Žolinės savaitę – renginiai, kviečiantys sugrįžti į gamtą

Kasmet rugpjūčio 15 d. visa Lie­tuva mini Švč. Mergelės Marijos ėmi­mo į dangų dieną – Žolinę. Tai viena iš pagrindinių katalikų baž­nyčios su Švč. Mergele Marija susi­jusių švenčių. Visgi Žolinė jau tapo ne tik krikščioniškąja švente, bet ir bendruomeniškumo bei artumo die­na, kuri sujungia bendruomenes, skleidžia papročius ir tradicijas. Tradicinė šventė Šilalėje šįkart bus švenčiama unikaliai – su moderniu performansu, kuris dalyvius su gamta sujungs per garsus ir judesį.

Kultūros centro Šokio teatras Bend­ruomenių parke rugpjūčio 15 d., 15 val., 16.30 val. ir 18 val. kviečia į performansą-ekskursiją, kurios metu dalyviai, vedami šokėjų, grupėmis keliaus po parką ir, užsidėję specialias ausines, klausysis ąžuolo išminties. Performansas-ekskursija nemokama, tačiau būtina išankstinė registracija. Vietų skaičius ribotas. Performanso-ekskursijos trukmė –

35 min., o tie, kurie pasiryš naujiems potyriams, prašomi į pasirodymą atvykti bent 20 min. anksčiau nei jis prasidės.

Aukštaitijos nacionalinis parkas kviečia į garsiausią savo renginį – Medkopio šventę, organizuojamą kasmet per Žolines. Šiemet rugpjūčio 15-ąją muziejus kviečia į Medkopio festivalį ir žada daugybę įdomių veiklų, pažinčių ir patirčių. Atskiros veiklos numatytos ir vaikams. Pasaulinę patirtį, gydant bičių produktais, pristatys dr. Stefan Stangaciu iš Rumunijos, apie vaistažolių galią pasakos dr. Marius Lasinskas, vyks atvira mokslinė diskusija ir kt. 

Žolinė bus švenčiama ir kituose miestuose bei miesteliuose, dvaruose ir muziejuose, ūkiuose ir festivaliuose – tereikia išsirinkti, kur pasukti. 

Vis dar vyksta Tauragės džiazo festivalis, kuris rugpjūčio 14 d. (nuo 18 val.) suteiks galimybę panirti į retro laikotarpį – Smalininkuose, senajame uoste ar­ba Mažosios Lietuvos Jurbarko krašto Smalininkų kultūros centre (priklauso­mai nuo oro sąlygų), koncertuos retro swing trio „Kartą Amerikoj“, kurie pakvies melomanus į pikantiškos ir inte­lektualios muzikos koncertą „Olden Days“. 

Rugpjūčio 16 d., 21 val., prie Ventės rago švyturio įvyks baigiamasis festivalio „Keliaujanti vėtrungė: tikėjimas, legendos ir knygų milžinai“ renginys. Šis ypatingas vakaras skirtas tikėjimui ir švyturiams, žadantis sujungti istorinę praeitį su šiuolaikine kultūra. Vienas iš renginio akcentų – Tarptautinės švyturių dienos minėjimas. Šia proga vienu metu bus įžiebti Nidos ir Ventės rago švyturiai. Jie abu turi ypatingų istorinių elementų. Nidos švyturyje sumontuotas ypatingas krištolo lęšis, dar 1950 m. pagamintas Ukrainoje, Iziumo gamykloje, kuris prieš atkeliaudamas į Nidą pelnė apdovanojimą tarptautinėje parodoje Paryžiuje. Nuo Nidos švyturio neatsilieka ir Ventės rago švyturys – vienas iš esminių ir originaliausių švyturių Mažojoje Lietuvoje, pastatytas ir savo kelrodystės darbą pradėjęs dar 1863 m. Pasak projekto vadovės Viktorijos Binkulienės, renginys skirtas ne tik vietiniams gyventojams, bet ir visiems, besidomintiems paveldu, istorija ir kultūra.

Rugpjūčio 19–29 d. Kauno kiemuose ir vėl apsigyvens festivalis „Kultūra į kiemus“ – renginių ciklas, kurio metu 11-oje mikrorajonų skambės populiarioji ir eks­perimentinė muzika, bus rodomi filmai bei videoinstaliacijos, vyks fotoparo­dos ir atriedės muziejus ant ratų.

Kotryna PETRAITYTĖ

 

Atnaujinta Trečiadienis, 14 rugpjūčio 2024 08:50