Endoskopija – kas tai ir kokiais atvejais gali jos prireikti?

Mi_viri, Shutterstock nuotr. Mi_viri, Shutterstock nuotr.

Sveikatos problemos, susijusios su virškinimo sistema, gali būti itin nemalonios ir trikdančios kasdienį gyvenimą. Dažnai tokiais atvejais gydytojai rekomenduoja atlikti endoskopiją, kuri padeda nustatyti tikslią diagnozę ir planuoti tolimesnį gydymą. Šiame straipsnyje aptarsime, kas yra endoskopija, kada ji gali būti reikalinga ir kokia yra šios procedūros nauda bei rizikos.

Kas yra endoskopija?

Endoskopija – tai medicininis tyrimas, kurio metu naudojamas specialus prietaisas – endoskopas, leidžiantis gydytojui apžiūrėti vidines kūno dalis, tokias kaip virškinimo traktas, be chirurginio įsikišimo. Endoskopas yra plonas lankstus vamzdelis su šviesos šaltiniu ir kamera, kuri perduoda vaizdus į monitorių. Procedūra gali būti atliekama tiek diagnostikos, tiek gydymo tikslais.

Kada ji gali būti reikalinga?

Endoskopija gali būti reikalinga įvairiais atvejais. Dažniausiai ji atliekama esant simptomams, kuriuos sunku diagnozuoti kitais būdais, pavyzdžiui, nuolatiniam pilvo skausmui, neaiškiam svorio kritimui, ilgalaikiam pykinimui ar kraujavimui iš virškinimo trakto. Taip pat šis tyrimas gali būti naudojamas siekiant patvirtinti ar atmesti tam tikras ligas, tokias kaip opaligė, refliuksas, uždegiminės žarnyno ligos, vėžys ar polipai. Gydytojai gali rekomenduoti endoskopiją, jei ankstesni tyrimai, tokie kaip rentgenas ar ultragarsas, nesuteikė pakankamai informacijos.

Endoskopijos nauda: kokia ji?

Endoskopija leidžia gydytojams tiksliai diagnozuoti ir vertinti įvairias ligas, atlikti biopsijas ir netgi tam tikras gydymo procedūras, tokias kaip polipų pašalinimas ar kraujavimo stabdymas. Ji yra mažiau invazyvi nei chirurginės procedūros, todėl patiriama mažiau diskomforto ir greičiau atsigaunama. Be to, moderniose klinikose endoskopija Klaipėdoje, Kaune, Vilniuje ir kituose miestuose yra atliekama naudojant pažangią įrangą, kuri padeda užtikrinti šios procedūros tikslumą.

Endoskopija – svarbus ir naudingas tyrimo metodas, padedantis gydytojams nustatyti tikslią diagnozę ir planuoti tolimesnį gydymą. Susipažinus su straipsnyje minėtais aspektais, galima jaustis ramiau ir labiau pasiruošus šiai procedūrai. Na, o norint gauti daugiau informacijos apie ją, vertėtų konsultuotis su gydytoju.

ANTEJA.LT inform.

Užs. Nr. 128

Atnaujinta Trečiadienis, 03 liepos 2024 16:07