Šeštasis Bijotų dvaro festivalis įgauna pagreitį

Ką planuojate veikti šeštadienį? Susitikti su draugais, padrybsoti prie jūros ar padirbėti sode? Bijotų dvaro festivalio organizatoriai turi pasiūlymą: praleisti šeštadienio pavakarę Bijotų ąžuolų paunksmėje, kur vyks šeštasis Bijotų dvaro festivalis. O jo rengi­niai prasideda jau šiandien. 

Liepos 19 d., nuo 21 val., Bijotuose karaliaus lietuviškas miuziklas „Šnekučiai“. Prieš penkis dešimtmečius Kauno valstybinio muzikinio teatro prašymu kompozitorius Algimantas Bražinskas ir rašytojas Antanas Drilinga sukūrė nuotaikingą miuziklą „Pagramančio šnekučiai“. Tai pasakojimas apie talentingąjį Deveiką, jo sūnus Joną, Andrių ir Simą, bičiulį Krizą, apie jų išsvajotą kūrinį – skrajojančią paukštę. Meist­ras Deveika svajoja pastatyti skrajojantį paukštį, bet dėl kaimo žmonių neraštingumo, carinės priespaudos ir prievartos, plėšikavimų jam nepavyksta įgyvendinti savo sva­jonės. Paukštę skraidyklę sulaužo artimieji, tačiau spektaklis baigiasi viltimi sulaukti geresnio, šviesesnio gyvenimo. Miuziklas, atspindintis mūsų krašto istoriją, iki šiol aktualus – jame atsispindi gėrio ir blogio kova, gausu lietuviškos dvasios: tautinės muzikos, šmaikščių tautosakos elementų. Beje, miuziklo pavadinimas per keletą dešimtmečių kito ne kartą: išbrauktas vietovės pavadinimas, jis vadinosi „Žemės paukščiai“, o dabar žiūrovams pristatomas kaip „Šnekučiai“.

Pagrindinius vaidmenis „Šnekučiuose“ sukūrė Liudas Mikalauskas (Deveika) ir Deivis (siuvėjas Krizas), miuziklo režisierius – Nerijus Petrokas.

Liepos 20 d. Bijotai šurmuliuos nuo 12 val. Tuo laiku N. Paškevičiaus dvaro parke prasidės trečią kartą vyksiantis „Purvo gurkšnis“, kviečiantis pasigalynėti purvo nebijančius, drąsius ir stiprius. Patirtis leidžia teigti, jog dalyvių laukia nemenka adrenalino dozė.

Nuo 16 val. šeštadienį kulinarinio paveldo gerbėjams bus siūloma paragauti kaimynų iš Skaudvilės „kleckų“, dalyvauti teatralizuotoje edukacijoje „Im i met“, kurioje bus papasakota, kuo ypatingi tie „kleckai“, kaip juos reikia pagaminti, kokia jų kulinarinė istorija ir kodėl jie taip vadinasi.

Tuo pačiu metu bus galima ir pakeliauti. Kaip ir praėjusiais metais, organizatoriai siūlo elektrobusu iš Baublių muziejaus nuvykti į Girdiškę ir aplankyti Švč. Mergelės Marijos Snieginės bažnyčią, kurioje rugpjūtį sninga ir auga ąžuoliniai altoriai. O kodėl sninga ir kodėl bažnyčios altoriai „auga“, papasakos Šilalės gidų asociacijos narės.

Bijotai ir po šiųmečio festivalio turėtų pasipuošti dar vienu Baubliu, kurį šeštadienį, dalyvių ir žiūrovų akivaizdoje, kurs liaudies meistras drožėjas Nerijus Alšauskas.

Jei ir šios veiklos nesudomins, gal bus smalsu susipažinti su Tauragės krašto močiučių „divonų“ paroda. Ją į Bijotus atveš Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros cent­ras, o kad būtų aiškiau, kas tie „divonai“ ir kaip jie buvo audžiami, nuo 18 val. parodoje kas valandą bus pasakojama šių liaudies dirbinių istorija.

Etnoklubas ves edukaciją „Tradiciniai lietuvių liaudies žaidimai ir pramogos“, tad bus galima palenktyniauti apsiavus klumpes, išmokti vaikščioti kojūkais ar užsukti vilkelį, sužinoti, kas yra „žąsų kojelės“ ir kt. Festivalio metu veiks pramogų parkas visai šeimai „Išsitaškom“, vaikai galės pajodinėti poniais. Tiesa, visos kitos pramogos bus nemokamos, bet už išsitaškymą ir pajodinėjimą poniais teks truputį sumokėti.

Ir kokia gi šventė be koncerto? Jį tradiciškai pradės šilališkiai – 17 val. išvysime Šilalės kultūros cent­ro Šokio teatro, vadovaujamo Aušros Danisevičienės, performansą „Pa­klausyk. Kalba Ąžuolas”, koncertuos liaudiškos muzikos kapela „Bijotai­čiai“ bei ukrainiečių folkloro grupė „TaRuta“, populiariosios muzikos gerbėjai galės pasiklausyti grupių „Biplan“ ir scenos naujokų T3 vaikinų, klasikinės muzikos mylėtojams širdį paglostys Sandros Leb­rikaitės balsas bei įvairių epochų muzika, Lotynų Amerikos melodijas klausytojams pristatys į bendrą grupę „Samba Me“ susibūrę muzikantai iš Brazilijos ir Lietuvos, užburiančiomis prancūziškomis melodijomis džiugins latvių atlikėja Diana Pirags ir grupė „Le Petit Paris“.

Atvykite – tikrai nenusivilsite! 

Irina SADAUSKIENĖ

Festivalio organizatorių nuotr.