Ar didesnės supirkimo kainos apsaugos obuolius nuo supuvimo?

Šio pavasario šalnos buvo kaip reta negailestin­gos ir užklupo tuomet, kai žydėjo dauguma kaulavaisių, braškės, vasarinės avietės, mėlynės. Užtat aplenkė obelis, dėl to obuolių derlius šiemet yra gana gausus. Rudeninių obuolių skynimo sezonas tik prasideda. Obuolienei ar kitiems gaminiams šių vaisių daug ne­reikia, todėl dauguma gyventojų juos veža į sulčių spau­dyklas. 

Lietuvoje obuolius perdirbti superka tik dvi įmonės – UAB „Vaiskona“ Vilkaviškyje bei „Anykščių vynas“ Anykš­čiuose. Iš išspaustų sulčių jos gamina koncentratą, kurio tik nedidelę dalį pasilieka sa­viems poreikiams, o likusį par­­duoda į užsienį.

Jau dabar į Anykščius ir Vil­ka­viškį sunkvežimiai su obuoliais rieda iš visos Lietu­vos. Po savaitės kitos, tikėtina, susidarys net eilės. „Vaiskona“ per dieną gali supirkti 500-700 tonų obuolių. Ir ne tik Vilkaviškyje, bet ir visoje Lie­tu­voje obuolių derliaus nuėmi­mo metu įsteigiami supirkimo punktai. Jei atsiranda stambių pardavėjų, galinčių pasiūlyti bent 10 t obuolių, įmo­nė juos pasiima pati. Į supirkimo punktus obuolių atveža ir nedidelių sodų savininkai – kas maišą kitą, kas daugiau. 

„Vaiskonos“ darbuotoja „Ši­la­lės artojui“ telefonu paaiškino, jog įmonė superka visokius obuolius, svarbu, kad jie būtų nesupuvę ir ne smulkūs. Jeigu atvežama 2 t ir daugiau, šiuo metu mokama po 12 centų už kilogramą, jei mažiau - 10 ct. Su stambiaisiais obuolių tiekėjais sudaromos individualios sutartys. Kiek moka privatūs supirkėjai, „Vaiskonos“ atstovė teigė nežinanti. Ji patikino, jog įmonė obuolius pirks, kol tik jų bus.

Jurbarko rajono Klausučių žemės ūkio bendrovės direk­torius Skirmantas Dumb­liaus­kas taip pat sakė, kad bendrovė pasiruošusi priimti obuolių derlių. Tačiau kiek mokės, neatskleidė. Kaina esą priklausys nuo obuolių kiekio, kokybės, neatmetamos ir derybos.

Nemažai obuolių iš mūsų krašto iškeliauja į Panevėžio rajone esančią UAB „Malus“. Šios įmonės atstovė sakė, jog kol kas planuojama mokėti po 8-10 ct už kilogramą. Ar supirks obuolius iš šilališkių, dar neapsispręsta, tai priklausys nuo pasiūlos. Šiai bendrovei, kaip ir daugeliui kitų, pagal iš anksto sudarytas sutartis obuolius pristato privatūs supirkėjai.

Tokią pat kainą siūlo ir Anykš­čių rajone esanti UAB „Ažuo­že­rių sultys“, kuri išspaustas sultis parduoda koncentratų gamintojoms.

Šilutėje įsikūrusios UAB „Do­vega“ direktorė Virginija Bud­rikienė teigė, kad įmonė pir­miausia obuolius pirks savame krašte, o jeigu pritrūks, galbūt važiuos ir į kitus ra­jonus. Anot direktorės, už kilogramą obuolių įmonė ketina mokėti 10 ct, tai kur kas daugiau nei pernai. Tad, V. Bud­rikienės teigimu, žmonės turėtų paskubėti parduoti derlių, nes koncent­ratų gamintojai, įsigiję reikiamą kiekį obuolių, gali jų nebepirkti.

Anot Klaipėdos rajone esančios UAB „Sulčių namai“ vieno iš vadybininkų, priklausomai nuo parduodamo obuolių kiekio bei kokybės, numa­toma mokėti nuo 8 iki 14 ct už kilogramą. Artimiausias šios įmonės punk­tas yra Rietave.

Kvėdarniškių Zitos ir Alber­to Uosių sodas užima 5,5 hektaro ir yra vienintelis pramo­ninis sodas Šilalės rajone. Jame auga tik žemaūgės obelys. Va­sarinius obuolius čia pra­dedama skinti liepą. Tačiau šie­met didelė dalis ankstyvojo der­liaus liko neparduota – nebuvo pirkėjų. Rudeninių obuolių, pasak ūkininkų, jau teiravosi dvi sulčių spaudyklos, pažadėjusios mokėti po 15 ct už kilogramą. Kol kas sodininkai nė su viena sutarčių dar nesudarė, nes tikisi, jog gal kas nors pasiūlys geresnę kainą. Mat Uosių obuoliai yra itin geros kokybės, sodui suteiktas nacio­nalinės kokybės sodo vardas. Ūkininkai derliui skinti žmonių nesamdo, apsieina su savo šeima bei giminaičiais.

Šilalėje skelbimų lentose ir net ant pakelių medžių jau ka­bo skelbimai, kviečiantys trečiadieniais atvežti obuolius į buvusį gyvulių supirkimo punk­­tą. Supirkėjas siūlo 8 ct už kilogramą. 

Mūsų rajone veikia ir keletas nedidelių sulčių spaudyk­lų. Šiuo metu darbo joms netrūksta, tad norintiesiems išsispausti sulčių kartais tenka palaukti eilėje. Žmonėms patogu, nuvežus obuolius į spaudyklą, pasiimti sultis 3 ar 5 lit­rų talpose su kraneliu. Kiti pasterizuoja senoviškai - į stik­lainius. Kad sultys būtų gardesnės, prideda kriaušių, moliūgų, cukinijų, apelsinų, morkų bei kt.

Aldona BIELICIENĖ

Algimanto AMBROZOS nuotr.

Atnaujinta Penktadienis, 22 rugsėjo 2017 08:24