Sostinėje – lauktoji vasaros šventė

Atėjo viena laukiamiausių savaičių – praėjusį šeštadie-nį Kaune prasidėjo Lietuvos­ dainų šventė. Šiemet jubilie­jinis renginys kviečia dai­nuoti ir šokti mūsų istoriją ir dabartį, atrandant reikšmingiausią žodį – gyvybė: žmogaus ir kultūros, medžio ir paukščio, bū­tojo ir esamojo laiko. 

Pirmoji Lietuvos dainų šventė įvyko 1924 m. rugpjūčio 23 ir 25 d. Kaune. „Dainos diena“­ pavadintą renginį atidarė Pre­zidentas Aleksandras Stul­gins­kis, pakvietęs sugiedo­ti Lie­tu­­vos­ himną, kurį užtraukė 3500 dainininkų ir kelios dešimtys­ tūkstančių palaikančiųjų. Dai­nų­ šventei augant ir plečiantis,­ dauguma jos renginių persikė­lė į Vilnių, bet Kaunas visuomet­ buvo ypatingai svarbus, todėl susiklostė tradicija Lietuvos dai­nų šventę pradėti būtent čia.­ Pirmoji Dainų diena – mažesnė, nei Vilniaus Vingio parko estradoje, tačiau beveik 4000 at­likėjų – choristų ir šokėjų – pakvietė žiūrovus svajoti apie ąžuolus ir upes, žalias lankas ir­ girias, apie Žemės veidą, augantį, atsinaujinantį, talpų. 

Vilniuje birželio 30 d. Dainų šventė prasidėjo Šimtmečio va­karo koncertu Vilniaus Ka­tedros aikštėje. Dainavo pub­li­kos mylimos atlikėjos, chorai „Vilnius“, „Ąžuoliukas“, „Liepaitės“, griežė Lietuvos kariuomenės orkest­ras. Tolimesnėje programoje –  eitynės, liaudies dailės paroda, kanklių koncertas, ansamblių vakaras, šokių diena ir kt. Dainų šventė Vilniuje tęsis iki liepos 6 d., o į ją išvyksta ir keli šimtai šilališkių.

Ateinantį šeštadienį švęsime­ Karaliaus Mindaugo karūnavi­mo – Valstybės – dieną. Tradici­niai minėjimai ir visuotinis him­no giedojimas vyks ne tik Šilalė-je, bet ir rajono miesteliuose. Tau-tiška giesmė suburs 21 val.

Rašytojo, diplomato, vertėjo­ Antano Vaičiulaičio premija šiemet skirta rašytojui, literatūr­os­ kritikui Andriui Jakučiūnui. Pre­mija įvertinta rašytojo novelė „Kurmių prob­lema, arba Doras žmogus“. Pasak komisi­jos pirmininkės Žydronės Kolevins­kie­nės, novelė nustebina daugiaprasmiškumu ir žaidybiškumu, puikia struktūra, netikėta­ pabaiga, meistriškais dialogais.­ A. Vaičiulaičio Jaunojo novelisto premija skirta Arminui Bartuliui už novelę „Mėlynų debesų kvapas“. Šios premijos skiriamos kas dveji metai už geriausią novelę, per šį laikotarpį­ publikuotą literatūros mėnraštyje „Metai“.

Šurmuliuoja renginiais ir Ši­lalė – prasidėjo šiemet jau  6-asis Bijotų dvaro festivalis, kurio pagrindiniai renginiai vyks liepos 19–20 d., o detalią programą galima rasti www.bijotai.lt. Jau ruošiamasi ir tradiciniam Medvėgalio menų festivaliui, re­gistruotis kviečia Etno stovyk­la, laukia tradicinis Bilionių ple­neras ir kt. Taigi vasara nebus nuobodi, tik tereikia no­ro visur apsilankyti.

Kotryna PETRAITYTĖ