Iš didžiausio Europos ralio grįžo su čempiono taure

Šilalės rajono motociklininko Nerimanto Juciaus prista­tinėti nebereikia – jo pasiekimai kalba patys už save. Ne kartą kalbintas sportininkas šįkart neslepia: pergalė vie­name didžiausių ralių jam itin svarbi.

„Breslau rally“ yra ne tik vienas didžiausių Europoje rally-raid tipo ralių, sportininkai jį įvardija ir kaip Lenkijos sacharą. Varžybos visą savaitę vyksta vakarinėje Lenkijos dalyje, dviejuose kariniuose poligo­nuose, esančiuose šalia Za­ga­nės ir Drawsko Po­mors­kie mies­tų. Šįkart prie starto linijos rikiavosi daugiau nei 250 ekipažų. Sudėtingoje trasoje buvo varžomasi motocik­lais, keturračiais, motobagiais, visureigiais ir sunkveži­miais. Šįkart tarp ekipažų bu­vo ir gana daug lietuvių, o vie­nas jų – šilališkis N. Jucius, atstovavęs „Spe­cia­­list racing team“ komandai.

„Tokios varžybos man nauja praktika, su kuria dar nebuvo tekę susi­dur­­ti. Varžybų metu reikėjo orien­­tuotis pagal kelio knygą, kuri buvo gana klaidinanti, o prie jos sudėtingumo prisi­dė­jo ir ne pačios palankiausios oro sąlygos: merkiantis lie­tus, purvas, kaitinanti saulė“, – „Šilalės artojui“ sakė Ne­­ri­man­tas.

Jis patikino, jog vadovautis kelio knyga buvo gana nemenkas iššūkis – netrukus paaiškėjo, kad vien ja kliautis negalima.

„Jau trečią ralio dieną pirmuose kilomet­ruose ant kelio atsirado neti­kėta kliūtis – nuvirtęs medis. Tai nebuvo pažymėta kelio knygoje ir susi­dū­rimo ne­­iš­­ven­giau. Gerai, kad pavyko staigiai reaguoti – rimtesnės traumos išvengiau, atsipirkau tik lengvais nubrozdinimais. Tiesa, motociklas buvo ap­gadintas“, – vieną rimčiausių šių varžybų nelaimių įvardijo sportininkas.

Nepaisant visų sunkumų, po įtemptų varžybų, trukusių šešias dienas, Nerimantui pavy­ko sukaupti reikiamą laiko pra­našumą. Tad šilališkis tapo nugalėtoju tarp savo klasės atstovų „Enduro“ kategorijoje. 

N. Jucius šiųmečiame „Bres­lau rally“ savo kategorijoje yra vienintelis Lietuvai atstovavęs čempionas. Antras po Ne­ri­man­­to liko sportininkas iš Pie­tų Af­rikos, trečias – Olan­dijos atstovas.

Po apdovanojimų šilališkis sa­kė esąs dėkingas visiems, kas prisideda prie jo pasiekimų. Ši­lalėje, pasak pašnekovo, taip pat yra žmonių, kurie prisidėjo, kad jo vardas skambėtų visame pasaulyje. Tiesa, sportininkui žadėta parama iš Šilalės savivaldybės patvirtinta tik vakar. Ji buvo užstrigusi dėl mero bei valdančiosios daugu­mos poli­tinių nesutari­mų. Ir nors rajono „galvos“ da­ro vis­ką, kad Ši­lalės vardas neskambėtų gerąja pras­me, N. Ju­cius savo, rėmėjų bei komandos „Specialist racing team“ dėka pasiekia tai, kas, atrodytų, neįmanoma. 

„Prieš vykdamas į šias varžy­bas, nekėliau sau ypatingų tikslų – tiesiog norėjau išbandyti jėgas, pa­sižiūrėti, ką galiu pasiekti. Ži­noma, norėjosi patekti į geriausiųjų dešimtuką, ir jau pirmąją ralio dieną mano svajonės ėmė pildytis“, – sakė sportininkas.

Tos dienos pirmame greičio ruože šilališkis užfiksavo greičiausią laiką, antrame – antrą, o po trijų ruožų savo atstovaujamoje „Enduro“ klasėje laiko rezultatas buvo dešimtas. Tačiau susumavus visus taškus, jau pirmos varžybų dienos vakarą N. Jucius pakilo į pirmąją vietą. Šis pasiekimas ir paskatino iškovotos pozicijos nebeužleisti – važiuoti iš visų jėgų ir stengtis nesuklysti. Nerimantui tai pavyko. 

„Noriu būti pasirengęs naujiems startams ir turiu tik­rai ambicingų sumanymų. Ar­ti­miau­­sios varžybos, kuriose ža­du startuoti, yra laikomos sunkiausiomis „Enduro“ klasė­je, jos vyksta Prancūzijoje („Six days enduro“). Po to planuoju dalyvauti Dakaro ralyje. Kaip pasiseks ir ar pasiseks rasti rėmėjų, parodys laikas. O kol kas tariu ačiū visiems, kas manimi tiki“, – sakė N. Jucius.

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

N. JUCIAUS asmeninio archyvo nuotr.

Atnaujinta Penktadienis, 08 liepos 2022 09:54