Kraštiečių bendrystei ir istorijai

Ši savaitė Lietuvoje skirta Baltijos kelio 35-mečiui. 650 kilometrų laisvės – toks už rankų susikibusių žmonių grandinės ilgis užfiksuotas istorijai. Šitaip pavadintas ir Baltijos kelio jubiliejui skirtas koncertas sostinėje – jame Katedros aikštėje dalyvaus Lietuvos, Latvijos ir Estijos muzikantai. 

Praėjęs Žolinių savaitgalis, o kai kur ir Šv. Roko atlaidai į daugelį miestelių ir kaimų sukvietė kraštiečius – štai Varsėdžiai paminėjo savo 500 metų jubiliejų, Žadeikiuose šurmuliavo kraštiečių šventė, šilališkiai tradiciškai py­nė žolių vainikus ir kt..

Ateinantį ketvirtadienį 695-ąjį jubi­liejų pradeda švęsti Kvėdarna – net tris dienas šurmuliuosiantis miestelis kvies gyventojus ir svečius į paskaitas, teatro spektaklius, sporto varžybas, o šeštadienio vakarą laukia Kvėdarnos meno mėgėjų pasirodymai, apdovanojimai, svečių sveikinimai.

Rugpjūčio 15 d. prasidėjo Kretingos senosios muzikos festivalis – jau aštuntą kartą klausytojai kviečiami į nemokamus koncertus Kretingos pranciškonų bažnyčioje, kur pasirodo pasaulinės muzikos žvaigždės. Rugpjūčio 31 d., 19 val. festivalį užbaigs didingas koncertas „Sancta Maria: Mišios Vazų-Habsburgų sąjungai“, kurį surengs ansamblis „Canto Fiorito“. 

Liudo Dovydėno premija apdovanojamas geriausio naujo lietuviško­ romano autorius. Šiemet premija paskir­ta Danutei Kalinauskaitei už romaną „Baltieji prieš juoduosius“ (2023 m.). Rašytojo ir žurnalisto L. Dovydėno (1906-2000) premija teikiama nuo 2008-ųjų, jos mecenatas – JAV gyvenantis rašytojo sūnus, fotomenininkas­ Jonas Dovydėnas. Premijos laureatais­ jau yra tapę rašytojai Romualdas Granauskas, Vytautas Martinkus, Val­das Papievis, Vladas Kalvaitis, Do­nal­das Kajokas, Sigitas Parulskis. „Baltieji prieš juoduosius“ – pirmas novelistės D. Kalinauskaitės, Nacionalinę kultūros ir meno premiją pelniusios už „mažųjų formų turiningumą“, romanas. 

Prestižiniame Šveicarijoje vykstančiame Lokarno kino festivalyje šeštadienį apdovanoti du Lietuvos kūrėjų filmai. Pagrindinis prizas – Auk­sinis leopardas – skirtas režisierės Saulės Bliuvaitės debiutiniam filmui „Akiplėša“. Šis filmas taip pat laimėjo apdovanojimą už geriausią debiutą bei du piniginius prizus. Režisieriaus Lauryno Bareišos filmas „Sesės“ taip pat laimėjo du apdovanojimus, o L. Bareiša pripažintas geriausiu festivalio režisieriumi. Filmo „Sesės“ aktorių kvartetas – Gelminė Glemžaitė, Agnė Kaktaitė, Paulius Markevičius ir Giedrius Kiela – laimėjo apdovanojimą už geriausią vaidybą. 

Šią savaitę vyksiantys renginiai – jau kitokie: prisiminsime istorijos akimirkas ir paminėsime rekordišką laisvės siekiusių žmonių vienybę. Renginiai ta proga vyks ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir mažesniuose miesteliuose. Tiesa, Šilalės savivaldybė vis dar tebegyvena praėjusios Miesto šventės nuotaikomis ir apie juos neskelbia nieko – oficialiame savivaldybės interneto puslapyje dalijamasi tik koncerto Vilniuje afiša...

O štai Tauragėje rugpjūčio 23 d., 18 val. prie kultūros rūmų vyks Laisvės vakarienė, kurios metu veiks fotografijų paroda „Į Baltijos kelią sugrįžtant”, taip pat koplytstulpio Baltijos keliui atminti pristatymas bei bardų muzikos koncertas. 

Kotryna PETRAITYTĖ