„Žiogelį“ toliau purto skandalai: buhalterė teigia patyrusi mobingą

A. AMBROZOS nuotr. A. AMBROZOS nuotr.

Šilalės vaikų lopšelis-darželis „Žiogelis“ savivaldybės vadovams turėtų būti tapęs nuolatiniu galvos skausmu, tačiau panašu, kad jį purtantys skandalai niekam nerūpi. Antraip kažin ar būtų leidžiama laikinai įstaigai vadovaujančiam Kvėdarnos darželio „Saulutė“ direktoriui čia šeimininkauti lyg savame „uabe“. Bent jau tokios nuomonės yra neseniai ikimokyklinio ugdymo įstaigoje darbo netekusi buhalterė. 

Neįtiko laikinajam vadovui

Pastaruosius keletą metų „Žiogelis“ nors ir turėjo direktorę, didžiąją laiko dalį dirbo be jos. Ilgi nedarbingumai dėl ligų, o paskui ir pareigų atsisakymas taip išbalansavo kolektyvą, kad skundai vienas po kito skriejo ne tik valdžiai, bet ir į laikraščio redakciją. Nors savivaldybės vadovai tarsi ir ieško sprendimo, skirdami vis naujus pavaduojančius direktorius, nė vienas jų neužsibūna ilgiau, o išeidami neslepia, jog įstaigoje yra tokių įsisenėjusių problemų, kurias įveikti įmanoma tik atlikus struktūrinius pakeitimus.  

Ne kartą apie „Žiogelyje“, kuriame veikia net dvi profesinės sąjungos, tvyrančius nesutarimus rašė ir „Šilalės artojas“. Darbuotojai skundėsi, jog vienos profesinės sąjungos skyriui vadovaujanti direktorės pavaduotoja Kristina Ačė ignoruoja kitą profesinę sąjungą pasirinkusius darbuotojus ir taip skaldo kolektyvą. K. Ačė tvirtino, kad nepatempia dvigubo krūvio ir dėl to nespėja atlikti įstaigos vadovui priskirtų administracinių pareigų...

Sausio 11 d. savivaldybei paskelbus konkursą „Žiogelio“ direktoriaus parei­goms užimti, kolektyvas gyvena laukimu, o laikinai šiai įstaigai vadovauja Kvėdarnos darželio „Saulutė“ direktorius Valdas Urniežius. Pasigirdo spėlionių, kad jis neva taps ir tikruoju įstaigos vadovu. Bus taip, ar ne, netrukus paaiškės, bet V. Urniežius patvirtino, kad yra pateikęs dokumentus dalyvauti konkurse. Tačiau tai, kad jis elgiasi įstaigoje ne kaip laikinas vadovas, leidžia įtarti po Velykų kilęs skandalas – kelis mėnesius sirgusiai įstaigos finansininkei prieš grįžtant į darbą, V. Urniežius pareiškė, jog ja nepasitiki ir pareikalavo trauktis iš pareigų.  

Keršija už ankstesnius nesutarimus? 

Daugiau nei trijų dešimtmečių buhalterinės apskaitos patirtį turinčią Redą (redakcijai pavardė žinoma) į „Žiogelį“, kol atsiras konkursą laimėjęs specialistas, dirbti pernai pakvietė buvusi  įstaigos vadovė Renata Rimkuvienė. Konkursas buvo skelbiamas sausio mėnesį, tačiau tuo metu Reda jau gydėsi po jai atliktos operacijos ir jame dalyvauti negalėjo. Kitų kandidatų nebuvo, todėl konkursas neįvyko, o laikinąją buhalterę pavaduoti į darželį buvo pakviesta Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijoje dirbanti finansininkė. Reda tikina, jog nedarbingumo laikotarpiu laikinasis direktorius rašęs ir siuntęs jai įsakymus, kuriais mažino darbo užmokesčio koeficientą, nustatinėjo jo skaičiavimo tvarką.

„Supratau, kad mano atlyginimas sumažės, bet nieko negalėjau daryti, nes turėjau nedarbingumą. Maniau, grįšiu, išsiaiškinsime“,– sakė moteris.  

Ji tikina informavusi įstaigą, kad grįš į darbą iškart po Velykų, nes, perimant apskaitą, būtina parengti ir pasirašyti perdavimo aktą.

„Penktadienį, kai dar turėjau nedarbingumo lapelį, man paskambino direktorius ir pasakė, kad turiu rašyti pareiškimą savo noru išeiti iš darbo, nes kartu dirbti negalėsim, o jei pareisiu, rasiu tuščią kompiuterį ir niekas jokio akto nerašys – buhalterė nesuspės. Tada paprašiau išeitinės, o kai nedavė, pasakiau, jog išeiti nesutiksiu. Sako, gerai, grįžk“, – pasakoja Reda. 

Moteris dar būtų galėjusi dirbti iki gegužės 16 d., kol paaiškės konkurso užimti vyriausios finansininkės pareigas rezultatai, ir tuo pačiu dalyvauti konkurse. Bet atėjusi į darbą ji tikina išgirdusi tai, ko nesitikėjo.

„Sekretorė pasakė, kad akto nebus, nes čia ne toks direktorius, ir aš turiu eiti lauk. V. Urniežius ten yra kaip darželio gelbėtojas, bet tai kokiais metodais jis dirba, jei gali imti ir atleisti žmogų už visišką nieką. Tokios neteisybės niekada nesu patyrusi“,– stebisi Reda. 

Labiausiai ją įžeidė popiet į „Žiogelį“ atvykusio laikinojo vadovo klausimas, kodėl, jei norėjo dirbti, nedalyvavo konkurse, vykusiame sausio mėnesį. Reda negali atsistebėti, kad direktorius nežino, jog nedarbingumo metu bet kokia profesinė veikla yra draudžiama. Moteris įsitikinusi, kad V. Urniežius jai esą keršija už tai, kad prieš keletą metų, dirbdama Kvėdarnos vaikų lopšelyje – darželyje „Saulutė“, jam nepakluso – nesutiko prisiimti audito metu rastų klaidų ir neišėjo iš įstaigos savo noru, kaip buvo reikalaujama, o privertė darbdavį išmokėti išeitinę kompensaciją. 

Neturi užnugario savivaldybėje

Išėjusi iš Kvėdarnos „Saulutės“, Reda metus dirbo savivaldybės administracijos buhalterijoje, kol R. Rimkuvienė ją pasikvietė į „Žiogelį“. Dabar situacija pasikartojo, tik išeitinė šįkart – pusė vidutinio atlyginimo. Tačiau „Žiogelio“ laikinasis vadovas V. Urniežius tikina, kad toks jo sprendimas neturėtų stebinti: buhalterė dirbo trumpai, o sirgo ilgai. Be to, anot vadovo,   buhalterė esanti „sudėtingas žmogus, nenorintis atlikti savo pareigų“, ir dėl to negali būti vyr. buhaltere. 

„Jai buvo pasiūlyta po biuletenio nesugrįžti – atleidau darbdavio iniciatyva“,– pripažįsta V. Urniežius.

Tiesa, po kurio laiko jis redakcijai patikslino, kad vis dėl to tai įvyko šalių susitarimu. 

Direktorius pasakojo, kad 8 metus dirbdama Kvėdarnoje, finansininkė, kuria dabar jis negalintis pasitikėti, nuolat klausinėjusi direktoriaus, ką jai daryti, nerodžiusi jokios iniciatyvos, nesiūliusi sprendimų, netobulėjusi ir nesiekusi geriau atlikti savo pareigas. Ir pakartojo tą patį, ką sakė ir Redai: jei norėjo dirbti, turėjo dalyvauti konkurse...

Tai, kad moteris sirgo, neatrodo svarbu – jis mano, kad buhalterė turėjo paprašyti „Sodros“ leidimo ir būtų jį gavusi. Pasak V. Urniežiaus, jei negali dalyvauti konkurse, tai ir į parduotuvę negali eiti pirkti maisto. 

„Tai pats tikriausias mobingas. Neturiu partijos, neturiu dėdžių ir tetų savivaldybėje, neturiu kas mane užstoja, tai ir murkdo kaip kokią durnelę. Esu girdėjusi, kad visko būna privačiose įmonėse, „uabuose“, bet tikrai keista, kad šitaip nesilaikyti įstatymų rajono vadovai leidžia biudžetinės įstaigos direktoriui“,– stebisi Reda.  

Moteris tikina išsiuntusi paklausimą „Sodrai“, ar galėjo sirgdama dalyvauti sausio mėnesį vykusiame konkurse. Jos žiniomis, paklausimas persiųstas Valstybinei darbo inspekcijai. Tačiau net jei ir būtų pradėtas tyrimas, moteris jokių dokumentų neturi, o žodžių prie bylos neprisegsi... Gal dėl to laikinasis ikimokyklinės įstaigos vadovas ir elgiasi taip drąsiai.

Daiva BARTKIENĖ

Algimanto AMBROZOS nuotr.