Startavo konkursas „Aukso vainikas“

Iš kairės: D. Songailienė, A. Pocius, R. Urbonaitė, A. Maulius Iš kairės: D. Songailienė, A. Pocius, R. Urbonaitė, A. Maulius

Rugsėjo 11 d. popietę Šilalės Vlado Statke­vi­čiaus muzie­juje atidaryta tradicinio konkurso „Aukso vainikas“ pa­roda. Susipažinti su jai pristatomais rajono tau­to­dailininkų darbais galima iki spalio 8 dienos. Vėliau jie įsijungs į regioninę „Aukso vainiko“ parodą Tauragėje, kur vyks meno dirbinių atranka į respublikinį turą.

Etninės kultūros specialistė, Kultūros centro scenos režisierė Jolanta Kažukauskienė parodos atidarymo metu sakė, jog šiemet vertinimui savo kūrybą pristato šeši liaudies meistrai iš Šilalės miesto bei rajono. Tai – Alfonsas Maulius, Regina ir Antanas Petraičiai, Danutė Songailienė, Rita Urbonaitė ir Alvydas Pocius.

„Konkursas, kuriame leidžia­ma dalyvauti tik neprofesionaliems kūrėjams, organizuojamas jau 14 metų. Įdomu tai, kad vietiniai žmonės apie kaimynystėje gyvenančius kū­­rėjus neretai sužino tik iš „Auk­so vainiko“ parodų. Turime tokių tautodailininkų, kurie geba paruošti kūrinių kiekvienais metais. O juk reikia vertinimo komisijai pateikti penkis savo darbus“, – pristatydama parodą, kalbėjo J. Kažukauskienė.

Organizatorė priminė, jog rajono tautodailininkas Klemensas Lovčikas yra pelnęs ir patį aukščiausią įvertinimą – „Aukso vainiką“. Nuolat jį vejasi A. Maulius ir A. Pocius, kiek­vienais metais dalyvaujantys ir patenkantys į respublikinį turą.

Tauragėje vyksiančios „Aukso vaniko“ regioninės parodos atranka numatyta spalio 23 d. Nacionalinę konkursinę parodą planuojama atidaryti gruodį, o nugalėtojai paaiškės kitų metų sausio 6-ąją.

Geriausių liaudies meist­rų išrinkimą bei apdovanojimą nuo 2005-ųjų organizuoja Lietuvos liaudies kultūros cent­ras. „Aukso vainiko“ nominacija atsirado iš to, kad liaudies menas mūsų krašte pagrįstai vadinamas Lietuvos aukso fondu. Tad šio konkurso tikslas – užtikrinti tolimesnį liaudies meno gyvybingumą ir tąsą. Dėl geriausio metų meistro vardo varžomasi trijose kategorijose: vaizduojamosios liaudies dailės (skulptūra, tapyba, grafika, karpiniai), taikomosios liaudies dailės (tekstilė, tautiniai kostiumai, keramika, taikomieji medžio dirbiniai, kalvystės dirbiniai, juvelyrikos dirbiniai, paprotinės dailės dirbiniai – margučiai, verbos, sodai, kaukės) ir kryždirbystės kūriniai (kryžiai, stogastulpiai, koplytstulpiai, kop­lytėlės bei kiti tradicinės formos paminklai). 

Šiųmečiai pretendentai į „Aukso vaniką“ iš Šilalės atstovauja visoms trims kategorijoms. 

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

Algimanto AMBROZOS nuotr.

 

 

Atnaujinta Penktadienis, 28 rugsėjo 2018 08:26