Džiaugiantis šiandiena padėti kenčiantiems

Lietuvos kultūros pasaulis toliau ieško būdų prisidėti prie pagalbos su Rusija kariaujančiai Ukrainai. Pra­ėjusią savaitę pasirodė įvai­rių nuomonių sulaukęs Lietuvos me­no kūrėjų organizacijos pra­ne­ši­mas, raginantis kultūros ir meno bend­ruomenę, Prezi­den­tą, Seimo Pir­mi­ninkę, Prem­jerę, kul­tū­ros ministrą ir šalies žinias­klaidą „už­daryti dangų“ rusiš­kai kultūrai.

„Ukraina prašo uždaryti dangų rusų lėktuvams, o mes prašome Lietuvoje „už­daryti dangų“ rusiškai kultūrai bei menui iki bus visiškai atstatytas 1994 m. Budapešto memorandumu numatytas Uk­rainos žemių vientisumas, išvestas paskutinis agresoriaus kareivis ir gink­luotė bei tarptautinio Tribunolo nustatyta, o agresoriaus prisiimta atsakomybė: nuo kada, kaip ir kiek Rusija bei jos žmonės mokės reparacijas Ukrainai; ka­da realiai įsigalios ir bus pradėtos vykdyti bausmės šio genocido organizato­riams bei vykdytojams. Ir tik įvykus šiems veiksmams, svarstyti uždaryto dan­gaus rusiškai kultūrai ir menui atvėrimą“, – teigiama pareiškime.

Kol kas aiškaus atsakymo į jį nėra, tačiau menininkai bei kultūros veikėjai ir toliau reiškia paramą įvairiais naujais darbais. Praėjusią savaitę vienas tokių ryš­kesnių projektų – Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus (LNDM) iniciatyva surinkti lėšų, kurios būtų skirtos kolegoms Ukrainoje, siekiantiems išsaugoti pavojuje atsidūrusias muziejaus meno verty­bes. Norint jas tinkamai paslėpti, reikalingos pakavimo medžiagos, aplankai, dė­žės ir gesintuvai. Ypatingą ekskursijų bei renginių ciklą LNDM rengia balandžio 12–14 d.: ekskursijos nemokamos, o dalyvaujančių prašoma paaukoti gelbėjant Ukrainos nacionalinio dailės muziejaus vertybes ir paramą pervesti į Jono Karolio Chodkevičiaus labdaros ir paramos fondą. Daugiau – tinklalapyje lndm.lt.

Europos kultūros sostinė Kaunas kviečia keliauti maršrutu „Šilainiai – Japonija (ir atgal)“. Renginiai vyks kiemuose, vit­rinose ir kino salėse. Vienas laukiamiausių meno įvykių – pirmą kartą pristatoma performansų meistrės, vienos garsiausių pasaulyje menininkių Marinos Ab­ramovič paroda „Būties atmintis“. Eks­pozicija jau veikia ir tęsis iki liepos pabaigos. Su Kultūros sostinės renginių programa galima susipažinti internetiniu adresu kaunas2022.eu.

Dar viena priežastis pasisvečiuoti laikinojoje sostinėje – Kauno fotografijos galerijoje veikianti fotografo Romualdo Rakausko paroda R.R., kurioje pristatomi autoriniai atspaudai iš Lietuvos fotomenininkų sąjungos archyvo. Kaip rašoma parodos pranešime, „svarbiausia R. Rakausko fotografijų serija „Žydėji­mas“ – tai vis pasikartojantys žmogaus gyvenimo ciklų ir žydinčios gamtos sugretinimai, gyvenimo, mirties, meilės ir pasitikėjimo vaizdiniai, kurie tarpusavyje rezonuodami sustiprina fotografijų emocinį poveikį ir išgrynina simbolinę jų prasmę“. Paroda veiks iki gegužės 8 d.

MO muziejus įgyvendina projektą „Ke­liaujantis muziejus: Pažink save per me­ną“ ir pradeda kelionę po Lietuvą. Visus metus po šalį keliaus ne tik MO paroda, bet ir edukacijos vaikams, mokymai kultūros ir švietimo sektoriaus darbuotojams bei Šeimų šeštadieniai. Su­sipažinti su muziejaus programa galima internetiniu adresu mo.lt.

Užutrakio dvaro sodyboje eksponuojami tarptautinio meno vyksmo „Nuo steam punk iki sodrios tapybos“ menininkų darbai. Paroda veiks iki liepos 30 d.

Balandžio 14 d. Klaipėdoje, kino teat­re „Arlekinas“, vyks šiuolaikinio šokio performanso „Sapnų žmonės“ premjera. 

Kotryna PETRAITYTĖ

Daugiau šioje kategorijoje: « Baidarių žygis Jūros upe Gyvenimo pynė »