjimus. Tokia galimybe pasinaudojo ir mažieji, ir suaugusieji, kurie galės pasiskolinti knygas, gauti kitas paslaugas. Tuo tarpu Traksėdžio bibliotekoje vyko akcija „Padovanok bibliotekai knygą ir pasivaišink puodeliu kavos“, kurios metu gyventojai kviesti atlikti kilnią misiją ir padovanoti savo bibliotekai leidinių.

Parodų gausa

Šilalės viešosios bibliotekos Vaikų skaitykloje veikė Šilalės meno mokyklos mokinių piešinių paroda „Pavasario spalvų kelionė“ (mokytoja Sonata Dargienė). Žadeikių bibliotekoje buvo eksponuojama fotografijų paroda iš bibliotekos gyvenimo „Aš esu biblioteka. Ateik, pažink, pajausk!“. Pajūralio bibliotekoje buvo galima apžiūrėti dokumentų parodą „Ryški laimės žiburio šviesa“, kuri skirta rašytojo Jono Biliūno 145-osioms gimimo metinėms. Kaltinėnų biblioteka kvietė į spaudinių parodą „Biblioteka yra pasaulio išmintis ir durys atviros kiekvienam“. Bijotų biblioteka paruošė parodą „Bijotų bibliotekos istorijos takeliai“. Vaikų skaitykloje pradėta eksponuoti Pajūralio bibliotekininkės Stasės Pūdžemienės karpinių paroda.

Rima NORVILIENĖ,

Komunikacijos ir inovacijų skyriaus vedėja

Atnaujinta Antradienis, 07 gegužės 2024 14:42