Menininkė Jolita Vaitkutė: užaugau su privilegija

Visai neseniai dalijomės žinia, kad mūsų šalies jaunimas – laimingiausias pasaulyje, o šiomis dienomis „Eurostat“ paskelbė, kad Lietuvoje valandiniai atlyginimai pastaraisiais metais augo bene sparčiausiai Europos Sąjungoje. Sakote, skaičiai meluoja? Mažos Europos valstybės sėkmę liudija ir žymių šalies žmonių patirtys: menininkė J. Vaitkutė tvirtina, kad pastarųjų dešimtmečių Lietuvos progresas leido jai išpildyti savo svajones, ir kviečia lietuvius būti drąsesnius – ne tik svajoti, bet ir garsiau dalintis savo sėkmės istorijomis.

„Aš užaugau su privilegija ir žinojau, kad pasaulis aplink mane yra didelis ir atviras. Vis dėlto turiu prisiminimą iš vaikystės, kai tekdavo laukti prie Latvijos sienos tam, kad nuvažiuotum prie jūros. Tai buvo ne tik pati tikriausia judėjimą ribojanti siena, bet ir siena, ribojanti svajones. Tačiau, kai augdama supratau, kad galimybės yra atviros, galėjau jomis pasinaudoti“, – pasakoja J. Vaitkutė, paklausta, kaip keitėsi jos gyvenimas per pastarąjį dvidešimtmetį.

Nė trisdešimties neturinti, o Lietuvoje bei pasaulyje jau pripažinta menininkė sako, jog didžiausi pasiekimai jos dar laukia ateityje.

„Man 20 metų yra labai daug, nes tai – daugiau nei du trečdaliai mano gyvenimo. Kai pagalvoju apie savo didžiausius pasiekimus, suprantu, kad...jie dar neatėjo. Prisimenu, kai būdama paauglė gyvenau prie tos sienos, kuri ribojo ne tik judėjimą, bet ir mano galimybes pažinti pasaulį, svajojau surengti parodą ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio galerijose: galbūt Miunchene, galbūt Tokijuje, galbūt Los Andžele. Kaip suprantu dabar – mano svajonės išsipildė. Žinoma, dar ne visos. Bet juk tam dabar yra labai daug galimybių“, – sako J. Vaitkutė, kurios darbais šiuo metu galima pasigrožėti tiek Lietuvoje, Europos parke (meninė instaliacija „Anglies miškas“), tiek ir Europoje, Miunchene (tarptautinė menininkų darbų paroda „The World in My Hand“).

„Pats svarbiausias momentas yra nematomas – jis mūsų galvose: mes galime svajoti. Augau su Europos Sąjunga: ne tik mano geografinė, bet ir galimybių erdvė augo kartu su manimi. Atsirado vis daugiau erdvių, į kurias buvo galima nueiti, nuvykti atostogauti, nuvežti parodyti savo kūrinus ar rasti žmones, su kuriais būtų galima dirbti ir drauge siekti savo užsibrėžtų tikslų. Tai išmokė mane mąstyti plačiau. Ir tą parodyti kitiems yra labai svarbu“, – sako ji.

Lietuvai minint narystės Europos Sąjungoje ir NATO 20-metį J. Vaitkutė prisijungia prie būrio kūrėjų, sportininkų ir kitų sėkmingų Lietuvos žmonių bei dalijasi savo patirtimis, taip kviesdama kiekvieną iš mūsų papasakoti savo sėkmės istoriją.

„Mes nesame maži: turime puikių menininkų, muzikantų, specialistų, turime daug unikalių pasakojimų, kuriuos galime pasakoti visam pasauliui. Esame nedrąsūs, linkę savyje uždaryti unikalias sėkmės istorijas. Manau, turėtume būti drąsesni, apie save bei savo sėkmę kalbėti garsiau ir leisti sau svajoti“, – teigia ji.

Savo sėkmės istorija galima pasidalinti dalyvaujant kūrybiniame konkurse, skirtame Lietuvos narystės minėtuose aljansuose 20-mečiui – „Lietuvos narystė ES ir NATO: 20 metų sėkmės“. Kiekvienas norintis dalyvauti (vienas ar su kompanija) turi nufilmuoti trumpą vaizdo klipą (iki 30 sek.), kuriame dalinasi savo sėkmės istorija ar kalba apie Lietuvos sėkmę būnant ES ir NATO nare, ir jį atsiųsti el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. 5 kūrybiškiausių sėkmės istorijų pasakotojų laukia puikūs prizai ir įspūdingas renginys. Daugiau informacijos rasite LR Vyriausybės kanceliarijos interneto puslapyje.

J. Vaitkutės nuotraukų autoriai: Vygaudas Juozaitis, Joana Suslavičiūtė, Gabrielius Jauniškis

Vyriausybės komunikacijos departamentas

Ryšių su visuomene ir žiniasklaida skyrius

Atnaujinta Trečiadienis, 03 balandžio 2024 12:19