Nemokami baidarių irklavimo užsiėmimai sulaukė didžiulio vaikų susidomėjimo

Šią vasarą Vakarų Lietuvoje buvo vykdomas projektas, kurio metu vaikai iš viso Vakarų Lietuvos regiono nemokamai mokėsi baidarių irklavimo, gilino žinias apie judėjimo ir sveikos gyvensenos naudas bei artimiau susipažino su unikalia Vakarų Lietuvos gamta. Pasak projekto organizatorių, iniciatyva sulaukė ne tik didžiulio susidomėjo, bet ir per labai trumpą laiką suteikė pastebimos naudos dalyvių savijautai.

Projektas pranoko lūkesčius

Nemokami patyriminiai užsiėmimai baidarėmis „Fiziškai aktyvūs ir žingeidūs“ prasidėjo gegužės pradžioje, baigėsi rugpjūčio pabaigoje. Jie šią vasarą vyko Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono, Kretingos, Plungės, Šilalės, Šilutės, Tauragės bei Telšių rajonų savivaldybėse. Projekto metu 5–17 metų vaikai iš viso Vakarų Lietuvos regiono buvo mokomi baidarių irklavimo technikos subtilybių, dalyviai gražiausiuose regiono vandens telkiniuose irklavo turistiniu stiliumi, o gamtos gidai ir edukatoriai supažindino su juos supančia gamtine aplinka.

Pasak projekto vadovo Šarūno Zamaščikovo, ši iniciatyva pranoko visus lūkesčius – pirmą kartą organizuojamame projekte panoro dalyvauti gerokai daugiau vaikų nei buvo planuota.

„Buvome numatę, jog projekte šiemet dalyvaus apie 240 dalyvių. Tačiau norinčiųjų susirinko net 305: sulaukėme net 231 5–17 metų paauglių, iš jų 75 buvo mažiau galimybių turintys“, – projekto pasiekimais dalijasi Š. Zamaščikovas

Pavyko įgyvendinti užsibrėžtus tikslus

Projekto iniciatorių bendrovės „Baidarė Minija“ vadovo Š. Zamaščikovo teigimu, šio projekto pagrindiniai tikslai buvo suteikti galimybę vaikams iki 18 metų naudingai ir turiningai praleisti laisvalaikį vasaros atostogų metu, taip pat svariai prisidėti prie vaikų fizinio aktyvumo skatinimo, geresnio gamtos pažinimo bei sveikos gyvensenos puoselėjimo.

Pasak Š. Zamaščikovo, šia iniciatyva buvo siekiama prisidėti ir prie Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) išsikeltų strateginių tikslų kuo labiau didinti žmonių fizinį aktyvumą visame pasaulyje.

„PSO fizinio aktyvumo veiksmų plane 2018–2030 m. yra iškeltas tikslas: 15 proc. santykinis suaugusiųjų ir paauglių fizinio neaktyvumo sumažėjimas iki 2030 m. Tad šis projektas tiesiogiai prisidėjo prie minėto PSO strateginio tikslo įgyvendinimo, nes jo veiklomis siekiama ne tik įtraukti jaunimą iki 18 metų į aktyvias fizines veiklas gryname ore, bet ir buvo sukurtas visas ir integruotas patyriminio mokymosi ciklas“, – teigia projekto vadovas.

Š. Zamaščikovo tikinimu, projekto metu realiu laiku buvo galima stebėti, kokias naudas ši iniciatyva suteikia jos dalyviams bei jų savijautai.

„Treneriai pastebėjo, kad, įsibėgėjus užsiėmimas, vaikai tapo ištvermingesni – gebėjo nepavargę baidarėmis įveikti vis didesnius atstumus. Tėvai taip pat atkreipė dėmesį, jog jų vaikai sutvirtėjo, jie džiaugėsi, kad jų atžalos turėjo galimybę daugiau laiko vasarą praleisti gryname ore, stiprinti sveikatą ir išmokti naujų naudingų dalykų“, – sako Š. Zamaščikovas.

Iš dalyvių lūpų – tik teigiami atsiliepimai

„Fiziškai aktyvūs ir žingeidūs“ patyriminiai irklavimo užsiėmimai vyko didžiausiose ir gražiausiose regiono upėse bei vandens telkiniuose: Danėje (Klaipėdos mieste), Minijos upėje (Klaipėdos r.), Akmenoje (Kretingos r.), Šyšoje (Šilutės r.), Masčio ežere (Telšių r.), Gondingos HE tvenkinyje (Plungės r.), Jūros upėje (Tauragės ir Šilalės r.).

Patys dalyviai taip pat džiaugiasi, jog šie užsiėmimai jiems suteikė daug smagių akimirkų bei naujų vertingų žinių.

„Nors vasarą dažniausiai būna labai sunku anksti keltis, rytinės treniruotės man labai patiko. Po jų būdavo daugiau energijos kažką veikti visą likusią dieną“, – sako 14-metė projekto dalyvė Rasa iš Tauragės.

9 metų projekto dalyvis Nedas iš Plungės tikina, kad jam labai patiko prisidėti prie gamtos švarinimo. Jaunąjį dalyvį labai nustebino netinkamas žmonių elgesys su aplinka.

„Patiko rinkti šiukšles iš vandens. Nesuprantu, kodėl žmonės tiek daug išmeta daiktų į upę. Labai blogai daro“, – neabejoja vaikinukas.

O 12-metis Kajus iš Telšių labiausiai vertina projekto metu įgytas žinias apie baidarės irklavimą ir kaip elgtis, ištikus netikėtai situacijai, pavyzdžiui, baidarei apsivertus upėje.

Tikisi, kad projektas taps kasmetiniu

Organizatoriai džiaugiasi, kad per pirmus projekto metus sėkmingai pavyko sukurti visą sklandžiai veikiančią patyriminio irklavimo koncepciją ir ją sėkmingai įgyvendinti. Šiems tikslams pasiekti buvo įsigyta įvairių priemonių: baidarių, audiogidų sistema, saugos priemonės (liemenės, baidarių prijuostės, hermetiški pirmosios pagalbos rinkiniai, gelbėjimo virvės). Taip pat nuomotas autobusiukas baidarių transportavimui į skirtingas savivaldybes, surinkta itin kompetentinga trenerių, edukatorių ir gamtos gidų komanda.

Kiekviena dalyvių grupė per tris vasaros mėnesius galėjo sudalyvauti net 24 patyriminiuose irklavimo užsiėmimuose, kurie trukdavo apie 3 val.

Pasak Š. Zamaščikovo, sulaukus reikiamo finansavimo, šį projektą ketinamą vykdyti ir kitąmet.

„Projekto sėkmė tikrai įkvėpė tęsti šią idėją ir labai tikimės, jog jis vyks ne tik kitą vasarą, bet ir taps prasminga kasmetine tradicija“, – ateities vizijomis dalijasi projekto vadovas.

Projekto tikslams pasiekti skirta beveik 67,3 tūkst. Eur iš Sporto rėmimo fondo lėšų, kurias administruoja Nacionalinė sporto agentūra prie Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos.

Projekto organizatorių nuotr.

Užs. Nr. 170

Atnaujinta Ketvirtadienis, 05 rugsėjo 2024 09:02