Poezijos terapija jungia žmones ir gydo sielą

Praėjusį antradienį Šilalės viešojoje bibliotekoje popiete „Poezija, kas tu esi?“ paminėta Pasaulinė poezijos diena. Susirinkusieji buvo supažindinti su poezijos terapija, o jaunimo organizacijos „Apskritasis stalas“ savanoriai skaitė savo mėgiamus eilėraščius. Gerą nuotaiką kūrė Vestos Trimirkienės ir Karolio Kaminsko duetas, Karolio deklamuojami garsių Lietuvos poetų eilėraščiai.

Renginio organizatorės, bib­liotekinin­kės Vilmos Stancelienės teigimu, susitikimo tikslas – ne tik skaityti poeziją, pa­ro­dy­ti jos grožį, bet ir skelbti žinią, jog Šilalės viešoji biblioteka yra atvira visiems. Anot jos, čia jau trečius metus vykdomas projektas „Biblioteka visiems“, kuris jungia daugelį Lie­tuvos biblio­tekų. 

„Siekiame atverti duris skir­tingų poreikių lankytojams, kad mūsų biblioteka būtų sve­tinga ir tolerantiška. O poezijos ger­bėjai daro ją dar gyvesnę. Tikimės, jog šis li­teratūros žanras taps populiaresnis“, – sakė V. Stan­celienė.

Bibliotekininkė patikino, jog ir pati turi didžiulį sąrašą mylimų poetų, tad išskirti kurį nors vieną gana sudėtinga. Ji taip pat džiaugiasi, jog, dirbant biblio­tekoje, nemažai jų atrasti padėjo skaitytojai.

„Manau, poezija yra nepelnytai pamirštama, tad šia nuostabia šilta popiete norėjosi pakeisti tokią įsivyravusią nuostatą. Juk būtent poezija pasižymi kalbos grožiu bei turtingumu. O poetų žodžiais sukurtos dainos – atgaiva sielai“, – dalijosi mintimis renginio organizatorė. 

Nuskambėjo ir „Bijotaičių“ kapelos dai­na, kuria pagerbtas jau Amžinybėn išėjusio kolektyvo vadovo, dainų autoriaus Stasio Bugenio atminimas. Jis savo eiliuotais tekstais išgarsino kapelą visoje Lietuvoje. Šiuo metu ansamblis planuoja išleisti trečią kompaktinį diską.

Renginio metu Maironio, Vytauto Ma­černio, Jono Strielkūno bei kitų poetų eiles deklamavo „Apskritojo stalo“ sa­vanoriai Gabija Jakaitė, Tautvydas Jo­nai­­tis, Beata Krenciūtė, Austėja Paulauskaitė, Donata Stasytytė, Orinta Sabockytė. 

Susirinkusieji buvo supažindinti ir su poezijos terapija. Tai, anot renginio vedėjos Viltės Kybartaitės, vienas iš biblioterapijos metodų, psichologinės pagalbos būdų, padedančių žmogui pasijusti geriau, patiriant dvasinį bei psichologinį diskomfortą. 

„Per vaizdinius, metaforas, palyginimus galima išsakyti arba išrašyti savo emocijas bei kitus svarbius jausmus. Poezijos terapija apima literatūrą, žmonių grupes, su kuriomis dirbama, ir pačius poezijos terapeutus“, – savo žiniomis dalijosi V. Kybartaitė. 

Ji taip pat pristatė gydytojos psichiatrės bei rašytojos Jūratės Sučylaitės patarimus. Gydytoja teigia, kad depresija sergančiam žmogui nedera skaityti linksmos literatūros, nes to jis tiesiog nepriims: „Poeziją geriau skaityti balsu, sau pačiam arba grupėje ir dalintis išgyvenimais. Eilėraščiuose žodžių nedaug, bet jais kalbama apie žmogaus gyvenimą, parodomas reiškinių prieštaringumas, pasakojama apie laiko tėk­mę. Skaitydami poeziją, ypač grupėse, žmonės tampa laisvesni, atranda vieni kitų dvasinį grožį, susigrąžina viltį“.

Pasak V. Kybartaitės, J. Sučylaitė poezijos terapiją rekomenduoja sergan­tiems depresija, šizofrenija, onkologi­nėmis ligo­mis, turintiems nuotaikų su­trikimų. Ei­lė­raščiai padeda nusiraminti, jausti aplinkinių palaikymą bei išsakyti jausmus.

Vesta VITKUTĖ

AUTORĖS nuotr.