Prezidento Aleksandro Stulginskio atminimo puoselėjimas

2019-ųjų gruodžio 20 d. sukako 20 metų, kai Kaltinėnų vidurinei mokyklai suteiktas Lietuvos Respublikos Prezidento Aleksandro Stulginskio vardas.

Antrasis iš eilės tarpukario Lietuvos valstybės vadovas ir pirmasis, išrinktas pagal Konstituciją, gimė 1885 m. vasario 26 d. Kutalių kaime, netoli Kaltinėnų. Šiame miestelyje mokėsi, dirbo raštininko padėjėju, Kal­tinėnuose palaidota jo motina Marijona.

1904-aisiais A. Stulginskis baigė keturias Liepojos gimnazijos klases, įstojo į Žemaičių kunigų seminariją, tačiau atsisakė įšventinimo į kunigus ir pasirinko agronomo profe­siją. Visa tolimesnė jo veik­la susijusi su Lietuva. Vienas reikšmingiausių darbų – 1918 m. vasario 16 d. pasirašytas Lie­tuvos Nepriklausomybės Ak­tas. 1920-ųjų gegužės 15 d. pirmajame posėdyje išrinktas Steigiamojo Seimo pirmininku, o nuo 1920 m. birželio 19-osios ėjo Lietuvos Res­publikos Prezidento pareigas. 1922 m. Stei­gia­majam Sei­­mui priėmus Kons­tituciją, ta­po ir pirmuoju Kons­titu­ci­niu Lietuvos Res­pub­likos Pre­zi­den­tu. Šias pareigas ėjo iki 1926-ųjų. 

Per šešerius A. Stulginskio valdymo metus buvo įtvirtinta Lietuvos Nepriklausomybė, atgautas Klaipėdos kraštas, atkurta ekonomika, įvykdyta žemės reforma, įkurtas Lietuvos universitetas, pastatyta daug mokyklų, įvesta stipri to me­to valiuta – lietuviškas litas, priimta Lietuvos valstybės Kons­titucija, Jungtinės Tautos pripažino Lietuvos valstybę. 

Prezidento A. Stulginskio var­­du Lietuvoje pavadintos trys mokyklos: Kauno Alek­sand­­­ro Stulginskio mokyk­la-dau­gia­funkcis centras, Kre­tin­gos rajono Jokūbavo Alek­sand­­ro Stulginskio mokyk­la-dau­giafunkcis centras ir Kal­ti­nė­nų Alek­sandro Stul­gins­kio gim­nazija.

Mes, kaltinėniškiai, labai didžiuojamės savo krašto pat­rio­tu A. Stulginskiu, jo nuveiktais darbais ir Kaltinėnų vardo garsinimu visoje Lietuvoje. Gim­na­zijos bendruomenė sten­gia­si puoselėti Prezidento atminimą, organizuoja įvairias šventes, viktorinas, protmūšius, dailės plenerus, konferencijas, kiekvienais metais mini Prezidento gimtadienį. Ju­bi­lie­jinių gimimo metinių gar­bei vyko įvairūs renginiai, ku­riuose mokiniai vykdė ti­ria­muosius projektus, vaidino, at­kurdami A. Stul­ginskio gy­ve­nimo momentus, leido spe­cia­­lius laikraščius, dalyvavo bė­gimuose nuo Prezidento gim­tinės iki Kaltinėnų,  rungė­si žinių konkursuose. Sukurti jaunųjų prozininkų, poetų, dai­lininkų darbai įamžin­ti išleidžiant dvi knygas. 2018 m. kar­tu su Plun­gės rajono Al­sėdžių Sta­nis­lo­vo Na­ru­ta­vi­čiaus, Uk­­­mer­gės An­tano Sme­­­tonos, Vil­niaus My­­ko­lo Bir­žiš­kos bei Klai­­­pė­dos rajono Vei­vir­­žė­nų Jur­gio Šau­­lio gimnazi­jų ats­tovais vykdėme res­pub­likinį projektą „Sig­natarų takais 1918–2018“. 

Gražus bendradar­biavimas vyksta ne tik su Prezidento A. Stul­­gins­­kio vardą turinčiomis mokyklomis. Gruodžio pradžioje mūsų gimnazijos mokinių savivaldos atstovų ko­­man­da dalyvavo Pre­­­zi­den­to vardą tu­rinčių gimna­zi­jų su­si­ti­ki­me Uk­mer­gės An­­­ta­no Sme­­to­nos gim­nazijoje. Į susitikimą at­vyko atstovai iš Kau­no An­­ta­­no Smetonos, Kaz­lų Rū­dos Ka­ziaus Gri­niaus bei Kai­šia­do­rių Al­gir­­­do Brazausko gimnazijų. Mo­­kiniai dalijosi gimnazijose vyk­­doma veikla, pasako­jo apie įsitvirtinusias tradicijas, dalyvavo protmūšyje apie Pre­zidento instituciją Lie­­tu­voje, aplankė Prezidento A. Smetonos tėviškę Užu­lė­­nis ir jo dva­rą-mu­zie­jų Užugiryje bei gimtojo kai­­mo pradinę mo­kyklą. 

Tačiau labiausiai džiaugia­mės ir didžiuojasi tuo, kad 2019 m. rug­sėjo 27 d. Kalti­nė­nų Alek­sand­ro Stul­gins­kio gimnazijos kiemelyje buvo ati­dengtas pa­minklas mūsų Pre­­zidentui. Pa­minklo autorius – skulptorius Osvaldas Nė­­niš­kis.

A. Stulginskis – vie­na svarbiausių XX amžiaus asmenybių. Jo amži­nin­­kas ir bendražygis kun. Mykolas Kru­pa­vi­čius sakė: „Kiek­vienam lietuviui Stul­gins­kio šviesi asmenybė turi būti sektinu pavyzdžiu ir rodikliu, kuriuo keliu eiti ir kuria programa vadovautis. Tik stulginskinis kelias ir jo darbų bei gyvenimo pavyzdys lietuvį padarys savo vardo vertu ir savo pasirinktų idealų pilnutiniu įgyvendintoju bei vertingu savo tautos ir Tėvynės nariu“. Tuo ir vadovaujasi savo kasdienėje veik­loje Kaltinėnų stulginskiečiai.

Nomeda KASMAUSKAITĖ

Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio gimnazijos istorijos ir pilietiškumo pagrindų mokytoja

AUTORĖS nuotr.