Į Šilalę atkeliavo naujas festivalis

Nors nestinga skeptikų, teigiančių, jog rajonuose kul­tūra merdi, pas mus kultūros darbuotojai mėgina ją iš­laikyti gyvybingą – praėjusį savaitgalį Kultūros centras pakvietė į pirmąkart organizuotą festivalį „Dainuže, su­skambėk“. Jo iniciatorė Laima Saročkienė sako, kad „pir­mas blynas“ neprisvilo ir tikisi, jog kitam kartui už­si­au­gins dar platesnius sparnus.

Šiemet pirmąkart sureng­tame harmonizuotų liaudies dai­nų festivalyje „Dainuže, su­skambėk“ dalyvauti buvo kvie­čiami tik Šilalės rajono voka­liniai kolektyvai – mažosios kamerinės grupės bei didieji ansambliai.

„Organizuoti renginį pradėjau tik lapkričio mėnesį. Tad festivalyje (pabrėžiu – ne konkurse) dalyvavo visi, kas atitiko reikalavimus ir pareiškė norą. Buvome gavę dešimt paraiškų, bet dėl ligos vienas kolektyvas (vyrų duetas) nekoncertavo. Tačiau jų vietą užėmė svečiai – Klaipėdos rajono Pašlūžmio moterų ansamblis „Graumena“, – pasakoja festivalio sumanytoja L. Saročkienė.

Scenoje pasirodė „Alleg­ro“ iš Kvė­darnos (vad. Graži­na Pa­­­­meditienė, ji, beje, yra ir „Grau­­­menos“ vadovė), „Žari­ja“ iš Ža­deikių (vad. Aušra Jan­čaus­kienė), moterų ansamb­lis iš Upynos (vad. Renata Gužauskienė), „Dainė“ iš Traksėdžio (vad. Alvydas Juodviršis), „Kup­lė“ ir mišrus kvartetas iš Šilalės (vad. L. Saročkienė), „Bijotaičiai“ iš Bijotų (vad. Evaldas Skrodenis ir Kris­tina Mizgirienė), skautų va­dovų trio iš Vilniaus (jurbar­kietis Andrius Bakanas ir šilališkiai Eglė Saročkaitė bei Mindaugas Rimkus) ir svečių teisėmis koncertavęs „Loreta & Vytautas trio”, kurį sudarė džiazo pianistas Leonas Mieldažis, trombonininkas Vytautas Pilibavičius ir liaudies dainų atlikėja, televizijos laidos „Duokim garo“ „dirigentė“ Loreta Sungailienė, kuri, beje, vedė ir šilališkių renginį.

Pasak L. Sungailienės, šilališkiai pirmieji ėmėsi iniciatyvos organizuoti tokį liaudies dainų festivalį. Ji tvirtina ne­abejojanti, kad festivalis gali sulaukti ir televizijos dėmesio.

Bene labiausiai L. Sungailienę sužavėjo iš visų kolektyvų savo originalumu, apranga bei nuotaika išsiskyręs skautų vadovų trio – juos ji jau pakvietė į laidos „Duokim garo“ filmavimą.

Visi kolektyvai atliko po dvi liaudies harmonizuotas dainas, o festivalis buvo užbaigtas Juozo Naujalio „Lietuva brangi“. 

Pagal festivalio nuostatus, Ši­lalėje jis turėtų būti rengiamas kas dvejus metus, tad dar didesnio vokalinių ansamblių sujudimo bei skambesio lauksime 2021-aisiais.  

Visi dalyviai buvo apdovanoti padėkos raštais bei Šilalėje veikiančios įmonės „Kvantuma“ pagamintais simboliniais prizais – muzikiniais raktais. 

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

Algimanto AMBROZOS nuotr.

 

 

 

 

Atnaujinta Pirmadienis, 04 vasario 2019 09:34