Kviečia mokytis valdyti dronus – kuriasi daugybė paklausių specialybių

Bepiločių orlaivių – dronų pramonė sparčiai vystosi visame pasaulyje, todėl specialistų, gebančių juos konstruoti ir valdyti, poreikis darosi kaip niekad didelis. Todėl Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija kuria išskirtinę bepiločių transporto priemonių inžinerijos studijų programą. Šiame perspektyviame sektoriuje aukštos karjeros galimybės nusimato ir kitų inžinerijos krypčių profesionalams, kuriuos ruošia kolegija.

Dronų naudojimas tampa vis aktualesnis tiek kasdieninėse žmonių veiklose, tiek ir krašto apsaugoje. Jau dabar jie yra naudojami įvairiose civilinėse srityse, pavyzdžiui, medicininių priemonių ar kitų prekių pristatyme.

„Bepilotis transportas ir šios srities įmonių atėjimas į Lietuvą ar lietuviškų įmonių kūrimasis yra aktualus šiandienai klausimas. Su tuo susijęs ir augantis specialistų, gebančių valdyti ir konstruoti dronus poreikis. Importo ir eksporto sąlygos iš Kinijos dabar yra kiek apribotos, tikėtina, jog ateityje tai bus griežtinama dar labiau. Todėl dronų detalių ir produktų gamyba Europos Sąjungoje ir Lietuvoje yra aktuali. Tikime, kad ši pramonė bus išvystyta mūsų šalyje“, – sako Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos direktorius dr. Rolandas Vitkūnas.

Pasak jo, besikuriančioje bepiločių transporto priemonių inžinerijos studijų programoje jaunuoliai mokysis dalykų, kurie apims mechaniką, elektroniką, automatiką bei specializuotų su bepiločio transporto valdymu ir panaudojimu susijusių studijų modulius.

„Bepilotis transportas apjungia kelias inžinerijos sritis, tai yra mechanikos, transporto, elektronikos, automatikos ir informacinių technologijų (IT) inžineriją. Todėl naujoji studijų programa yra glaudžiai susijusi ir su esamomis programomis, kurias jaunuoliai gali rinktis jau dabar“, – aiškina R. Vitkūnas, pažymėdamas, kad nauja specializuota bepiločio transporto inžinerijos studijų programa jau kuriama.

Lietuvos dronų asociacijos „DroneA“ prezidentas Vidmantas Kairys teigia, jog dronų sektoriuje didelių karjeros perspektyvų galės tikėtis elektronikos inžinieriai bei IT specialistai ar programuotojai, kurie išmanys duomenų rinkimą ir analizę.

Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje kuriama studijų programa bus paremta gerosiomis praktikomis iš užsienio ir Lietuvos dronų asociacijų bei universitetų. Pasak kolegijos direktoriaus, bendradarbiaujama su nacionaline dronų asociacija „DroneA“, kalbamasi  su Norvegijos ir Vokietijos  dronų akademijos bei technikos universitetų Berlyne.

„Lietuvoje dronų pramonė, lyginant su kaimyninėmis valstybėmis, tokiomis kaip Vokietija, Lenkija, Latvija ar Estija, yra gana menkai išvystyta, tad ši studijų programa atneš teigiamų pokyčių – juk viskas prasideda būtent nuo specialistų. Kadangi Lietuvoje tai dar nėra plačiai rengiama specialybė, potencialas yra milžiniškas. Ypatingai žvelgiant ir į tai, jog savavaldės bepilotės transporto priemonės yra ateitis“, – pažymi V. Kairys.

Gabrielė BRAŽĖNAITĖ