Šilalės pušyne aidėjo politinių kalinių ir tremtinių chorų dainos

Birželio 16-ąją į mūsų miestą rinkosi visos šalies politiniai kaliniai ir tremtiniai, jų vaikai, anūkai. Šiemet Šilalei buvo suteikta garbė surengti keturioliktąją respub­likinę dainų ir poezijos šventę „Leiskit į Tėvynę“. Prieš porą metų šią teisę šilališkiai perėmė iš kėdainiškių. O pirmoji „Leiskit į Tėvynę“ nuskambėjo Kaune 1991-aisiais.

Respublikinė politinių kalinių ir tremtinių dainų ir poezijos šventė kas dvejus metus rengiama vis kitame Lietuvos regione. Renginys „Leiskit į Tėvynę“ Šilalėje prasidėjo šv. Mišiomis už gyvus ir mirusius politinius kalinius bei tremtinius partizanų kapinėse, po jų chorai ir dalyviai darnia eisena pajudėjo į miesto pušyną, kur ir vyko pagrindinė šventė. Savo balsais Šilalės padangę drebino net 31 choro dainoriai (iš Alytaus, Anykščių, Biržų, Druskininkų, Elektrėnų, Gargždų, Jonavos, Kauno, Kalvarijos, Kėdainių, Klaipėdos, Šiaulių, Kretingos, Marijampolės, Mažeikių, Lazdijų, Lentvario, Panevėžio, Pasvalio, Plungės, Radviliškio, Rokiškio, Šiaulių, Širvintų, Šilutės, Tauragės, Telšių, Utenos, Ukmergės, Vilkaviškio, Vilniaus). Jų balsus sustiprino Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų pučiamųjų orkestras, žiūrovų širdis virpino operos solistai Liudas Mikalauskas bei Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Vytautas Juozapaitis.

Šventėje taip pat dalyvavo Šilalės kultūros centro ir meno mokyklos šokių kolektyvai.

Aktorė Virginija Kochanskytė skaitė tremtinių kūrybos ištraukas, buvo apdovanoti literatūrinio konkurso, kurį organizavo Lietuvos politinių ka­linių ir tremtinių sąjunga, laureatai. 

Keturioliktosios respublikinės politinių kalinių ir tremtinių dainų ir poezijos šventės „Leiskit į Tėvynę“ pabaigoje koncertmeisterio batuta perduota Anykščių miesto chorui, kuris organizuos dainų ir poezijos šventę po dvejų metų. 

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

AUTORĖS nuotr.