Italija – picų ir makaronų rojus

Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio gimnazijos atstovai dalyvavo „Erasmus+“ projekto „Griaukime stereo­tipus savo gyvenime” mokymuose Italijoje, Guglionesi mieste. Susitikimo metu iš arčiau pažinome šią šalį, jos žmones, kultūrą bei tradicijas.

Mokymų tema – „Stereoti­pinis mąstymas, diskrimina­cija ir pasekmės: ksenofobi­ja, ho­mofobija, transfobija“. Mo­kiniai skaitė praneši­mus, da­lyvavo grupiniuose už­­si­ėmi­muose, aptarė diskri­mi­­­nacijos problemas ir jų sprendimo būdus. Tačiau svar­biausia, jog, vienijant jaunimą iš Tur­kijos, Slovėnijos, Italijos, Ru­mu­ni­jos ir Lietuvos, neįtikėtinai efekty­vus buvo šiltas bend­ra­vimas, tolerancija, draugiš­kumas, atvirumas ir pasidalijimas patirtimi. 

Projekto dalyviai aplankė Molizės regione, Kampobaso provincijoje esantį Altilia Se­pino archeologinį muziejų, su­sipažino su romėnų palikimu, pabuvojo antrame pagal dydį Italijos Gamtos draustinyje Gu­ardiaregijoje, kur saugoma kalnų ir miškų flora bei fauna. Šis draustinis turtingas kanjonais bei kriokliais ir yra globojamas Pasaulio gamtos fondo (WWF). Ne mažiau žavus savo istorija bei didinga pilimi yra Termolio miestas Adrijos pakrantėje. Anksčiau žinomas kaip mažas žvejybos uostas, Termolis po ant­rojo pasaulinio karo išsiplėtė ir tapo populiariu kurortu.

Tačiau didžiausią įspūdį paliko apsilankymas Gargano pu­siasalyje esančiose Tremiti salose. Tai šiaurės Apulijos pasididžiavimas: krištolinis van­duo, smėlėtos įlankėlės, aki­namai baltos uolos, San Do­­mino pušynai, Švento Ni­­ko­lo saloje išlikę senovės pėdsakai, vedantys į istorinį miestelio centrą, kur stovi grakšti katedra bei vienuolių pilis. Šį išskirtinį grožį galėjome pamatyti ir plaukdami valtimi aplink šias salas.

Ar tikrai italai yra picų bei makaronų gerbėjai? Tikrai taip. Jų picos – tobulos, o patiekalai iš šviežių makaronų su įvairiausiais priedais – nepakartojami. Dauguma jų labai mėgsta „Vespa“ motorolerius, nes tai tiesiog patogi transporto priemonė, tačiau šūksnį „Mamma mia!“ girdėjome tik kartą.

Ir dar. Italai tikrai nevėluoja susitikti sutartu laiku, nuolat šypsosi, yra draugiški, paslaugūs maitinimo įstaigose, atidūs, žingeidūs, organizuoti, vai­šingi ir be galo tolerantiški. Jie nepakantūs rasinei, lytinei, tautinei diskriminacijai, yra atviri, svetingai priėmė mus į savo šeimas ir nuoširdžiai rūpinosi.

Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio gimnazijos projekto „Erasmus+“ kelionės į Italiją dalyviai

Laimos ŠALKAUSKIENĖS nuotr.

Veikla yra finansuojama iš Mo­kymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje ad­ministruoja Švietimo mainų pa­­ramos fondas.