Šeštadienį – į Jurbarke vyksiančią regiono dainų šventę

Keli šimtai pagal lietuvių liaudies muziką sinchroniškai besisukančių šokėjų – toks reginys 2022 m. į atmintį įsirėžė ne vienam Vasaros estradoje Tauragės apskrities dainų šventę stebėjusiam. Panašūs vaizdai bei pakili nuotaika susirinkusiųjų laukia ir birželio 15 d. Jurbarke, kur susirinks apie pustrečio tūkstančio šventės dalyvių iš visos apskrities.  Tarp jų – ir keli šimtai šokėjų, dainininkų bei muzikantų iš Šilalės.

Jau nuo 17 val. Jurbarko dvaro parke visus atvykstančius šokiais ir šventiška nuotaika sveikins Tauragės regiono linijinių šokių kolektyvai, o miesto gatvėmis nuo Jurbarko rajono savivaldybės aikštės 17.30 val. pajudės bendra visų šventės dalyvių eisena – keturių rajonų mėgėjų meno kolektyvai, pasipuošę šypsenomis, skambiomis dainomis ir šventiška nuotaika.

Kaip juokauja Gintaras Zareckas, Tauragės regiono dainų ir šokių šventės „Upėmis tekančios dainos“ vyriausiasis režisierius, įėjimo bilietas žiūrovams – šypsena.

„Šventė truks apie tris valandas, bet tiksliai nenumatysi, kada ji baigsis: dažniausiai dalyviai dar nori pabūti toje erdvėje, pasidalinti įspūdžiais. Kaip ir visose šventėse, žiūrovams taip pat bus kur atsisėsti, įsigyti maisto ir pan. pavalgyti. Šventė prasidės dalyvių eisena nuo Jurbarko rajono savivaldybės Dvaro parko estrados link. Laukiame ir žiūrovų prisijungiant, palydint koloną pamojavimais, šypsenomis, šūksniais“, – kviečia G. Zareckas.

Šventėje pasirodys šiuolaikinio ir liaudies šokio šokėjai, folkloro kolektyvai, pučiamųjų instrumentų orkestrai, chorai ir vokaliniai ansambliai. Kaip suvaldyti iš keleto savivaldybių atvykusius dalyvius, kad viskas vyktų nepriekaištingai, paklausėme Tauragės regiono dainų ir šokių šventės chorų koordinatorės Danutės Lapienės.

„Viskas priklauso nuo pačių dalyvių jų vadovų: Dainų šventės repertuarą sudaro dalis Vilniuje įvyksiančios Lietuvos šimtmečio dainų šventės kūrinių. Į repertuarą įtraukėme Kęstučio Vasiliausko dainą „Brangiausios spalvos“, mat visoje Lietuvoje žinomas kompozitorius šiemet mini jubiliejų“, – pasakojo D. Lapienė.

Pirmoji Tauragės apskrities dainų šventė vyko 1946 m. 2007 m. buvo surengta 2-oji apskrities dainų šventė „Aidėk, Jūros slėni“, o trečioji vyko 2009 m. Jurbarke. 2022-aisiais, Tauragei minint 515-ąjį gimtadienį, Tauragės kultūros centro iniciatyva buvo atgaivinta Tauragės apskrities dainų šventės tradicija – birželio pradžioje Vasaros estradoje dainomis, šokiais, muzika nuskambėjo Tauragės apskrities dainų šventė „Karšuvos žemės vaikai“.

Margarita RIMKUTĖ

Juozo Petkevičiaus, Inesos Vaigauskienės, Linos Buchlickajos nuotr.

2022 m. vykusios Tauragės apskrities dainų šventės „Karšuvos žemės vaikai“ akimirka