Amerikietė Olivia įsimylėjo Lietuvos žemę

Dažnai mes nevertiname to, ką turime, ir su godžiu smalsumu dairomės, kas gero svečiuose kraštuose. Matyt, tokia žmogaus prigimtis. Iš Jungtinių Amerikos Valstijų atvykusi mergina mąsto kitaip, nei to paties amžiaus lie­tuvaičiai – ji pasirengusi bučiuoti Lietuvos žemę, kad tik ga­lėtų čia gyventi.

25-erių Vygandas ir metais jaunesnė jo sutuoktinė Olivia Eidukiai yra Kvėdarnos kultūros namų folkloro ansamblio „Kvėdaina“ (vadovė Jolanta Kažukauskienė) nariai. Pora gyvena Šilutėje, o šokti ir dainuoti Šilalės krašto ansamblyje paskatino „Kvėdainoje“ muzikuojantys Vygando giminaičiai.

„Olivia apskritai labiau nei aš, būdamas lietuvis, domisi se­nąja mūsų tautos kultūra, istorija. Tad, nors esame tik prade­dantieji, uoliai kabinamės į kalbos subtilybes, įdomios ir Šilalės kraštui būdingos tradicijos“, – save ir žmoną pristatė Vy­gandas.

J. Kažukauskienė papildė, jog ir pats ansamblis „Kvėdaina“ įsikūrė tik pernai rugsėjį. Tad Olivia su Vygandu yra tarp kolektyvo senbuvių.

„Ši unikali pora įsijungė į ansamblį vieni pirmųjų ir beregint rado bendrą kalbą su visais. Fenomenalu tai, kad Olivia lietuviškai kalba dar sunkiai, o žemaitiškai dainuoja kuo­ puikiausiai“, – giria kolektyvo narius vadovė.

J. Kažukauskienė Olivią išs­kiria kaip animatorę, kuri­ visada pasirengusi padėti kuriant vaizdo klipus, reklamą. Api­būdindama šią porą, kolek­tyvo vadovė sakė, jog tokių žmo­nių reikia paieškoti. Mat į repe­ticijas jiedu kiekvieną savaitę­ atvyksta iš už 50 kilometrų, no­riai įsijungia į visus „Kvėdainos“ koncertus išvykose.

Pora susipažino 2018-aisiais, kai Olivia su šeima apsistojo Lie­tuvoje. 

„Mūsų šeimai tai buvo labai sunkus metas – netekome tėčio. Jis buvo kilęs iš Salvadoro ir su mama, kilusia iš Ukrainos, susipažino bei sukūrė šeimą gyvendami Amerikoje. Gimėme ir augome trys vaikai. Po tėčio mirties mama nusprendė palikti Valstijas, ieškojo sau ir vaikams vietos, kuri tos šalies nebeprimintų, bet ir nebūtų gimtinė. Taip 2016-aisiais atsidūrėme Lietuvoje, Vilniuje“, –  pažintį su tada jai svetimu kraštu prisiminė Olivia.

Tačiau po metų kitų motina nusprendė su vaikais persikelti į Rusiją, bet Olivia nesutiko. Tuo metu ji internetu buvo susi­pažinusi su šilutiškiu Vygandu­ ir jiedu rado bendrą kalbą, mat abu domisi informacinėmis tech­nologijomis, programavimu.

„Kad savo gyvenimo moterį sutiksiu sėdėdamas prie kompiuterio net neabejojau. Tad, kai Olivia liko Lietuvoje vienut vienutėlė, pasiūliau persikelti pas mus, norėjau ja rūpintis, globoti ir dar nė karto dėl šito žingsnio nepasigailėjau“, – apkabindamas sutuoktinę, kalbėjo Vygandas.

Olivia sakė, jog mama su broliu ir seserimi išvyko, palikdami ją svetimame krašte be jokių santaupų bei daiktų.

„Nieko negalėjau kaltinti – pati pasirinkau būti su mylimuoju. Su mama santykiai nebėra tokie šilti – ji nesupranta mano pasirinkimo. Mat šiuo metu mano šeima jau vėl gyvena Amerikoje. Buvome su vyru ten nuvykę, bet įsitikinau, jog dabar mano namai yra Lietuva – tas mėnuo JAV, kol tvarkiausi dokumentus, buvo kankynė tiek man, tiek Vygandui. Jaučiausi lyg būčiau grįžusi ne į gimtąją šalį, o kaip imigrantė. Tad, kai lėktuvas nusileido Vilniaus oro uoste, norėjau pulti ant grindinio ir bučiuoti Lietuvos žemę – taip jos buvau pasiilgusi. Nes tai šalis, kuri mane priima, kur mane myli, kur aš jaučiuosi esanti pilnateisis žmogus, esu reikalinga“, – susijaudinusi kalbėjo Olivia.

Ji patikino, kad dalyvavimas „Kvėdainos“ ansamblyje jos gyve­nimui suteikia dar daugiau spalvų, nes muzika yra tarptautinis bendravimo būdas, o folkloras – visiems tinkanti muzika. 

„Kadangi mama nemokė uk­rainiečių kultūros, aš jos nežinau, o Amerika savos kultūros neturi apskritai. Tad iki šiol aš laikiau save pasaulio piliete. Todėl galimybė pajusti tikrą, senovinę lietuvių tautos dvasią man yra didžiulis malonumas ir garbė.  „Kvėdainoje“ labai nuoširdūs žmonės, supratinga bei pasitikėjimą savimi skatinanti vadovė. O aš jiems atsidėkodama irgi stengiuosi atsilyginti tuo, kuo galiu – jeigu reikia, sukuriu ką nors dailės srityje“, – sakė amerikietė, siekianti Lietuvos pilietybės.

Olivia teigia pastebėjusi, jog lietuvių tauta yra šaltoka, lyginant su amerikiečiais, tačiau­ santykis tarp žmonių – glaudesnis, nuoširdesnis. Mūsų žmo­nės, jos matymu, į artimesnę draugystę eina mažais žingsneliais, bet galiausiai net svetimi tampa artimesni už gimines. Ypač tai moteris pastebi mažuose miesteliuose, tokiuose kaip Kvėdarna.

Taip pat Oliviai ypatingo žavesio ir autentikos suteikia lietuviškų tautinių rūbų vilkėjimas – ji teigia pasijaučianti Lietuvos istorijos dalimi. Tad jeigu nutiktų taip, kad tektų palikti Lietuvą, pirmiausia į lagaminą gultų būtent tautiniai rūbai. 

Pašnekovė sakė mėgstanti viską, kas lietuviška, įskaitant ir mitybą. Nors ji gimė ir užaugo megapolyje –Vašingtone, jai skanesnis natūralus maistas.

„Jeigu nėra mėsos ir bulvių –maisto nėra. Labai patinka cepelinai, kugelis ir žemaičių blynai. Gaila, kad vis dar nemoku visko gaminti – kur kas paprasčiau įsigyti šaldytos produkcijos arba tiesiog nuvykti pas Vygando babą į svečius“, – šypsosi moteris.

Vygandas patikino, kad jud­viejų su žmona įpročiai ir skoniai bei požiūris sutampa, tad gyventi drauge – itin leng­va.­

„Mano šeimos nariams Olivia kelia susižavėjimą, nes kur kas daugiau už mus, vietinius, domisi lietuvių tautosaka. Ir nors ji dar negali laisvai kalbėti mūsų kalba, nemoka gaminti cepelinų, visi žinome – anksčiau ar vėliau taip nutiks“, – giria savo išrinktąją Vygandas. 

Folkloro ansamblio „Kvėdaina“, kuriame kiek daugiau nei pusmetį sukasi pašnekovų pora, vadovė J. Kažukauskienė pastebi, jog pagarbą lietuviškoms tradicijoms įrodo ir pavardės formos pasirinkimas – Olivia nesirinko modernios, jai tarti patogesnės savo pavardės galūnės, o pasiėmė tradicinę ištekėjusios moters pavardę Eidukienė. Tad vadovė teigė neabejojanti, kad Olivia jau yra lietuvė, o su laiku jos lietuvybė tik stiprės.

Tuo ji kviečia  įsitikinti patiems – sutikti lietuvių folkloro atlikėjus bus galima Kvėdar-nos miestelio šventėje rugpjūčio mėnesį. O šiuo metu Olivia su Vygandu rengiasi Lietuvos dainų šventės 100-mečiui – atstovaus Šilalės kraštui.

Žydrūnė MILAŠĖ

Jūratės AUGIENĖS nuotr.