Rinkėjai antrajame ture dar aktyvesni

A. AMBROZOS nuotr. A. AMBROZOS nuotr.

Šiųmečiai Prezidento rinkimai sulaukia gerokai didesnio rinkėjų aktyvumo nei vykdavę iki šiol, o ši tendencija stebima ir Šilalėje. Išankstinio balsavimo rezultatai rodo, jog žmonėms rūpi, kas ateinančius penkerius metus bus šalies vadovu.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, ant­rojo Prezidento rinkimų turo pirmąją išankstinio balsavimo dieną savo pilietinę valią išreiškė 1,67 proc. rinkėjų (39 tūkst. 040 piliečių). Lyginant su Prezidento rinkimų antruoju turu prieš penkerius metus, kai taip pat varžėsi tie patys kandidatai, kaip ir šiemet, rinkėjai aktyvesni daugiau nei dvigubai. 

Tokia pat situacija ir Šilalės rajone: šiemet antrajame ture pirmąją dieną balsavo 301 (1,64 proc.), o 2019 m. – 139 (0,68 proc.) rinkėjai. Be to, šiemet ant­rojo Prezidento turo metu rajone kiek pagausėjo rinkimų teisę turinčių asmenų – dabar balsuoti gali 18 tūkst. 355 asmenys (pirmojo turo metu – 18 tūkst. 324). 

Lyginant šilališkių aktyvumą pirmojo ir antrojo turo metu, jis paaugo – per dvi išankstinio balsavimo dienas ant­rojo turo metu balsavo 722 rinkėjai: pirmą dieną – 274 (iš jų 246 šilališkiai ir 28 kitų savivaldybių gyventojai), antrąją – 448 (atitinkamai – 407 ir 41). Pirmojo turo metu per dvi dienas iš anksto balsavo 605 rinkėjai. 

Kaip ir pirmojo turo metu, dabar ir vėl aktyviausi Šilalės (4,27 proc.), Ligoninės (3,73 proc.) ir Gimnazijos (2,98 proc.) apylinkių rinkėjai. Staig­meną pateikė Didkiemio apylinkės rinkėjai – praėjusiame rin­kimų ture pasirodę kaip pasyviausi, šįkart jie pagal aktyvumą yra ketvirtoje vietoje (per dvi dienas balsavo 4,95 proc.).

Pasyviausi antrajame ture yra Bilionių ir Iždonų (0 proc.) bei Upynos (0,16 proc.) ir Jucaičių (0,34 proc.) rinkėjai. 

Nepaisant gausaus rinkėjų skaičiaus, Kvėdarnos rinkėjai pirmąją išankstinio balsavimo dieną taip pat nebuvo aktyvūs – iš 1795 savo pilietinę valią pareiškė tik 10 (0,56 proc.). Neaktyvi ir Laukuvos rinkimų apylinkė, kur priskaičiuojama 1263 rinkėjai, iš kurių iš anksto balsavo tik 0,95 proc.  

Tačiau apibendrinant rezultatus, galima daryti išvadą, jog pirmosios dvi išankstinio balsavimo dienos parodė, kad rinkėjai yra dar aktyvesni nei pirmojo turo metu.

„VRK ir mūsų duomenys skiriasi, nes mes renkame infor­ma­ciją, kiek rinkėjų atėjo į mū­sų rinkimų apylinkę, o VRK pateikia susistemintus rodmenis –

kiek balsavo būtent tos savival­dybės ar apylinkės rinkėjų“, – pri­mena Šilalės rinkimų apygardos pirmininkas Stasys Norbutas.

VRK duomenimis, per dvi dienas viso buvo balsavę 4,46 proc. Lietuvos ir Šilalės rajono rinkėjų (818 šilališkių, iš kurių 23 balsą atidavė specialiuose punktuose).

Balsavimas iš anksto vyko iki gegužės 23 d., 20 val. vakaro. Tie, kurie dar neapsilankė balsavimo apylinkėse, laukiami jose sekmadienį, gegužės 26 d. VRK primena, kad, einant balsuoti, reikia pasiimti tik asmens dokumentą su asmens kodu ir nuotrauka (dokumento galiojimo laikas gali būti ir pasibaigęs), o balsavimas vyks nuo 7 iki 20 val. Balsuoti galima bet kurioje apylinkėje, nepriklausomai nuo to, kur yra deklaruota gyvenamoji vieta. 

Žydrūnė MILAŠĖ

Atnaujinta Penktadienis, 24 gegužės 2024 08:18