Saulėgrąžų labirinte pasiklysti neįmanoma

Kūtymų kaime, netoli už Jucaičių, rugpjūčio pradžioje sužydo saulėgrąžų labirintas. Net 3 hektarų plote išraizgyti takai kelių metrų aukščio saulėgrąžų lauke kviečia mėgautis vėsa, žiedų grožiu ir kvapu, įsiklausyti į bičių dūzgimą ir paukščių balsus. 

Sakoma, jog saulėgrąžų žydėjimas pranašauja artėjant rudenį, tačiau Kūtymuose geltonuojantys laukai vilioja nerti į pačią vasaros kaitrą. Svečius pasitinkanti Rima Kasnauskienė rodo įėjimą ir ragina nueiti iki pat centro, kur slypi savotiška paslaptis, o įveikusiems visą labirintą, įteikiamas dar ir „prizas“: galimybė pasimėgauti kraštovaizdžiu, prisėdus prie gaiva alsuojančio tvenkinio ar net surengti prie jo mažą pik­niką. Yra ir pramogų vaikams, kurie smagiai šokinėja ant batuto, laksto minkšta lyg kilimas pieva, gaudo spalvotus drugius. R. Kasnauskienė neslepia, jog naujovė yra pirmas pamėginimas, bandant ieškoti alternatyvios veiklos grūdų auginimui. Ūkininkai teturi 10 ha žemės, o tokiame mažame ūkyje javų auginimas kasmet tampa vis nuostolingesnis. Todėl vidury laukų ūkininkai iškasė tvenkinį, dabar džiuginantį ne tik jų akis ir širdį.  

„Seniai turėjau idėją padaryti labirintą, tik vyrui bijojau sakyti. Kai įsidrąsinau, nebuvo labai laimingas, bet sutiko pabandyti. Dabar tokių labirintų jau yra ne viename aplinkiniame rajone, tad nieko nesiekiame nustebinti, bet įsitikinome, kad žmonėms įdomu“, – sako R. Kasnauskienė. 

Šį pavasarį prie kelio ūkinin­kai pasėjo 1 ha dekoratyvinių­ saulėgrąžų „Henry Wild“ , o toliau laukuose geltonuoja 2 ha valgomų ir pašarinių saulėg­rąžų. Jos pradėjo žydėti anksti, todėl jau brandina sėklas –­ grožio nebėra tiek, kiek norėjosi, tuo labiau, jog didžiulis laukas smarkiai nukentėjo nuo liepos pabaigoje praūžusios audros. Visada į saulę atsigręžiantys saulėgrąžų žiedai po audros žiūri į priešingą pusę, o tokiu augalų pasirinkimu ūkininkai niekaip negali atsistebėti. 

Užtat dekoratyvinių saulėgrąžų laukas, nors ir šiek tiek audros aplaužytas, stiebiasi­ tiesiai į saulę. Pastatyta matuoklė patvirtina, kad aukščiausios saulėgrąžos jau praaugo 3 metrų ribą. Šis laukas ir vilioja norinčiuosius ne tik pasivaikščioti pavėsingais takeliais, bet ir pasigėrėti žiedų gausa bei dydžiu.

R. Kasnauskienė džiaugiasi, kad jų idėja sudomino žmones. Savaitgaliais, per šventes atvažiuoja  kauniečiai, klaipėdiečiai.­ Miestiečių šeimoms, pasak Rimos, įdomu pasivaikščioti kaime, išėjus iš labirinto, pasėdėti ant žolės. Smagiausia, jog labirintas domina ir vietinius, kuriems toks dalykas yra didelė naujiena.

Už apsilankymą vos 3 eurų­ prašantys ūkininkai neslepia,­ kad ne visi nori mokėti, kitiems­ atrodo, jog pasivaikščiojimas laukuose nieko nekainuoja. Bet ūkininkai tikisi, jog toks simbolinis mokestis bent jau padės kompensuoti žemės dirbimui, sėklai, augalų priežiūrai patirtas išlaidas. Nuo ankstyvo pavasario takeliams pjauti reikėjo pirkti benziną, o ir nušienauti visiems takams vienos dienos neužtenka.

„Darbo turime daug, bet žmonės džiaugiasi, ir mums smagu tą matyti. Jei idėja pasiteisins, sugalvosime ir kitokių pramogų“, – tvirtina R. Kasnauskienė, daugumą lankytojų išlydinti su puokšte saulėgrąžų. 

Tai, jog pramoga yra smagi ir ypač patinka vaikams, patvirtino ir saulėgrąžų lauke sutikta šeimyna – visi džiaugėsi naujais potyriais ir iki šiol nepatirtais įspūdžiais.

Iš įvairiausių želdynų sudaryti labirintai išpopuliarėjo 18–19 a. Vakarų Europos dvarų ir pilių soduose. Dvimatė ar trimatė jų struktūra su takais, takeliais ir aklitakiais gali būti tokia sudėtinga, kad žmogus lengvai pasiklysta ir gali net nerasti išėjimo.

Tačiau Kūtymų saulėgrąžų lau­ke galvą apsukti gali nebent skaisčiai geltonų žiedų aromatas. 

Daiva BARTKIENĖ

Algimanto AMBROZOS nuotr.