Agresyvūs aktyvistai užsienyje ir knygomis dvelkianti ramybė Lietuvoje

Užsienio žiniasklaidoje nuolat pa­sirodo naujienų apie klima­to ak­ty­vistų išpuolius, kai jie sunio­koja me­no kūrinius. Per kelis praėjusius mė­nesius jie jau surengė atakas prieš Vincento van Gog­ho, Claude Mo­net ir Francisco Goya paveikslus, dažais Paryžiuje aplieta Char­leso Ray skulptūra, Milane mil­tais už­pil­tas į spalvingą kūrinį pa­verstas au­tomobilis. Tokios įtam­pos šiuo klausimu Lietuvoje kol kas ne­si­jau­čia – šalyje sklan­džiai vyksta fes­ti­valiai bei rengi­niai. 

Savaitgalį Lietuvoje vyko net du knygų festivaliai: Vilniaus mokytojų namuo­se – festivalis „Vaikų knygų sala“, o Šiau­liuose, Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje, – septintoji miesto knygų mugė.

Praėjusią savaitę įvykęs jubiliejinės „Sca­noramos“ uždarymas tapo švente kino mylėtojams. Iškilmingos ceremonijos me­tu paskelbtas ir pagrindinės konkursinės programos nugalėtojas – šių metų laureatu tapo iraniečių režisierės Mitros Farahami dokumentinis filmas „Iki penktadienio, Robinzonai“. Filmas pasakoja apie menininko vaidmenį 20 ir 21 amžiuje. Konkurse dalyvavo Maksymo Nakonečno „Dru­gelio vizija“, Emilijos Škar­nulytės „Kapi­ny­nas“, Gá­bo­ro Fab­riciuso „Ištrinti Franką“, Ales­sio Rigo de Righi ir Matteo Zoppis „Le­gen­da apie karališkąjį krabą“ bei kt. „Sca­no­rama“ taip pat kvietė žiūrovus išrinkti savo favoritą, o juo tapo ispanų režisieriaus Hlynuro Pálmasono juosta „Pra­keikta žemė“. 

Vilniaus paveikslų galerijoje penktadienio vakarą paskelbtas „Jaunojo tapytojo prizo“ laimėtojas. Juo išrinktas Linas Kaziulionis. Anot komisijos, tapytojo estetika įtaigi, pastebima gili tapybos tradicija, kuri kartu – ir šiuolaikiška. Minimalia ekspresija L. Kaziulionis sugeba pasakyti daug apie dabarties – informacinę – visuomenę, kai medijos pasitelkiamos dezinformacijai, protų apgaulei. Konkurso laimėtojui įteikta piniginė 3000 eurų premija, galimybė išvykti į meno rezidenciją Islandijoje, surengti dvi personalines parodas Vilniuje ir Paryžiuje. Jo darbas taip pat bus įtrauktas į Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus tapybos rinkinį. Specialusis prizas skirtas taip pat tapytojai iš Lietuvos Laurai Slavinskaitei. Konkurse dalyvavo 15 tapytojų iš Baltijos šalių ir Ukrainos.

Vilniaus senamiestyje atidaryti literatų namai, kuriuose įsikurs ne tik literatūros biuras bei literatūros informacijos centras, bet ir visiems atvira vieta. Atidarymo dieną vyko vaizdo projekto dirbtuvės, pokalbiai, poezijos skaitymai, knygų pristatymai, įrengtas kambarys-bibliotekėlė vaikams.

Praėjusią savaitę paskelbta, kas šiemet pelnė geriausio rekreacino kūrinio titulą. Geriausiu pripažinta Zarasuose, saloje, įkurta salė. Požeminė, kupolo formos kamerinė erdvė išsiskiria ne tik uni­kaliais architektūriniais sprendimais – ji natūraliai susilieja su gamta. Pasak Zarasų kultūros centro direktoriaus, pats statinio interjeras nuteikia susikaupimui. 

Kotryna PETRAITYTĖ