Aušrelės būrio ir kitų Upynos krašto partizanų biografijos

Šiais metais minime Lietuvos Nepri­klau­so­my­bės šimt­­me­tį. Į 1918 m. Nepri­klau­so­­my­bę Lie­tuva atėjo per 1832 ir 1864 m. su­­ki­­limus, per 1918–1920 m. kovas. 1919-ai­siais ginti Lietuvos iš Upy­­nos sa­­vanoriais išėjo 12 vyrų. 1940 m. so­vie­ti­nė Lie­tuvos okupacija pa­kėlė nau­jų savanorių-partizanų kartą. Upy­nos krašte parti­za­ni­nėje veikloje da­lyvavo 136 laisvės kovotojai. Vien iš Upy­nos apylinkių į partizanus išėjo 33 vy­rai. Upy­­nos kraštas buvo didelis partizanų veiklos cent­ras. „Ši­la­lės kraš­­to“ III to­me, vietovardžių ro­dyk­lė­je, Upy­­na nurodoma net 68 kartus.

1919-ųjų Upynos savanoriai visi grį­žo gyvi. Iš 1944–1953 m. išėjusių par­ti­­zanų išgyveno tik 7. Ko­vų metu, su­si­­dū­rimuose su NKVD smogikais ir stri­­bais, žuvo 26 laisvės kovotojai. Štai Jurgis Ko­veckis-Marsas apsuptas nu­sišovė Vytogaloje, Jonas Vidauskas-Ramūnas Ivangėnų kaime, užpultas pasaloje ty­ko­jusių smogikų, susisprogdino grana­ta.

Vienos šventės metu, šventinant Upy­noje paminklą partizanams, teko girdėti pokalbį: „Durnele, durnele, jie galvojo miške ant kelmo pastatyti valdžią“. O juk dabar tie patys žmonės gyvena Nepriklausomoje Lietuvoje. Prie to pri­sidėjo ir partizanų kovos.

Su pra­ei­nan­čiais metais skaudūs įvy­kiai nutolsta, lieka tik istorija. Tad dar kartą prisiminkime savo krašto žmo­nes, partizanus-savanorius, kovojusius su okupantais ir tikėjusius, kad jų auka neliks beprasmė, kad Lietuva kada nors bus laisva. Nors daug jų žuvo, gyvi liko tik vienetai, tačiau jų kovos tikslas pasiektas – Lietuva tapo laisva.

Surinko ir užrašė Klemensas LOVČIKAS (1975–2013 m.)

Tęsinį skaitykite „Šilalės artojo“ Nr.3. 

Z. Cacaitis

S. Jurgaitytė