Ešelonais vežė...

Birželio 14-oji Lietuvoje minima kaip Gedulo ir vilties diena. O tokios dienos juk galėjo ir nebūti. Tačiau graudžių dienų kažkam labai reikėjo. O tas kažkas – komunistinis okupacinis režimas ir jo pakalikai. 1941 m. birželio 14 d. enkavedistai pradėjo masinius lietuvių areštus. Iš Šilalės krašto taip pat išvežtą ir ištremta daugybė žmonių. Deja, didžioji jų dalis negrįžo, taip ir liko svetimuose kraštuose, daugiau neišvydę gimtinės laukų, medžių žalumos ir brangių artimųjų... 

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos (LPKTS) Ši­lalės filialo nariai jautriai rea­guoja, prisimindami likimo brolių ir sesių patirtus išgyvenimus, jų netektis. Kol gyvos pačių širdys, jie neleidžia nusėsti istorijos užmaršties dulkėms. Filialo pirmininkė Teresė Ūksienė, jos pavaduotojas Antanas Rašinskas ir kiti nariai nepailstamai rūpinasi istorinės atminties įamžinimu. Jų iniciatyva statomi paminklai žuvusiems ir negrįžusiems, rašomi atsiminimai, leidžiamos knygos. Su begaline meile prisimenami dar gyvi esantys tremtiniai, jų šeimų nariai. Jie aplankomi ir pasveikinami bene visų svarbesnių švenčių progomis, nepamirštami jų jubiliejai, prisimenami jie ir kasdienybėje. O palikusieji šį pasaulį pagarbiai palydimi į amžinojo poilsio vietą su gedulo juostele paženklinta Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių vėliava.

Šiemet paminėjome 79-ąsias sovietų vykdytų masinių trėmimų pradžios metines. Šila­lėje šiai skaudžiai sukakčiai bu­vo skirtos ir aukojamos

šv. Mi­šios, po jų, dalyvaujant šauliams, eisena su vėliavomis pajudėjo į Šilalės miesto kapines, prie paminklo žuvusiems už Tėvynės laisvę. Jo papėdėje LPKTS Šilalės filialo nariai padėjo trispalvę atspindinčią gėlių puokštę ir žvakių kompoziciją. Nuskambėjo Lietuvos himnas, tylos minute buvo pagerbti negrįžusieji iš tremties bei įkalinimo vietų.

Šiame paminėjime dalyva­vo nemažas būrys žmonių, kuriems svarbu, ką mes išgyvenome, kokių kančių patyrė mūsų tauta ir kas esame. Nevengti liūdnos praeities prisiminimų, bet juos kaskart priminti ateities kartoms savo šiltoje kalboje ragino Šilalės parapijos dekanas, klebonas kun. Saulius Katkus, rajono meras Algirdas Meiženis, liūd­ną kraupios mūsų krašto istorijos tarpsnį susirinkusiesiems priminė LPKTS Šilalės filialo tarybos narė Loreta Kal­nikaitė. A. Rašinskas su minėjimo dalyviais pasidalijo savo patirtais išgyvenimais ir nuoskaudomis, prisiminė, jog ne kartą yra tekę atsidurti tarp biurokratijos girnų, norint atlikti prasmingus darbus.

Prie paminklo skambėjusios tremtinių dainos, kurias atliko Šilalės kultūros centro moterų ansamblis „Kuplė“ (vadovė Laima Saročkienė), sugraudino ne vieną ten buvusįjį.

Liūdnu, ramiu ir taikiu žvilgsniu visą šį renginį stebėjo LPKTS Šilalės filialo pirmininkė T. Ūksienė. Toks ypatingas sutapimas – birželio 14-oji yra ir jos gimimo diena. Tai tarsi likimo išrašytas liudijimas, kad ir jai teks paragauti okupacijos režimo kirčių, o kiekvieno gimtadienio proga vėl ir vėl prisiminti skaudžią praeitį. Susirinkusieji nuošir­džiais palinkėjimais apibėrė po­etę, iškilią asmenybę gražios sukakties proga. O LPKTS Ši­lalės filialo tarybos narė Rai­mundė Gečienė, žinodama, kad Teresėlė, kaip ją vadina bičiuliai ir bendražygiai, yra be galo kukli, padėkojo jai už prasmingą būtį šiame gyvenimo kelyje, už kilnius darbus ir kūrybą, už dar vieną neseniai išleistą poezijos knygelę „Esi vienintelė“. Buvo perskaitytas ir T. Ūksienės eilėraštis, sukurtas 2005 m. paminklo „Žuvusiems už Tėvynės laisvę tremtyse ir kalėjimuose“ atidengimo proga.

***

Ešelonais vežė

iš Tėvynės, 

o sugrįžome 

tik vienas kitas.

Kūnų stirtas 

plukdė vandenynas...

Dieve, 

ašaros dar šiandien

ritas.

Jums, negrįžusiems, 

kalbės granitas 

mūsų lūpom.

Čia padėsim gėlę.

Vėlinių žvakutė 

čia budės per naktį.

Čia sugrįš 

tremty klajoję 

vėlės.

Iš kančių, iš troškulio,

iš bado

Jūs nupynėt 

Lietuvai vainiką.

Jūs sugrįžot, 

Lietuva Jus rado!

Šis paminklas 

tėviške Jums liko. 

Kodėl, kai kalbame apie Lie­tuvą, jaučiame graudulį? Ko­dėl, grįžus iš svečių šalių, taip norisi pabučiuoti Tėviškės že­mę? Kodėl širdis suvirpa, kai išgirsti miške kukuojant gegutę?

Atsakymas glūdi kiekvieno iš mūsų mūsų širdyje....

Raimundė GEČIENĖ 

LPKTS Šilalės filialo tarybos narė

AUTORĖS nuotr.