Ar galime į mitybą žiūrėti „pro pirštus“?

R. Dovidavičienė: „Kiekviena maisto porcija turėtų būti ne di­desnė nei jūsų dviejų plaš­­takų dydžio“. R. Dovidavičienė: „Kiekviena maisto porcija turėtų būti ne di­desnė nei jūsų dviejų plaš­­takų dydžio“.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, mityba yra kone pagrindinis sveikatą lemiantis ir ligų riziką mažinantis veiksnys. Dėl to susimąstyti apie sveikos mitybos bei gyvensenos įpročių formavimą turėtų ne tik norintys sulieknėti ar išsigydyti nuo tam tikrų ligų, bet ir tie, kurie siekia visapusiškai pagerinti savo gyvenimo kokybę. 

Apie tai, kokią žalą organizmui daro nesveika ir nesubalansuota mityba bei kokiu pagrindiniu mitybos principu gali vadovautis kiekvienas, kalbėjo gydytoja dietologė Rasa Dovidavičienė. 

Kokia nesveikos ir nesubalansuotos mitybos žala?

Dažnai visuomenėje sklando mitas, jog nesubalansuota ir sveikatai nepalanki mityba yra tik tuomet, kai mes suvartojame kažko per daug. Tačiau labai svarbu atminti, kad negerai yra ir tuomet, kai mes tam tik­rų maisto medžiagų suvartojame per mažai. 

„Kone didžiausia šiuolaikinio žmogaus mitybos problema – suvartojama per daug angliavandenių, riebalų, cukraus ar druskos, per mažai – baltymų ir skaidulinių medžiagų. Taip pat neišgeriama būtino kiekio vandens – bent šešių stiklinių (apie 1–1,5 litro) per dieną“, –­ dažniausias mitybos klaidas vardijo gydytoja dietologė.

Jos teigimu, trumpuoju laikotarpiu nevisavertė mityba gali pasireikšti didesniu nerimu, stresu, suprastėjusia nuotaika, sumažėjusiu darbo našumu, blogesne miego kokybe. 

„Laikui bėgant, nesubalansuota ir nesveika mityba gali prisidėti prie tam tikrų sveikatos sutrikimų, tokių kaip padidėjęs cholesterolio kiekis ar aukštas kraujo spaudimas, bei ligų, pavyzdžiui, nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų, dep­resijos bei kitų“, – pažymėjo R. Dovidavičienė. 

Svarbu vadovautis sveikos lėkštės principu

Anot gydytojos dietologės, vienas paprasčiausių būdų, kaip kiekvienas gali pradėti pamažu eiti sveikos ir subalansuotos mitybos link – teisingos bei sveikos maisto lėkštės sudarymas. Didžiausią jos dalį – apie 50–60 proc. – turėtų sudaryti gerieji angliavandeniai (vaisiai, daržovės, kruopos). Trečdalį lėkštės reikėtų skirti geriesiems riebalams (kokybiškas aliejus, avokadai, alyvuogės, riebi žuvis, riešutai), o likusią dalį (10–15 proc.) – baltymams (liesa mėsa, ankštinės daržovės, kiaušiniai). 

„Pradėkite nuo savo lėkštės stebėjimo – kiekviena maisto porcija turėtų būti ne didesnė nei jūsų dviejų plaštakų dydžio. Pietų ir vakarienės lėkštėse pusę porcijos turėtų užimti šviežios arba raugintos daržovės. Įprastus baltuosius ryžius reikėtų keisti laukiniais ryžiais, kvietinius makaronus – viso grūdo makaronais“, – patarė R. Dovidavičienė.

Vadovaujantis sveikos lėkštės principu, bus surenkamas subalansuotas maistinių medžiagų kiekis ir gaunamas didesnis skaidulų kiekis. 

„Tikrai nereikia iškart maisto sverti svarstyklėmis, skaičiuoti kalorijų ar drastiškai kažko atsisakyti. Kaskart stebėkite savo maisto lėkštę, prisiminkite šį paprastą principą ir pamažu išmoksite automatiškai juo naudotis“, – akcentavo specialistė. 

Mitai apie sveiką mitybą

R. Dovidavičienės teigimu, šiais laikais duona vis dar laikoma vienu iš „siaubų“. Tačiau kokybiška viso grūdo duona, kurioje yra mažai cukraus bei pakankamai skaidulų, yra puikus angliavandenių šaltinis. 

„Su tokia duona galime pasidaryti visavertį sumuštinį, pavyzdžiui, su avokadu ir lašiša. Norint mesti svorį ar gyventi sveikiau, tikrai nereikėtų visiškai atsisakyti duonos. Taip pat nevertėtų atsisakyti kiaušinių – tai yra puikus baltymų užtaisas“, – pažymėjo specialistė.

Be to, norintiems sulieknėti dažnai patariama nevalgyti po 18 valandos. Anot gydytojos dietologės, taip daryti neteisinga: „Žmogui, neturinčiam jokių gretutinių ligų, vakarienę reikėtų valgyti, likus 3–4 val. iki miego“. 

Taip pat nerekomenduojama vadovautis griežtomis die­tomis, pavyzdžiui, atsisakant angliavandenių bei riebalų, val­gant tik vaisius ar kruopas arba kruopščiai skaičiuojant kalorijas. 

„Kraštutinumai nėra sveika mūsų organizmui. Rinkdamiesi tinkamus ir sveikus ang­liavandenius bei riebalus, gausime daug energijos ir naudin­gųjų medžiagų. Svarbiausia yra­ maisto kokybė, o ne kalorijų kiekis jame“, – akcentavo R. Dovidavičienė. 

Organizmui svarbiausia – tinkamas „kuras“ 

Pasak gydytojos dietologės, vadovaujantis sveikos ir subalansuotos mitybos įpročiais, organizme atsiranda tinkamas naudingųjų medžiagų kiekis ir cukraus kiekio balansas.

„Dėl to visapusiškai pagerėja mūsų gyvenimo kokybė – ne tik geriau išsimiegame, turime daugiau energijos, esame produktyvesni darbe, geresnės nuotaikos, geriau sprendžiame stresines situacijas, bet ir sumažiname tam tikrų sveikatos sutrikimų bei ligų riziką“, – teigė R. Dovidavičienė.  

Ir pridūrė: „Kaip į automobilius pilame tam tikrą kurą, kad jie važiuotų, taip ir savo organizmą privalome aprūpinti tinkamomis medžiagomis, kad jis galėtų funkcionuoti“. 

Norintiems gyventi sveikiau specialistė patarė nepamiršti ir reguliaraus fizinio aktyvumo, kadangi tai padeda gerinti sveikatą, mažėja nutukimo, o kartu – ir lėtinių neinfekcinių ligų atsiradimo rizika.

Nuotraukos iš asmeninio archyvo ir pexels.com

Atnaujinta Trečiadienis, 06 rugsėjo 2023 08:07