Pajūryje surengtas tradicinis greitųjų šachmatų turnyras

Rugsėjo 21 d. Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijo­je vyko XII-asis greitųjų šachmatų turnyras, skirtas Šila­lės politiniam ir visuomenės veikėjui, šachmatų entuzias­tui Stanislovui Biržiškiui atminti. Kasmet šiame turnyre dalyvauja vis gausesnis dalyvių skaičius. Šiemet A (su­au­gusiųjų ir pažengusiųjų) turnyras sulaukė net 111 dalyvių, turinčių didesnį nei 1600 FIDE (Tarp­tau­tinės šachmatų federacijos) reitingą. 

A grupės dalyvių amžius – nuo 10 iki 88 metų. Tuo tarpu B kategorijos turnyre prie šachmatų lentų sėdo 71  žaidėjas nuo 7 iki 12 metų. Sulaukta jų ne tik iš įvairių Lietuvos miestų, bet ir iš Latvijos, Lenkijos bei Ukrainos. Generalinio rėmėjo Manto Makulavičiaus ir Šilalės garbės piliečio, pirmųjų septynių Vyriausybių minist­ro Jono Biržiškio dėka, greitųjų šachmatų turnyras išsiskiria savo organizuotumu, daly­viams nėra jokio mokesčio, o žaidėjai kasmet laimi daug vertingų prizų. 2024-ųjų XII-ojo greitųjų šachmatų turnyro prizininkai buvo apdovanoti ne tik unikaliais rankų darbo trofėjais, taurėmis, medaliais, bet ir piniginiais prizais. Turnyro idėjos autoriaus ir generalinio rėmėjo Danieliaus Makulavičiaus šeimos įsteigtas pri­zas nugalėtojui – 300 eurų, aso­ciacijos „Lietuvos keliai“ tary­bos nario M. Makulavičiaus pri­zas antros vietos laimėtojui – 250 Eur, J. Biržiškio šeimos pri­zas trečios vietos laimėtojui – 200 Eur. Lietuvos šachmatų paramos fondas prizams skyrė 250 Eur, taip pat prizus įsteigė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Šilalės rajono savivaldybė, Pajūrio seniūnija, Šilalės rajono sporto klubas „Dvaras“. 

Sužaidus varžybų reglamentu nustatytus 9 ratus, A turnyrą jau trečius metus iš eilės laimėjo FIDE meistras Andrey Levitskiy (Uk­raina), surinkęs 7,5 taško iš 9 galimų, antras liko tarptautinis meistras Pijus Stremavičius iš Kauno (7,5 taško), trečias – vilnietis FIDE meistras Dmitrijus Chocenka (7 taškai). 

B turnyre nugalėjo Dainius Kubilius iš Klaipėdos su 8 taškais, antras buvo Vėjas Čepauskas iš Gargždų (8 taškai), trečias – Maksim Potapkin iš Klaipėdos (7 taškai).

Turnyras pritraukia nemažai ir Šilalės rajono šachmatininkų. Prie stalų šiemet sėdo net devyni Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos mokiniai: Augustas Tomkus, Šarūnas Tverijonas, Paulius Bud­vytis, Živilė Tomkutė, Edas Martinkus, Adomas Domb­rauskas, Vestina Budavaitė, Rugilė Tomkutė, Stasys Aidanas Šerpetaus­kis ir dar aštuoni įvairaus amžiaus rajono gyventojai. Tarp Šilalės rajono dalyvių A turnyre šiemet stip­riausias buvo bijotiškis Antanas Dabulskis, surinkęs 4 taškus, antras – Alis Mačernis iš Šilalės (taip pat 4 taškai), trečias – pajūriškis moksleivis A. Tomkus (4 taškai). B turnyre geriausio žaidėjo titulą pelnė Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos mokinys A. Domb­rauskas (mokyt. Tomas Veščiūnas), surinkęs net 6 taškus. 

Beje, labai reikšmingas vaid­muo tokiuose turnyruose tenka teisėjams. Pajūryje vykstančio turnyro nuolatinis vyriausias teisėjas – nacionalinės kategorijos teisėjas Algirdas Rauduvė iš Kauno. A turnyre jam talkino nacionalinės kategorijos teisėjas iš Kauno Jonas Ridz­vanavičius, B (vaikų) turnyrui teisėjavo nacionalinės kategorijos teisėjas, šachmatų klubo „Dvaras“ vadovas, Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos šachmatų būrelio vadovas T. Veščiūnas, o jam talkino teisėjas Audrius Bitinas iš Tauragės.

Tiek turnyro atidaryme, tiek teikiant prizus, kaip ir kasmet, dalyvavo gausus būrys svečių: Šilalės garbės pilietis, šachmatų turnyro siela J. Biržiškis, Švietimo, mokslo ir sporto ministrės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės patarėjas Vytautas Vaitiekūnas, asociacijos „Lietuvos keliai“ tarybos narys M. Makulavičius, Seimo nariai Jonas Gudauskas, Jonas Varkalys, Romualdas Vaitkus, Julius Sabatauskas ir Gied­rius Surplys. Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos direktoriaus Juozo Žymančiaus organizuotumo, rėmėjų ir gimnazijos bendruomenės sutelktumo dėka visi dalyviai bei jų artimieji tradiciškai buvo pavaišinti žemaitišku kugeliu.  

Gimnazijoje esantis atminimo prizas – trofėjus pasipildys dar viena pavarde ir einantiems  pro šalį primins, kad ten gali būti ir jų pavardė. Sėkmingų ėjimų žaidime ir gyvenime! 

Irena TVERIJONIENĖ,

Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui 

Rolando URBONO nuotr.