Kam šventė, o kam – galvos skausmas

Mokyklai jau pasiruošę Mokyklai jau pasiruošę

Vos po pusantros savaitės rugsėjo pirmosios skambutis kvies vaikus sugrįžti į mokyklos suolus arba pradėti mokslo kelią pirmoje klasėje. Tad dabar daugeliui tėvų, kurių atžalos netrukus pravers mokyklos duris, pats darbymetis.

Svarbiausi pirkiniai

Laimei, šiuo metu parduotuvėse galima rasti visko. Svarbu tik turėti už ką pirkti. Tačiau pasiruošimas mokslo metams pirmiausia prasi­deda namuose nuo vietos pa­mokoms ruošti įrengimo. Tad būsimajam pirmokui reikia rašomojo stalo ir kėdės. Žinant, jog vaikas prie stalo praleis 10-12 metų, protingiausia pirkti reguliuojamo aukščio, su daug stalčių. Metams bėgant, mokyklinio „turto“ vis daugės, tad jei stalčių nepakaks, teks pasirūpinti lentynomis.

Kitas svarbus pirkinys – kup­rinė. Jų pasirinkimas didžiulis, todėl patariama galvoti ne tik apie jos grožį - kur kas svarbiau yra vaiko sveikata. Specialistai rekomenduoja, kad kuprinė nebūtų sunkesnė nei 1/10 vaiko svorio, būtų su pakietinimu nugaroje bei su paminkštinimais pet­nešose, su keliais skyriais mokymo reikmenims, priešpiečių dėžutei, patogi prisisegti sportinės aprangos maišelį.

Vis daugiau mokyklų reikalauja uniformų. Vieniems tėvams jos nepriimtinos dėl brangumo, kiti džiaugiasi, jog mokiniai atrodo tvarkingai, jas dėvint, neišsiskiria turtingų ir nepasiturinčių šeimų vaikai. Būtina pagalvoti ir apie kūno kultūros pamokas. Jose vaikas turi būti apsirengęs patogiai, kad drabužiai nevaržytų judesių, sugertų prakaitą.

Tai – tik pagrindiniai ir didesni pirkiniai. O kur dar mokymo priemonės, sąsiuviniai, rašikliai bei pan. Ir bene didžiausias rūpestis, kaip išsitekti šeimos biudžete, kad nenukentėtų ir kiti poreikiai.

Šilalėje kalbintos mamos vieningos – kuo vaikas vyresnis, tuo šeimos piniginė kenčia mažiau.

Planuoja dviems mokinukėms išleisti 100 eurų 

Jolanta šį rugsėjį į mokyk­lą išlydės jau abi dukras. Paruošiamąją klasę lankysiančiai Mortai uniformos dar nereikia. Jai nepirks ir naujos kup­rinės – pernykštė dar visai gera. Sportinei medvilninei aprangai išleido 15 Eur, bateliai liko nuo vyresniosios sesės. Mokyklinių priemonių sąrašą pateikia mokytoja, todėl jų ieškos vėliau. Ant­rokei Akvilei šiemet reikėjo uniforminio švarkelio, kuris atsi­ėjo 45 Eur. Sijonėlis, sarafanas tiks dar vieniems metams. Nauji batukai mergaitei kainavo 15 Eur, sportinė apranga – 11. Pratybas mokytoja pirks visai klasei. Praėjusiais metais pirko jas du kartus, tikriausiai taip bus ir šiemet. Abi mergaites paruošti mokyklai, neskaičiuojant uniformos bei pratybų sąsiuvinių, mama tikisi už 100 Eur.

Užsienyje vaikų prekės pigesnės 

Simonai vienturtį ketvirtoką Jorį paruošti mokyklai padeda Anglijoje gyvenantis jo tėtis. Ten mokyklinių džemperių spalva atitinka mūsų mokyklose dėvimų spalvą, tereikia užsiūti emblemą. Šventėms Joriui reikia kostiumo kelnių ir baltų marškinukų, o kasdieną berniukas dėvi tvarkingus džinsus.

„Džemperį megzti Lietuvos mezgykloje man per didelė prabanga – pigiausias kainuoja 50 Eur. O jei vaikas išsiblaškęs, jį kur nors palieka, antrą ar trečią per sezoną pirkti būtų neįmanoma. Sportinės aprangos taip pat laukiame iš Anglijos. Mums beliks nusipirkti mokyklinius reikmenis. Pratybų sąsiuviniai kainuos apie 50 Eur. Tačiau juos vertinu prastai - mokytojams nereikia ruoštis pamokoms, o vaikai tampa beraščiai, užduotis atlieka tiesiog spėliodami“, - įsitikinusi Simona.

Bet moteris džiaugiasi, jog sūnaus mokykloje nebūna jokių papildomų rinkliavų. Tik važiuojant į ekskursiją reikėjo užmokėti už bilietus pramogoms.

Mokslo metų pradžia sureikšminama?

Rimantės dukrai Monikai – 14, sūnui Lukui – 16 metų. Moters nuomone, rugsėjo 1-oji pas mus pernelyg sureikšmi­nama. Tarkime, Danijoje mokslo me­tai rugpjūčio pradžioje pra­sidėjo be jokios pompastikos: tėvai palydėjo mažiausius vai­kus į mokyklą susipažinti su mokytojais, draugais, ir jau pirmą dieną jie ėmėsi kažką veikti. Be jokių perdėtų švenčių, išskirtinės aprangos.

„Vaikai vis dar auga, kasdieninė mokyklinė apranga yra džinsai. Juos perku 2-3 kartus per metus. Švarkelius bei sijoną duk­rai radau komiso parduotuvėje Šilutėje, mokėjau po 10 Eur. Kadangi avalynės reikia ne tik į mokyklą, bet ir vasarą bei žiemą, eis su ta pačia, kurią įsigijome anksčiau. Nuo praėjusių mokslo metų liko storų sąsiuvinių. Kai kuriuose maniškiai užrašus tęs – jei neprirašyti, kam išmesti. Liko ir kitų smulkių reikmenų. Ko trūko, įsigijome per išpardavimus. Žvalgomės dukrai kompiuterio – tai bus brangiausias pirkinys. Ir, žinoma, pratybų sąsiuviniai. Tiesa, abiem reikia kup­rinių, turėtosios jau po dvejus metus atlaikė. Rugsėjo mėnesį vyks išpardavimai, tada ir pažiūrėsime. Nepulsime pirkti pigiausių. Vaikai jau ne mažiukai, nereikia su fėjų ar vorų piešiniais. Jei nerasime kokybiškų Šilalėje, važiuosime į Klaipėdą ar Kauną, kur didesnis pasirinkimas“, - įsitikinusi Rimantė.

Mokslo metų pradžiai skiriama solidi suma 

Juditos pirmaklasės Gabijos parengimas mokslo metams tapo rimtu pi­niginės papurtymu.

„Vasaros pradžio­je baldų įmonėje užsakėme jaunuo­lio baldus, kurie, tikimės, tarnaus visus 12 metų. Dukra turės atskirą spintą, rašomąjį stalą. Pasiūti trijų dalių uniformą kainavo per 100 Eur. Šventėms nupirkome baltas pėdkelnes, o kasdienai - keletą vienspalvių, derančių prie uniformos. Beje, pėdkelnes tėtis parvežė iš užsienio, nes čia smulkiai mergaitei sunku rasti be piešinio. Nenoriu, kad būtų mirgu margu. Dar ne visus reikmenis nupirkome. Į mokyklinių prekių parduotuvę ėjome kartu su drauge, pradinių klasių mokytoja. Ji patarė kai ko nepirkti – klasės mokytoja nurodys, ko dar trūksta, tada ir įsigysime. Teisybę sakant, mano kuk­laus mėnesio atlyginimo paruošti dukrą mokyklai neužteko. Juk vien tik ergonomiška kuprinė kainavo 99 Eur. Bet tikiuosi, jog kitąmet pirkinių bus mažiau“, - viliasi mama, kurios po poros metų laukia dar vieno pirmoko parengimas.

Užtat trečiaklasio gimnazisto Tomo mamai Reginai artėjantis rugsėjis jau kelinti metai nekelia jokių rūpesčių.

„Pagrindinės išlaidos šiemet susideda iš dviejų punktų – švarko pasiuvimo bei naujo kompiuterio, mat senasis, anot sūnaus, už jį patį gerokai vyresnis. Sūnus yra savarankiškas ir mokinio reik­menimis rūpinasi pats. Vasarą Tomas padirbėjo pas dėdę ūkininką, už gautą atlyginimą nusipirko naujus batus, sportinius batelius ir trumpą aprangą, rezervavo 500 Eur kompiuteriui. Tomas norėtų mokytis maisto gaminimo tech­nologijų kolegijoje, tad nevalgęs nebus“, - džiaugiasi Regina.

Uniformos - taip, pratybos - nebūtinai 

Visos kalbintos mamos vieningai sutaria, jog pasiteisina kad ir brangių, tačiau praktiškų uniformų įvedimas. Bet kone kas antra tikino, jog pratybų sąsiuviniai yra per brangūs. Deja, ne visi tėveliai žino, kad jie nėra būtinas pirkinys. Pernai Švietimo ir mokslo ministerija akcentavo, jog lėšos vadovėliams yra numatytos mokinio krepšelyje, todėl papildomų rinkliavų neturi vykti. Mokyklos negali reikalauti tėvų pirkti vadovėlius bei pratybas. Ministerija atkreipė dėmesį, kad pratybų sąsiuviniai nėra privalomi, o priimant sprendimus dėl jų įsigijimo bei naudojimo, mokyklos turi tartis su mokinių tėvais. Kaip nurodo ministerija, „užuot inertiškai parinkus pratybas, kurias dažnai mokiniai pildo mechaniškai, mokyklos gali išnaudoti efektyvesnius mokymosi būdus bei priemones. Leidyklos kasmet leidžia naujus vadovėlius, pratybų sąsiuvinius, bet mokyklos vadovas ir mokytojai turi labai atsakingai spręsti, kokių ir kiek mokymo priemonių reikia būtent tais metais“.

Su tuo sutiko ir mamos, pastebėjusios, jog vaikų raštingumas blogėja.

Mokyklinių prekių pasirinkimas - platus 

Šilalės knygyne jau dabar visų klasių mokiniai gali įsigyti reikalingų pratybų sąsiuvinių. Pigiausi – 3,50 Eur. Pardavėjos tikino, kad šiemet kainos nė kiek nepakilo, o antkainis yra minimalus.

Nuolaidas mokyklinėms pre­kėms siūlo „Eurobiuras“. Par­da­vėjos teigia, jog pirkėjų kasdien vis daugėja, tačiau di­džiausio antplūdžio tikimasi paskutinę rugpjūčio savaitę bei pirmosiomis rugsėjo dienomis. Pigiausia kuprinė čia kainuoja 9,99 Eur, brangiausia - 89 Eur, tačiau jai taikoma 20 proc. nuolaida.

Visokiausių mokyklinių pre­kių gausu „Vizingos“ parduotuvėje, jų skyrelius papildo ir prekybos centrai, kuriuose taip pat galima rasti būtiniausių reikmenų irgi su nuolaidomis.

Aldona BIELICIENĖ

Algimanto AMBROZOS nuotr.

Atnaujinta Penktadienis, 01 rugsėjo 2017 13:07