Tauragės džiazo festivalis: bliuzo emocijos išsilieja garsais ir tapyba

Ketvirtadienio vakarą bus atidarytas 10-asis festivalis „Džiazo dienos Tauragėje“. Bet šiandien nesižvalgysime atgal, neaptarinėsime to, kas nuveikta per tą dešimtmetį, o paliksime tai sezono pabaigai, kai jau bus galima atsigręžti atgal ir apibendrinti, kas buvo ir tai, kas galbūt dar bus.

Nors ir iki oficialaus festivalio atidarymo veiklos bei koncertai vyko, gegužės 30 d. visi geros muzikos mylėtojai susirinko koncerte Pilies kiemelyje. Renginio organizatoriai į svečius pasikvietė muzikos virtuozus, pasaulinio lygio bliuzo atlikėjus „Latvian Blues Band“. Tauragėje ne pirmą kartą koncertuojantys atlikėjai, pelnę tarptautinį pripažinimą, savo karjeros pradžia laiko 2000 m., kai jauni ir džiazą trokštantys groti vaikinukai susibūrė į kolektyvą gastrolėms Kanadoje.

Tauragiškiai galėjo pasinerti į pasaulinio lygio bliuzą, sujungiantį savyje žavingą Naujojo Orleano ritmą ir Čikagos bliuzo skambesį.

Festivalio atidarymo koncerto metu ir vėl vyko gyvos tapybos performansas „Improvizacijos ant drobės“. Pamažu tradiciniu tampantis tapybos meno inkliuzas bliuzo festivalyje plečiasi. Praėjusiais metais tapiusi keturių tauragiškių menininkių grupė pasipildė naujais vardais ir nauja geografija. Greta dailininkių Aretos Didžionienės, Sigitos Flaksienės, Jūratės Bytautės ir Ritos Grikšienės, grojant bliuzui, prie molbertų stojo marijampolietė Neringa Krivičienė ir Angelija Eidukienė iš Kauno.

A. Didžionienė, paklausta, kam kilo mintis organizuoti tokį performansą, sakė, jog apie tapymą koncerto metu buvo ne kartą pagalvojusi, o kai atsirado galimybė, pasidalino šia mintimi su Tauragės džiazo festivalio organizatoriumi Valdu Latoža. Taip ir gimė idėja suorganizuoti performansą Tauragėje džiazo dienų metu.

„Mano tėtis buvo didelis džiazo mylėtojas. Nuo kūdikystės atsimenu ne tik mamytės lopšines, bet ir nuolat namuose skambantį džiazą. Mano vardo kilmė taip pat inspiruota žinomos JAV džiazo atlikėjos Arethos Franklin asmenybės, todėl atsimenu jos balsą. Aš pati kurdama klausausi įvairios muzikos: mėgstu etno bei klasiką, džiazą ir ypač bliuzą. Žinoma, ypatingai vertinu gyvo garso koncertus, nes muzika įkvepia, sukelia įvairių emocijų, atgaivina ir suteikia daugiau spalvų žmogaus vidiniam pasauliui. Bliuzas turi tai, ką sunku nusakyti žodžiais. Jis tikrai įkvepia gyventi ir kurti“, – pasakojo dailininkė.

Pasak jos, performansas yra gyva kūryba, o kiekvienas menininkas į jį gali žiūrėti savaip ir siekti vis kitokių tikslų. Ji pati sakė teikianti prioritetą muzikinei atmosferai, o ne teatrališkumui, kai svarbiausia išgyventi muziką visa savo esybe, pasiduoti jai ir kurti „čia ir dabar“.

„Žinoma, ne visada tai yra lengva, gali trikdyti žiūrovų stebėjimas ir dėmesys. Bet, manau, jog tokie iššūkiai yra tarsi gyvenimo prieskoniai. Tai vertinga žiūrovams, galbūt jiems įdomu, kaip gimsta paveikslas, gal jie kitaip išgyvena bliuzo garsus, gal atranda sau kažką naujo ir visai netikėto“, – sakė menininkė.

******************

KVIEČIA 10-OJO TARPTAUTINIO FESTIVALIO RENGINIAI:

Gegužės 30 d., ketvirtadienį, 18 val., PILIES KIEMELYJE – “LATVIAN BLUES BAND” (Latvija), gyvos tapybos performansas Improvizacijos ant drobės” (menininkės tauragiškės Jūratė Bytautė, Rita Grikšienė, Sigita Flaksienė, A. Didžionienė, Neringa Krivičienė (Marijampolė) ir  A. Eidukienė (Kaunas).

Birželio 1 d., šeštadienį, 18.30 val., VASAROS ESTRADOJE – Jaunimo rezidencijos „DŽIAZO JŪRA 2024“ baigiamasis koncertas, dalyvauja Tauragės, Jurbarko, Šilalės jaunieji taletai. Meno vadovas Jievaras Jasinskis.

Birželio 7 d., penktadienį, 18 val., TAURAGĖS PILIES KIEMELYJE – „BOOGIE BOYS” (Lenkija).

Birželio 13 d., ketvirtadienį, 18 val., LAUKSARGIŲ EVANGELIKŲ LIUTERONŲ BAŽNYČIOJE – „KONGAS ir draugai”.

Daugiau apie kitus festivalio koncertus ir renginius galima susipažinti: internete: https://www.tauragejazz.lt/programa; Facebook: https://www.facebook.com/tauragejazz

Irina SADAUSKIENĖ

ORGANIZATORIŲ nuotr.

Atnaujinta Ketvirtadienis, 30 gegužės 2024 11:28