Šilalėje šurmuliavo tradicinė rudens šventė

Praėjusį šeštadienį Šilalė sukvietė gy­ventojus, ūki­ninkus bei svečius į žem­dirbių šventę ir derliaus už­baig­tu­ves – Rudens mugę. Šilalės rajono vietos ga­mintojai, ūkininkai, prekiautojai, amati­ninkai Ru­dens mugės metu turėjo ga­­limybę pristatyti savo verslus bei veik­­las, prekiauti savo gaminiais, rankdar­biais, augalų sodinukais ir kitomis gė­rybėmis.

Šventė prasidėjo Šilalės rajono savivaldybės vadovų pasveikinimais. Dėkodama ūkininkams už bendradarbiavimą, juos sveikino bei rajono žemdirbių indėlį Lietuvos kontekste apžvelgė savivaldybės administracijos Kaimo reikalų ir aplinkosaugos skyriaus vedėja Virginija Bukauskienė. Šventėje dalyvavę svečiai dėkojo organizatoriams už išradingumą bei pastangas, rengiant šią tradicinę rudens šventę.

Organizatoriai pasirūpino kultūriniais pasirodymais bei muzikiniais akcentais – unikalumu stebino Šilalės rajono savivaldybės kultūros centro mėgėjų meno kolektyvai, linksmino muzikos ansamblis „Padkava“ (vadovas A. Juodviršis), kėlė nuotaiką šokio kolektyvas „Mainytinis“ (vad. L. Andrejauskienė), pasirodymais džiugino Rokas, Laurynas ir grupė „Tabasco“, veikė įvairios žemės ūkio technikos bei gyvūnų parodos.

Svarbi šventės dalis buvo skirta apdovanojimams. Juos ūkininkams įteikė savivaldybės meras Tadas Bartkus, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Šilalės biuro vadovė Jūratė Ciparienė, Lietuvos ūkininkų sąjungos Šilalės skyriaus pirmininkas Aivaras Tamošaitis, Kaimo reikalų ir aplinkosaugos skyriaus vedėja V. Bukauskienė. 

Apdovanojimus už gražiausiai tvarkomas sodybas pelnė Daiva Šeputienė (Bijotų sen., gražiausiai tvarkoma sodyba vienkiemy­je), Nerija ir Gintautas Daujočiai (Šilalės kai­­­miškoji sen., gražiausiai tvarkoma sodyba gy­venvietėje), Alma ir Stasys Skalauskai (Upy­nos sen., senosios sodybos išsaugojimas bei puoselėjimas), Alma ir Rimantas Rim­­kai (Laukuvos sen., gražiai tvarkoma ūki­­­nin­ko sodyba), Dženeta ir Kęstutis Grik­šai (Trak­sėdžio sen., augalų įvairovė bei sody­bos puoselėjimas), Paulius Lukošius (Bi­jo­tų sen., verslo plėtojimas gamtos ir kaimo prieglobstyje), Reda ir Algis Pudževiai (Trak­sė­džio sen., natūralios aplinkos išsaugojimas bei mažoji architektūra), Grita ir Min­daugas Gailiai (Šilalės kaimiškoji sen., gražiai puoselėjama sodyba), Jurgita ir Ri­čardas Kumžai (Pajūrio sen., medžio dirbinių panaudojimas, tvarkant sodybą), Ed­mon­­das ir Danguolė Zaleskiai bei Gražina ir Vytautas Galdikai (Kvėdarnos sen., bendrystės ir grožio kūrimas kaimynystėje).

Už indėlį į žemės ūkio pažangą pagerbti konkurso „Metų ūkis 2024“ nugalėtojai: I vie­ta – Daiva ir Ernestas Kairiai – už naujų technologijų įdiegimą ekologiniame pieno ūkyje; II vieta – Dalia ir Arūnas Petkevičiai – už sumanų bei pažangų ūkininkavimą; III vieta – Viktoras Taroza – už sumanų bei pažangų ekologinį ūkininkavimą.

Šiemet visus ypatingai žavėjo metų laikų tematika įrengti seniūnijų kiemeliai. Šventės dalyviai fotografavosi prie sienelės, kurią pagal Kaimo reikalų ir aplinkosaugos skyriaus pasiūlytą idėją sukūrė savivaldybės administracijos darbuotojai iš savo pačių užaugintų ir surinktų rudens gėrybių. Kiekvienas sušalęs ar išalkęs galėjo pasivaišinti medžiotojų kepta žvėriena bei virta šiupinine. Padėti paliktiems keturkojams skatino socialinė akcija „Ištiesk gerumo ranką gyvūnams“. Visuomenės sveikatos biuras susirinkusiuosius vaišino šviežiai spaustomis sultimis. Mažieji šventės dalyviai galėjo naudotis batutų bei Virginijaus Olendros arkliukų atrakcijomis.

Rudens mugė užbaigta nuoširdžiomis padėkomis dalyviams bei organizatoriams. Vi­siems, mylintiems žemę, gamtą bei grožį, padovanota dar viena nepamirštama rudens šventė, kupina bendrystės ir geros nuotaikos.

Virginija BUKAUSKIENĖ

Šilalės rajono savivaldybės administracijos Kaimo reikalų ir aplinkosaugos skyriaus vedėja

--------------------------------

Apdovanojimus Ru­dens mu­gės metu mūsų krašto ūki­nin­kams įteikė ir Že­mės ūkio rūmų vicepirmininkas Vytautas Bui­­vy­­das bei direktorius Sigitas Dimaitis. Padėkos skirtos Virginijai ir An­tanui Aužbikavičiams (Upynos sen.) – už ryžtą ir entu­ziazmą modernizuojant ūkį bei diegiant naujas technologijas, Jurgitai ir Kęstučiui Mišeikiams (Laukuvos sen.) – už plėtojamą mėsinių galvijų ūkį bei nuoširdų bend­radarbiavimą, Stasiui Ei­­tučiui (Laukuvos sen.) – už tau­­riųjų elnių ir danielių ūkio vystymą bei nuoširdų bendradarbiavimą.

Seimo narys Jonas Gu­dauskas už netradicinio ūkio puoselėjimą, įkuriant saulėgrąžų labirintą, už gėlių ūkį, asmeninę inicia­tyvą, įgyvendinant naujas idėjas, skatinančias atrasti gamtos grožį, dėkojo Rimai ir Steponui Kasnauskams bei Laimutei ir Arvydui Sakalauskams, už netradicinio ūkio puoselėjimą, auginant moliūgus, kurie tapo savotiška krašto „vizitine kortele“, apdovanoti Vita ir Edgaras Laurinavičiai, už bitininkystės tradicijų saugoji­mą, atsidavimą ir meilę gamtai, auginant alpakas, kuriant gražesnę gyvenamąją aplinką, padėka įteikta Adolfinai bei Stanislovui Nei­mantams, o už įkurtą levandų ūkį, kuris tapo pamėgta lankytina vieta Šilalės krašte, naujų idėjų įgyvendinimą, – Živilei Dyglienei. 

Šilalės kredito unijos „Kreda“ vadovė Eligija Gerčytė už bend­rystę dėkojo ir padėkas skyrė ūkininkams Tomui Ža­dei­kiui bei V. Tarozai.

„Šilalės artojo“ inform.

Algimanto AMBROZOS nuotr.

Atnaujinta Antradienis, 01 spalio 2024 08:22