Paroda laisvės kovų dalyviui atminti

Kaune vyko Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos LPKTS tarybos posėdis. Jo metu susirinkusiems buvo pristatyta Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus darbuotojų parengta paroda ,,Laikom frontą!”

Ši edukacinė kilnojamoji paroda skirta partizanui, politiniam kaliniui, LPKTS ilgamečiui vadovui ir garbės pirmininkui, Prienų krašto garbės piliečiui, legendinio Lietuvos partizano Juozo Lukšos-Daumanto broliui, dimisijos kapitonui Antanui Lukšai-Arūnui (1923–2016) atminti.

Parodą pristatė LGGRTC Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus vyresnioji patarėja muziejinei veiklai Ramunė Driaučiūnaitė.

,,A. Lukšos gyvenimas yra pavyzdys mums visiems. Kaip liudija parodos nuotraukos bei artimųjų pasakojimai, kiekviena diena jo gyvenime buvo įkvepianti mylėti Lietuvą ir jos žmones, sakė istorikė.

Antanas Lukša buvo politinių kalinių ir tremtinių, gyvų ir žuvusių partizanų balsas, neleidęs pamiršti jų aukos bei žadinęs tautos atmintį, kad 50 metų trukusi okupacija kovojusių ir gyvybes dėl Lietuvos nepriklausomybės paaukojusių nenustumtų už istorinės atminties paraščių. Vienintelis likęs gyvas iš keturių brolių partizanų, ištvėręs beveik 10 metų Sibiro lageriuose, A. Lukša sulaukė gražaus amžiaus. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, savo gyvenimą jis paskyrė pasipriešinimo sovietiniam okupaciniam režimui dalyvių atminties išsaugojimui, nuveikė didžiulį darbą, rengiant ,,Lietuvos partizanų kovų istoriją ir kartografiją“, kur pažymėtos visos vietos, susijusios su pasipriešimimo kova „kare po karo“, kai prie Stalino režimo partizanai sugebėjo dešimt metų išsilaikyti miškuose ir pogrindyje.

Būdamas devyniasdešimties, metų A. Lukša, dar rūpinosi Lietuvos tremtinių ir politinių kalinių bėdomis. Ilgą laiką vadovavo Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungai, vėliau buvo jos garbės pirmininku, viešino sovietinių okupantų slepiamus faktus. Daugelis yra girdėję jo galingą balsą ir dainas, skambančias salėse ir gamtoje per žuvusiesiems atminti skirtus renginius.

Planuojama, kad paroda pasakojanti apie A. Lukšą bus pristatyta rugpjūčio 5 d. Raseinių rajone, Ariogaloje, Dubysos slėnyje vyksiančiame Lietuvos tremtinių, politinių kalinių ir laivės kovų dalyvių sąskrydžio ,,Su Lietuva širdy” metu.

LGGRTC inform. ir nuotr.