Apie pilietinę poziciją

Simboliška, jog tą pačią dieną, kuomet prieš 60 me­­tų okupacinė sovietų valdžia užmušė Lietuvos pe­dagogą, kovotoją už Nepriklausomybę, partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą, primindami na­­cio­­nalinį saugumą, Pajūralio mokykloje lankėsi šian­­dieniniai valstybės gynėjai. Lietuvos didžiojo ku­ni­­gaikščio Kęs­tučio mechanizuotojo pėstininkų ba­­ta­­liono kariai pakvietė mokyklos bendruomenę pa­­bendrauti, susi­pažinti su karine technika, jos gali­my­bėmis.

Jaunesnysis eilinis Eugenijus Ambrozas supa­žindino moki­nius su kariuomenės rutina, tar­nau­jan-­čiųjų jo­je pers­pektyvo­mis. Tur­būt sutiksime, jog nemažai daliai mūsų vi­suo­menės kariuomenė yra kažkas tolimo, žinomo tik iš ekrano, o kai kam ji vis dar siejasi su soviet­mečiu, jo mušt­ru. Tačiau žino­me ir tai, kad savanorių principu veikiantys žmonės dažniau sukuria dides­nę pridėtinę vertę nei ad­ministracinė, biurokratinė sis­­tema. Iš kitos pusės paste­bimas tam tik­ras visuomenės nusiteikimas, vie­šosios drau­gystės laipsnis, aliuzija į 1940-ųjų birželį, izoliacija nuo išorės aktualijų.

Ir vis tik norisi mūsų pilietines pozicijas, požiūrį į gynybą palyginti su teritorija mažesniu, tačiau beveik triskart gyventojų skaičiumi lenkiančiu, lietuviškų šaknų turinčiu Izraeliu. Ten, daugybę metų esant visuotinei privalomajai karo tarnybai, susiformavo atitinkami kariuomenės bei visuomenės santykiai ir siekiai. Pavyzdžiui, jei jaunam žmogui, kariui-šauktiniui  parduotuvėje kas nors patinka, bet gali būti per brangu, Izraelyje atsiras piliečių, kurie primokės arba sumokės už prekę. Stebina? Bet toje šalyje tai yra įprastas dalykas, norma. Žydai ortodoksai (itin religingi) siekia tarnauti elitiniuose, pavyzdžiui, žvalgybos būriuose. Neseniai šios šalies žiniasklaida pranešė, jog perkama 17 penktos kartos amerikietiškų universalių kovos lėktuvų  F-35, o pagal ilgalaikį kontraktą tokių superorlaivių būsią įsigyta 50. Sandėris esąs sėkmingas, nes pavykę nuo kontrakto sumos nusiderėti 100 milijonų dolerių. 

Kaip žinia, mūsų 1918 metų Nepriklausomybę gynė kariai savanoriai iš panašių kaimų, miestelių kaip Pajūralis, su di­deliu idėjiniu užtaisu savo kraš­to tikslui. Sakoma, kad žmo­­gus, nepraėjęs per krizes, ne­sivystys kaip asmenybė. Gal­­būt panašiai ir su valsty­be...

Arūnas MIKALAUSKAS

Pajūralio pagrindinės mokyklos istorijos ir pilietiškumo pagrindų mokytojas

Daivos PALEKIENĖS nuotr.