Klaipėdoje atidengtas paminklas Vydūnui

Simboliška, kad būtent rugsėjo 1-ąją Klaipėdoje, Puodžių ir Bokštų gatvių sankirtoje, atnaujintame skvere su fontanu, atidengtas 3 metrų bronzinis paminklas tautos šviesuoliui, filosofui Vydūnui (skulptorius Arūnas Sakalauskas, Boris Krylov ir Oles Sidoruk).

Mąstytojo Vydūno basakojė figūra kyla į viršų, tik kojų pirštų galiukais jis remiasi į žolės salą, iš po kurios pulsuoja tekanti vandens gyvybinga versmė. Bronzinė figūra drauge su bronzine žolės sala yra vientisas objektas – kaip ir žmogus yra neatskiriama gamtos dalis. Rankos, sudėtos ant krūtinės, apsaugo tai, ką žmogus gražiausio, dvasingiausio patiria gyvenime.

Netoliese palikti jo batai. Žmogus, palikęs savo materialųjį pasaulį (batus) įeina į nušvitimo erdvę, kur veriasi amžinos būties pažinimo versmė.

„Visa tai, kas stabdo, priešinasi augimui, gyvėjimui, šviesėjimui, reiškia nykimą, mirimą. Ir tai yra grožio antitezė“, – yra sakęs Vydūnas.

Pjedestalas iš rudai raudono granito sukuria visatos sferos įvaizdžio apvalų fragmentą, kuriuo srūva vandens versmė. Ji simbolizuoja žmogaus tyriausius patyrimus, kurie, nušviesdami jo sąmonę, kelia žmogaus dvasią aukštyn.

Yra čia ir „Mąstytojo suolas“, ant kurio prisėdus galima pagalvoti ir įsigilinti į Vydūno „Visatos ir žmogaus sąrangą“, nagrinėjančią esminius žmogaus būties klausimus.

Prieš septynerius metus grupė Vydūno paminklo idėjos autorių kreipėsi į kultūros mecenatą Rimantą Cibauską, siūlydami tapti ne tik rėmėju, bet ir pagrindiniu organizatoriumi. Rimantas, pateisindamas 2016 m. jam suteiktą Kultūros ministerijos įsteigtą „Metų  mecenato“ titulą ir cituodamas Vydūną „Niekuomet žmogus nėra toks gražus, koks jis yra kurdamas“, kvietė susirinkusiuosius kartu kurti ir moderniame – globaliame pasaulyje puoselėti tautiškumą. Akivaizdu, jog mes tai galime ir sugebame. O geriausias to pavyzdys – pačių miestelėnų iniciatyva ir lėšomis Klaipėdos centre iškilęs (pakilęs) Vydūnas.

Tėvynėje slypi visos jėgos ir kūrybinės galios, esančios Kūrėjo valioje ir nulemtos būti amžinybėje ir begalybėje.

Prie projekto prisidėjo LR Kultūros ministerija, Klaipėdos miesto savivaldybė, VšĮ „Mažosios Lietuvos kultūra“, Vydūno draugija, pavieniai aukotojai.

Vilma URBIKAITĖ,

projekto koordinatorė

Atnaujinta Trečiadienis, 04 rugsėjo 2019 15:24