Įgyvendintas Atviro jaunimo centro projektas „Jaunimo pulsu“

2022 m. IV ketvirtį Šilalės kultūros centro Atviras jaunimo centras parengė projektą, kurį finansavo Jaunimo reikalų agentūra prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Projekto veikloms įgyvendinti skirta 14 400 eurų. Pagrindinis projekto tikslas – stiprinti darbą su jaunimu, vadovaujantis pagrindiniais atviro darbo principais, sprendžiant turinčių mažiau galimybių bei motyvacijos jaunuolių įsitraukimo į profesinio orientavimo, emocinės bei fizinės sveikatos, verslumo, saviraiškos, savęs pažinimo veiklas.

Siekiant skatinti jaunuolių verslumą, 2023 m. Atvirame jaunimo centre buvo organizuojami kompiuterinio raštingumo pagrindų mokymai. Jaunuoliai susipažino su kompiuterio komponentais, programinės įrangos ypatumais, mokėsi išardyti ir surinkti kompiuterio dėžę, parsisiųsti bei įsirašyti programas, gilino žinias apie kibernetinį saugumą, sužinojo, kaip atskirti patikimą informacijos šaltinį nuo nepatikimo. Lektorius pristatė individualaus darbo perspektyvas (individualios veiklos ir verslo liudijimo pažymėjimų išdavimas bei kt.). 2023 m. liepą vyko susitikimas su „Distify“ startuolio savininku Andriumi Pleikiu. Kalbinamas savanorio Domanto Balčiūno, Andrius papasakojo, kaip aplinkiniai reagavo į jo, kaip verslininko, karjeros pasirinkimą, kokių iššūkių galima tikėtis, besiryžtantiems sukti verslo keliu ir atskleidė realybe virstančią savo svajonę – būti pilotu.

Į pokalbius su jaunimu savanorė Viltė Kybartaitė pakvietė mokslų daktarę, virusologę Ingridą Olendraitę. Iš Šilalės krašto, Jomantų kaimo, kilusi mokslininkė dalijosi savo vaikystės prisiminimais, pasakojo apie mokslininko profesiją bei jos ypatumus, savo kasdienybę ir apie tai, su kokiais iššūkiais teko susidurti COVID-19 pandemijos metu.

Rugpjūčio 4–5 d. vyko susitikimai-diskusijos su 2022 m. Dakaro ralyje trečiąją vietą SxS kategorijoje užėmusiu lenktynininku Roku Baciuška. Susitikimo dalyviai įdėmiai klausė R. Baciuškos pasakojimų apie pasiruošimą Dakaro raliui, lenktynininko kasdienybę, pagrindinius iššūkius, su kuriais tenka susidurti ekstremaliose varžybose.

Šilalėje svečiavosi LGBT+ aktyvistė, „queer“ vakarėlių ir „SapfoFest“ organizatorė Vika Matuzaitė. Susitikimo metu ji akcentavo, kad jai itin svarbūs lygiateisiškumo, skaidrumo, atvirumo, saugesnės erdvės kūrimo, atsakomybės dalijimosi principai.

Gruodį vyko filmavimo bei fotografavimo kursai jaunimui, kuriuos vedė fotografė Ieva Tvaronavičiūtė (MB ,,Septintas kadras“). Klausytojai įgijo ne tik teorinių žinių, bet ir praktinių įgūdžių. Aptartos aktualios temos: fotografo, videografo darbo pliusai ir minusai, kuprinės pristatymas, viskas apie techniką; portfolio kūrimas. Technika ir fotografavimas/filmavimas telefonu; supažindinimas su montavimo, retušavimo programomis; vizualinio turinio kūrimas: nuotraukų retušavimas, filtrų pritaikymas, vaizdo klipo montavimas.

Organizuotos ir fizinį jaunuolių aktyvumą skatinančios veiklos. Už projektines ,,Jaunimo pulsu“ lėšas įsigyti 5 nauji dviračiai – taip siekiama suteikti galimybę jaunuoliams dalyvauti dviračių žygyje. Birželio 28 d. kartu su sporto trenere surengtas pirmasis dviračių žygį į Pajūrio rekreacinę zoną, rugsėjo 18–22 d. paminėta judumo savaitė, kurios metu sporto trenerė jaunuoliams pateikė įvairias fizinio aktyvumo reikalaujančias užduotis, aktyviausi dalyviai buvo apdovanoti prizais.

Atviro jaunimo centro lankytojai rugsėjo 23–24 d. dalyvavo išgyvenimo stovykloje ,,Naktynės“. Varnių regioniniame lankytojų centre grupė jaunuolių kartu su vadovėmis susitiko su gide, kuri lydėjo viso žygio metu lankant Pavandenės piliakalnius. 10 kilometrų žygis buvo sėkmingai įveiktas. Grįžę į Atvirą jaunimo centrą žygio dalyviai dalinosi įspūdžiais, žaidė aktyvius žaidimus, gamino vakarienę, varžėsi biliardo turnyre. Žaidimus vedė tarptautinis savanoris Sinan Ozer bei psichologas Gytis Širvinskas. Rytą stovyklos dalyviai išklausė pirmosios pagalbos paskaitą, kurią vedė Šilalės visuomenės sveikatos biuro specialistė Vilma Navardauskienė. Sporto treneris vedė „Naktinio tinklinio“ varžybas, orientacinių dalyvių mankštą, orientacinį žygį bei treniruotes. Sportinės veiklos skatina jaunuolių fizinį aktyvumą, sveikesnį gyvenimo būdą, bendradarbiavimą ir bendravimą tarpusavyje (sudaromos galimybės atrasti save mėgstamoje fizinėje veikloje, išmokti teisingai ir sveikai maitintis, jaunuoliai mokomi gaminti nesudėtingus, sveikus patiekalus, dalinamasi paprastais ir sveikais receptais), ugdomas ryžtas, atkaklumas.

Projekto veiklos orientuotos į jaunuolių psichinę sveikatą, tad viena iš veiklų – susitikimai su psichologu. Jų metu vyko konsultacijos ne tik grupėse, bet ir individualiai. Psichologas įvairias programas pateikė žaidybine forma, kad jaunuoliai lengviau susipažintų su psichikos sveikatos ligomis. Patraukliomis formomis buvo pristatytas psichologo darbas, siekiant mažinti nusistatymą prieš šiuos specialistus. Pagal poreikį Atvirame jaunimo centre jaunuoliai konsultuoti ir individualiai jiems rūpimais klausimais.

Projekto įgyvendinimo metu rūpinomės ir Atviro jaunimo centro darbuotojų psichohigiena. Buvo organizuojamos veiklos kiekvieną ketvirtį, kurių metu jaunimo darbuotojos atliko atvejo analizes, aptarė kokios veiklos yra patrauklios jaunimui, o kuriose jauni žmonės dalyvauja rečiau.

Birželio 26 d. Atvirame jaunimo centre lankėsi socialinė pedagogė, socialinė darbuotoja, supervizorė Rita Škriadaitė, kuri padėjo jaunimo darbuotojoms įsivertinti ir apžvelgti kasdienes situacijas dirbant su jaunimu.

Lapkričio 27 d. Atviras jaunimo centras surengė mokymus Tauragės apskrityje dirbantiems jaunimo darbuotojams. Lektorės – Atvirojo Telšių jaunimo centro vadovė-supervizorė Saulena Pilitauskaitė ir jaunimo darbuotoja Deimantė Mockutė – gvildeno aktualias temas dirbant su sunkumus patiriančiais jaunuoliais.

Projektines veiklas įgyvendino Šilalės rajono savivaldybės kultūros centro Atviras jaunimo centras.

Projektą finansavo Jaunimo reikalų agentūra.

Informacinis rėmėjas: UAB „Šilalės artojas“.

Karolina ŠIAUDVYTIENĖ 

Guodos JUŠKAITĖS nuotr.

Atnaujinta Antradienis, 02 sausio 2024 13:19