Vasarišką nuotaiką kurs Tauragė

Praėjusią savaitę sosti­nė­je vyko festivaliai „Skamba skamba kankliai“ ir „Vilnius Mama Jazz“, Kaune šur­mu­liavo Putvinskio gatvės die­na bei pučiamųjų instru­mentų orkestrų festivalis „Bandfest Kaunas 2024“, nuaidėjo 60-asis tarptautinis poezijos festivalis, o jo laureatu tapo poetas, publicistas Vytautas Kaziela, apdovanotas už ei­lė­raščių knygą „Neatsi­merk, Viešpatie“.

Gegužės 30-ąją prasideda tris dienas truksianti Tauragės miesto šventė, kurios metu bus rengiamas ir tarptautinio Tauragės džiazo festivalio atidarymo koncertas, profesionalių ir jaunųjų menininkų darbų parodos, orkestrų ir atlikėjų koncertai, šventinė mugė, teatrų sueiga, regioninis linijinių šokių kolektyvų pasirodymas. Šventės renginiai – nemokami, o juose laukiami visi regiono gyventojai, taigi – ir šilališkiai.

O šiandien, 19 val., Šilalės gyventojai kviečiami pasigrožėti uždegančiais Sakartvelo šokių kolektyvo „Iveria“ šokiais – koncertas Šilalės kultūros cent­re taip pat nemokamas.

Šią savaitę mūsų rajono mokyklose abiturientams skambės Paskutinis skambutis – šventė visose gimnazijose rengiama gegužės 31-ąją, tad mieste bei miesteliuose jaunatviško šurmulio tikrai bus gausu. 

Praėjusį savaitgalį Vilniuje 51-ą kartą vyko festivalis „Skamba skamba kankliai“ – seniausias folkloro festivalis šalyje. Žiū­rovus ir klausytojus džiugino tu­rininga programa: pradėjo mokslinė-praktinė konferencija „Folkloras mieste“, „Pasidainavimų vakaras“ Alumnato kieme, Bernardinų sode buvo nutiestas „Sutartinių takas“, etninės kultūros naktis „Naktinės dūzgės“ ir kt. Baigiamajame festivalio koncerte „Jau sutema temela“ dalyvavo ne tik Lietuvos folkloro ansambliai, bet ir svečiai iš Estijos, Latvijos, Ukrainos.

Vilniuje taip pat įvyko jau 23 metus skaičiuojantis festivalis „Vilnius Mama Jazz“. Lietuvos nacionalinio dramos teat­ro fojė keturias dienas džiazo šventės atmosferą kūrė daugybė įdomių lankytojams atvirų veiklų. Taip pat pristatyta privataus meno fondo „Noewe Foundation“ kuruojama Rūtos Jusionytės paroda ir fotografijų paroda „Retrospektyva 2002–2023“, kurios autorius fotografas Dainius Labutis. 

Gegužės 26-ąją Kaune įvyko

Putvinskio gatvės diena. Ši gat­vė tiesiog įsigėrusi istorijų: nuo Kauno bohemos iki darbo klasės prisiminimų, nuo hipių svajonių iki diplomatų kasdienybės. Tad visi susidomėjusieji bu­vo kviečiami dalyvauti įvairiose Kauno menininkų namų ir part­nerių organizuojamose kūrybinėse dirbtuvėse, stebėti performansus, klausytis muzikos ir dalyvauti ekskursijose, o vakare Kauno menininkų amfiteatre vyko muzikos grupių koncertas.  

Kotryna PETRAITYTĖ