Investicijoms į žemę – milijonai

Baigiama įvykdyti didžioji dalis sausio mėnesį savi­valdybės tarybos sprendimu patvirtintų valstybės fi­nansuojamų melioracijos darbų. Šiemet jiems skirta 181 tūkst. eurų, tačiau į žemės pagerinimą bus investuota keliolika kartų daugiau. 

Savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vyriausioji specialistė Ramutė Urbienė Kaimo reikalų komitetą informavo, kad didžioji dalis avarinių remontų, kuriems atlikti konkursą laimėjo UAB „Diržė“, jau padaryta – teliko tos vietos, kuriose yra pasėliai arba pievos ir kurias buvo draudžiama šienauti iki liepos 15 d. Iš viso šiemet avariniam melioracijos statinių remontui buvo numatyta beveik 31,3 tūkst. Eur.

UAB „Diržė“ atlieka Požerės kadastrinėje vietovėje užbaigto projekto priežiūros darbus: griovių šienavimui skirta 12,3 tūkst. Eur, taip pat tvarkomos užtvankos ant Lokystos upelio Nevočių kaime, Balsiuose, ant Ašučio upelio, ir Bijotuose, ant Pelos upelio. Užtvankų priežiūrai skirta 1339 Eur valstybės lėšų.

Didžioji dalis savivaldybės gauto finansavimo šiemet bus naudojama Bilionių kadastrinėje vietovėje esančių Sartalių ir Ašvijos upelių baseinų melioracijos griovių bei jų statinių remontui. UAB „Restapa“ pirmajame etape atliks darbų už beveik 130 tūkst. Eur.

Nepalyginamai daugiau į me­lioracijos sistemų rekonst­rukciją Šilalės rajone inves­tuoja Europos Sąjungos struk­tūriniai fondai. ES lėšomis savivaldybė vykdo Ašvijos, Akmenos, Raudžio ir Naka­čios upelių baseinų griovių bei melioracijos statinių rekonstrukcijos projektą. Bend­ra jo vertė – net 345 tūkst. Eur. Iš Šilalės rajono biudžeto savivaldybės taryba jam numatė beveik 35 tūkst. Eur. Konkursą laimėjo UAB „Diržė“, kuri jau yra padariusi darbų daugiau kaip už 160 tūkst. Eur.

Šiemet melioracijos griovius tvarko ir juose esančius statinius rekonstruoja keturios asociacijos. Juosudiškės ir Laumenų kaimuose darbus jau baigė melioracijos stati­nių naudotojų asociacija „Juo­sudiškė“, kuriai vadovauja Egidijus Krencius. Atlikta dar­bų beveik už 350 tūkst. Eur.

Tokios pat vertės projektą parengusi Rimanto Rimkaus vadovaujama melioracijos statinių naudotojų asociacija „Stirbiškė“ taip pat jau mato darbų pabaigą. Pusę melioracijos sistemų spėjo rekonst­ruoti ir „Eugevytlina“, kuriai vadovauja Stasys Misevičius. Pradėtas įgyvendinti ir 355 tūkst. Eur vertės aso­ciacijos „Lembo raistai“ (vadovė Gražina Ligutienė) projektas Lem­bo, Grimzdų bei Papynaujo kaimuose. Visos asociacijos yra suplanavusios darbus baigti šiemet.

R. Urbienės duomenimis, melioracijos statinių rekonst­rukcijos projektus jau yra parengusios dar trys asocia­cijos. Gegužės mėnesį buvo įvertinta asociacijos „Aivos slėnis“, kurios vadovas yra Aivaras Tamošaitis, paraiška – ši asociacija yra numačiusi atlikti darbų už 370 tūkst. Eur. Į tokias pat sumas pretenduoja ir Antano Raudoniaus asociacija „Raudonių ūkis“ bei Tūjainių vietovės melioracijos statinių naudotojų asociacija, vadovaujama Algirdo Strodomskio. 

Jei visoms projektus parengusioms asociacijoms ES skirs finansavimą, į žemės ūkio naudmenų pagerinimą bus investuota beveik 3 mln. Eur. Savivaldybė prie šių projektų finansavimo prisideda 10 proc.

Daiva BARTKIENĖ

Atnaujinta Pirmadienis, 31 liepos 2017 13:48