Žemaičių draugija atnaujina veiklą

Ko gero, visi žinom posakį „Kas bus, kas nebus, bet že­maitis nepražus“. Ir tai – tiesa: po nemenkos pertraukos Šilalės žemaičiai vėl ryžosi atnaujinti savo draugijos veik­lą ir imtis darbų, puoselėjančių žemaitiškumą. Pir­ma­sis susibūrimas jau įvyko, netrukus rinksis naujoji valdyba ir galbūt dar šiais metais visuomenė bus pakviesta į pirmąjį Šilalės krašto žemaičių kultūros draugijos organizuotą renginį.

„Mūsų pagrindinis siekis yra atgaivinti draugijos veiklą, pasistengti, jog į ją įsitrauktų daugiau jaunų žmonių, kad žemaitiška dvasia šilališkių kasdienybėje gyvuotų ir dar labiau atsiskleistų“, – sako naujasis draugijos pirmininkas Gražvydas Juk­nius.

Jis ryžosi imtis vadovauti drau­gijai, tęsdamas tėvo – šios draugijos pirmojo vadovo Ka­zio Juk­niaus – darbą. Šviesios atminties K. Juknius Žemaičių draugijos skyrių Šilalėje įkūrė vienas pirmųjų Lietuvoje, kai kiekvienas rajonas galėjo turėti savo padalinį. Kai 2016-aisiais atsirado galimybė tapti nepriklausomu vienetu, K. Juknius jos vadove pasiūlė tuomet Šilalės savivaldybėje dirbusią paveldosaugininkę Jurgitą. 

„Nei tada, kai dirbau savivaldybės administracijoje, nei dabar, gyvendama Vilniuje, nemokėjau taisyklingai kalbėti žemaitiškai. Bet anuomet K. Juk­nius ir bilioniškis žemaitiškumo puoselėtojas Zenonas Levickis prašė tik vadovauti, pažadėjo abu pakalbėti už mane žemaitiškai“, – dabar, per­duodama vadovavimą G. Juk­niui, juokavo J. Zabielienė. 

Buvusi pirmininkė prisiminė, kiek daug draugija nuveikė iki pandemijos, tačiau vėliau viskas tarsi sustojo. Prie viso to prisidėjo ir jos pačios persikėlimas į sostinę, susidėjo ir kitų aplinkybių, kurios sustabdė draugijos veiklą. Todėl Jurgita sako dar iki šio susirinkimo ėmusi ieškoti sau pamainos.

„Gražvydas yra tas šilališkis, kuriam rūpi Šilalės kraštas, paveldas bei jo išsaugojimas ateities kartoms. Jam ne tik įdomi mūsų protėvių praeitis, jis pats renka artefaktus ir perduoda juos Šilalės Vlado Statkevičiaus muziejui. Tad tikiu, kad jis bus puikus draugijos vadovas“, – neabejoja buvusi draugijos pirmininkė. 

Žemaičių draugijos pirminin­kas gali būti renkamas neribotam laikotarpiui, tačiau jos valdyba turi būti perrenkama kas trejus metus. Tad praėjusią savaitę susirinkę Šilalės žemaičių draugijos nariai ateinantiems trejiems metams išsirinko naują septynių narių valdybą, kurią sudaro Vanda Apulskienė, Rozvita Beržinienė, Irmina Kėblienė, J. Zabielienė, Birutė Kuizinaitė, Z. Levickis ir Stanislovas Budreckas. Pirmasis naujos sudėties valdybos posėdis planuojamas po mėnesio. Jo metu bus sudaromas preli­minarus ateinančių metų Žemaičių draugijos veiklos planas. O kad posėdis būtų produktyvus, turės gerokai paplušėti ir naujai išrinkti Šilalės krašto žemaičių kultūros draugijos grupių seniūnai (jie veiks kiekviename didesniame miestelyje ar seniūnijos centre). 

„Mano noras yra suburti darniai veikiančią komandą. Noriu, jog šilališkiai iš kitų žemaičių išsiskirtų ne kiekybe, o kokybe. Nepakanka tik tapti draugijos nariu ir gauti žemaičio pasą, reikia iš tikrųjų būti žemaičiu širdyje. Koks yra tikras žemaitis? Pirmiausia jis ryžtingas, stiprus, bet dar svarbiau – tvirto žodžio žmogus. Turime vienytis, jungtis ir aktyviai puoselėti savo tikrąją prigimtį. Nenoriu, kad tai būtų tik skambūs žodžiai, todėl raginu kiekvieną šilališkį, kur jis bebūtų (gal išvyko padirbėti ar studijuoti) atnaujinti ryšį su gimtine – aktyviai įsijungti į Žemaičių draugijos veiklą“, – po susirinkimo kalbėjo naujasis pirmininkas G. Juknius.

Kokia tai bus veikla – tik planuojama. Kažkas iš susirinkimo dalyvių jau pasiūlė organizuoti žemaitišką, tik Šilalės kraštui būdingą etnovakaronę, kiti ragino pagalvoti apie kitų metų kalendorių, girdėjosi minčių apie galimybę įrašyti ir viešai paskelbti Šilalės žemaičių himną ir t.t. 

Tačiau kaip pavyks visus planus įgyvendinti ir kokia bus Šilalės žemaičių veikla ateinančiais metais, priklauso ir nuo kiekvieno mūsų. Todėl naujasis draugijos vadovas ir valdyba laukia kiekvieno žemaičio pasiūlymų, pastabų ir, žinoma, įsitraukimo į veiklą, tampant Žemaičių draugijos nariu. Tam tereikia susisiekti su jos pirmininku G. Jukniumi tel. (+370-663) 5-59-40.

Žydrūnė MILAŠĖ

AUTORĖS nuotr.

Atnaujinta Penktadienis, 11 spalio 2024 08:10