Smagus kaimynų suėjimas – „Kugelinės“

Sekmadienį Naujajame Obelyne susirinko kelis kartus daugiau žmo­nių, nei čia jų gyvena – paragauti geriausių krašto šeimininkių iškepto kugelio smalsuoliai suvažiavo ne tik iš mūsų rajono seniūnijų, bet net iš Tauragės, nes kitos tokios šventės Lietuvoje nėra. 

Kad tradiciškai sekmadieniais ar per šventes kepamas kugelis gali garsinti visą Upynos kraštą, mintis kilo Vlado Statkevičiaus muziejaus Upynos amatų muziejui vadovaujančiai Reginai Mic­kuvienei. Iš Senojo Obelyno kaimo kilusi jos mama Joana Bielskienė yra pasakojusi, jog iki pirmosios okupacijos 1940 m. sekmadieniais, grįždami po Mišių iš Ši­lalės, o paskui ir Vaitimėnų bažnyčios, kaimynai rinkdavosi į kurio nors ūkį valgyti kugelio. Jis būdavo kepamas iš švie­žių bulvių, valgytojų laukdavo net žolynais ar gėlėmis papuoštos skar­dos – šeimininkės rungtyniaudavo, ku­ri gražiau patieks savo kugelį. O prie jo būtinai turėdavo pagaminti „pamirkalą“ su spirgučiais. Pavalgius jaunimas žaisdavo įvairiausius žaidimus, vyresnieji aptardavo naujienas, pasidžiaugdavo derliumi, o pašėrus gyvulius, kurioje nors troboje vykdavo va­karuška.

Pernai Obelyne surengtos pirmosios „Kugelinės“ buvo ir sočios, ir smagios – šventės krikštamote jau vadinama R. Mickuvienė pasidžiaugė, kad šeimininkės namo išsivežė švarias skardas.

Šiemet sumanymą Kugelines paversti tradicine ir visą kraštą­ garsinančia­ švente parėmė­ Lietuvos kultūros taryba ir Šilalės savivaldybė, o Upynos kultūros namų kolektyvas su­­laukė būrio pa­galbininkų:­ prie šventės prisi­dėjo Upynos seniūnija, Vla­do­ Statkevičiaus muziejus, Ši­lalės savivaldybės viešoji­ bib­lioteka, Obelyno daugiafunk­cis centras bei kaimo bendruomenė. Vertinti kuge­lio skonio ir atitikimo kulinarinėms tradicijoms buvo pakviesta R. Mickuvienė, žemaitiško maisto ir kulinarijos ekspertė, įmonės „Romo šaldyti gaminiai“ atstovė Alma Racienė, „Žaliasis ūkis“ vadovas Jokūbas Račkauskas bei gargždiškis Aurimas Kund­ro­tas, o vadovauti komisijai­ ėmėsi Upynos kultūros na­mų darbuotoja,­ ne tik poe­tė ir dainininkė, bet ir tradicijų žinovė Renata Gužauskienė. Iš Naujojo Obe­lyno bendruomenės­ centro pirmininkės Silvijanos Tri­jo­naitienės gavę po medinį šaukštą, komisijos nariai ėmėsi atsakingo darbo.

Kepti kugelį ir dalyvauti varžytuvėse panoro 13 komandų. Kai jos atidengė garuojančius puodus ir papuoštas skardas, oras prisipildė gardžiausių kvapų, o stalus akimirksniu apspito žiūrovai, stengęsi paragauti jei ne visų trylikos, tai bent kelių rūšių kugelio ir palyginti jų skonį. Nors ir labai skubėjo komisija visas komandas aplankyti, ne visur suspėjo, todėl kai kur tik skardas beliko pagramdyti...

Pagyrų nusipelnė kiekvienos šeimininkės kugelis: puošniausio etno kugelio nominacija suteikta Varsėdžių bend­ruomenei, „šilkinį“ kugelį iškepti geriausiai pavyko Vytogalos, o riebiausią – Iždonų bendruomenėms. Petrikų daržo gėrybių komandai suteikta pikantiškiausio kugelio nominacija, traškiau­sios plutelės apdovanojimą atsiėmė Upynos „Bočių“ kepėjos, išradingiausiai­ kugelį iškepė Upynos miestelio bend­ruomenė, o sočiausiu pripažintas Vai­timėnų bendruomenės „Šilas“ kugelis. 

Pagrindinis prizas – „Ponas kugelinis“ atiteko Pajūrio bendruomenei, o žiūrovų simpatijų prizą pelnė net 33 pagarbos šaukštelius surinkusi Obelyno bend­ruomenė. Komisijos pirmininkė R. Gužauskienė tikino, kad „Kugelinių“ komisija yra dosni, išmintinga ir supratinga, žino, kaip nelengva sekmadienio rytą keltis prieš saulės tekėjimą, skusti ir tarkuoti bulves, kepti kugelį 3-4 valandas, jį karštą atvežti į šventę ir taip išdalinti, kad neliktų net komisijai paragauti, todėl nutarė skirti papildomų­ prizų bei apdovanojimų. Pirmiausia – šventės naujokams Laukuvos mieste­lio bendruomenei ir Tauragės rajono­ moterų klubui „Raktas“ bei Bijotų ir Girdiškės bendruomenių kolektyvinei komandai „Kugelio džiazas“. O pačios komisijos simpatijas pelnė gražiai pasipuošusi ir ne tik kugeliu, bet ir keptais obuoliais bei vasaros gėrybių kompotu šventės svečius vaišinusi komanda „Bartkikių patrovai“.

Paskutinis šventės akcentas – kugelio­ valgymo čempio­na­tas, kai prie lėkščių stojo net­­ de­vyni vyrai. Nors jų ūgis ir stotas smarkiai skyrėsi, laimėjo aukščiausias bei laibiausias Tomas Armonas.

Skirstantis šven­tės daly­viams,­ jau­ buvo girdėti­ šnekant, jog ir kitais metais „Ku­gelinės“ įvyks. 

Daiva BARTKIENĖ

Algimanto AMBROZOS nuotr.

 

Atnaujinta Antradienis, 27 rugpjūčio 2024 08:34