Paklausyti Afrikos bliuzo – į Panemunės pilį

Rugpjūčio 6 d. Tauragės džiazo festivalis keičia savo lokaciją ir Panemunės pilyje (Jurbarko r.) organizuoja išvažiuojamąjį festivalio koncertą, kuriame pasirodys pasaulinio lygio žvaigždė Bai Kamara Jr. su grupe „Voodoo Snifers“.

Morlai Bai Kamara Jr. atlikėjas, muzikos autorius, prodiuseris ir visuomenės aktyvistas, kilęs iš Siera Leonės Bo miesto, kur ir praleido savo vaikystės metus. Vėliau išvyko mokytis į Didžiąja Britaniją, tačiau, metęs vadybos mokslus, ėmėsi muzikos ir išvyko į Briuselį, kur ir gyvena pastaruosius tris dešimtmečius.

Pirmoji Bai grupė Briuselyje „Odex Protocol“ buvo daugianacionalinė – J ją sudarė muzikantai iš Afrikos, Belgijos, Albanijos, Anglijos ir Amerikos, o „Odex Protocol“ suliejo soulą, džiazą, roką ir afro, 1994 m. išleido vieną EP „Lay Your Body Down“ ir albumą „ Delivery Day“ (1996 m.).

Pirmąjį solinį albumą „Living Room/Intrinsic Equilibrium“ Bai Kamara išleido 2001 m. Tokios dainos kaip „Go on Press“ ir „The Powers That Govern Us“ parodė ryškų socialinį sąmoningumą, o himnas „Downtown St. Josse“ plačiai paplito Belgijos žiniasklaidoje ir šiandien išlieka kaip vienas mėgstamiausių Bai kūrinių.

Šiuo metu atlikėjas jau yra išleidęs aštuonis solinius albumus, o „Travelling Medicine Man“  pasirodė praėjusiais metais. 13-os takelių afro-bliuzo dainų kolekcija skamba unikaliu Bai stiliumi – tai provokuojantis ir įtaigus pasakojimas apie meilę, gyvenimą, santykius ir netgi politiką, kuria atlikėjas labai domisi. Albume skambantis bliuzas yra pagardintas afro atmosfera, todėl klausantis skambančių kūrinių, norisi keltis ir šokti.

Tauragės džiazo festivalio organizuojamo Panemunės pilyje koncerto klausytojai išgirs kūrinius būtent iš paskutiniojo atlikėjo albumo, kur persipina bliuzo, soul‘o, modernaus funk‘o, ritmenbliuzo ir džiazo elementai, jausmingas Bai vokalas pasakos savo kilmės, afrikietiškų šaknų istoriją.

Taigi šilališkiai Panemunės pilyje irgi laukiami rugpjūčio 6 d., 19 val., o bilietus platina www. kakava.lt.

Irina SADAUSKIENĖ

 

Atnaujinta Antradienis, 09 liepos 2024 12:48