Mokiniai susitiko su NATO kariais

Šilalės rajono savivaldybės viešoji biblioteka, bendradarbiaudama su NATO kariais, visą kovo mėnesį rajono mokyklose organizavo susitikimus su Lietuvoje dislokuotais NATO sąjungininkais ir taip siekė prisidėti prie Lietuvos narystės NATO 20-mečio paminėjimo.

NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės komanda lankėsi Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijoje ir Dariaus ir Girėno progimnazijoje, taip pat Pajūrio Stanislovo Biržiškio, Kvėdarnos Kazimiero Jauniaus, Laukuvos Norberto Vėliaus bei Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio gimnazijose. Iš viso šiuose susitikimuose dalyvavo apie 500 jaunų žmonių.

Svečiai iš Vokietijos, Nyderlandų ir Čekijos moksleiviams papasakojo apie misiją, veiklą, NATO svarbą Lietuvai bei kitoms šalims. Mokiniai dalyvavo interaktyvioje žinių viktorinoje, o geriausiai atsakiusieji buvo apdovanoti prizais su NATO atributika. Drąsiausieji turėjo unikalią galimybę gyvai užduoti klausimų, netgi pasimatuoti neperšaunamas karių liemenes, šalmus ir kt. Šis karių vizitas – tai netradicinė pilietiškumo, istorijos, anglų kalbos, o taip pat ir profesinio orientavimo pamoka mūsų rajono jaunimui.

Kariai buvo maloniai nustebinti puikiomis rajono moksleivių anglų kalbos žiniomis, įdomiais klausimais apie jų kasdienį darbą, pavojingiausias misijas, smalsavo, kaip kariai gyvena, kokius patiekalus labiausiai mėgsta ir t.t.

Šilalės viešoji biblioteka džiaugiasi galėdama prisidėti prie jaunų žmonių ugdymo saugumo ir gynybos temomis, o ypač aktualu plėsti tokias žinias pasitinkant kovo 29-ąją, kuomet Lietuva minės 20-ąsias įstojimo į NATO metines.

NATO (Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacija) buvo įkurta dar 1949 m. Šią tarptautinę organizaciją sudaro Europos ir Šiaurės Amerikos valstybės, susivienijusios tam, jog užtikrintų visų Aljanso narių laisvę ir saugumą. Tapti NATO nare Lietuva siekė daugiau kaip 10 metų, o 2004 m. kovo 29 d. tapo pilnateise šio Aljanso dalimi.

Rima NORVILIENĖ

Šilalės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Komunikacijos ir inovacijų skyriaus vedėja

AUTORĖS nuotr.