Lietuvos galiūnas Šilalę garsina visame pasaulyje

Šilališkio sportininko Karolio Aleksandravičiaus daugeliui kraštiečių pristatinėti tikrai nereikia. Nors jau dešimtmetį jis gyvena sostinėje, o jo vardas skamba ne tik mūsų šalies, bet ir Europos bei pasaulio čem­pionatuose, vyras sako niekada nepamirštantis paminėti, jog jį išaugino Šilalė.

Jėgos sporto atstovas, jėgos trikovės elito klasės sportininkas, galiūnas ir stip­riausias  Lietuvos žmogus – tokiais titulais pristatomas Karolis.

„Sportininko karjerą pradėjau 2012 m. nuo jėgos trikovės. Esu vienas iš keturių žmonių per visą Lietuvos istoriją, kuris pakėlė 1000 kilogramų. 2017 m.

pradėjau savo karjerą galiūnų sporte, vienoje iš labiausiai Lietuvą pasaulyje garsinančių sporto šakų. Priklausau Lietuvos galiūnų rinktinei, atstovauju Lietuvai įvairiuose tarptautiniuose turnyruose, o pastaraisiais metais (2021–2023) pasiekiau ne vieną titulą bei rekordą“, – sako K. Aleksandravičius.

2017 m. šilališkis svorio kategorijoje  +120 kg pasiekė tris rekordus: štangos spaudimo nuo krūtinės gulint (235 kg), pritūpimų su štanga (315 kg) ir štangos atkėlimo nuo žemės (335 kg). Tais pačiais 2017-aisiais įvykdė ir elito klasės sportininko normatyvus jėgos trikovėje, o prieš tai, 2016 m., sumušė rekordą štangos spaudimo nuo krūtinės gulint su spec. apranga (310 kg) rungtyje. Prieš trejus metus Karolis užfiksavo ir automobilio atkėlimo per vieną minutę Lietuvos rekordą (16 kartų).

Iš viso 2021-ieji sėkmingi 8 pasiekimais, 2022 m. lydėjo 9 išskirtiniai rekordai, o 2023 m. – net 12. Du sykius 33-ejų šilališkis jau apgynė Lietuvos stipriausio žmogaus titulą, tapo absoliučiai stipriausiu jėgos trikovės bei štangos spaudimo rungtyje, ne kartą buvo tarp Lietuvos, Baltijos šalių galiūnų komandų čempionų, o pernai iškovojo prizines vietas Europos taurės turnyre, Lietuvos dvejetų čempionate, Lietuvos ir Baltijos rąsto kėlimo, štangos atkėlimo varžybose, Latvijos komandinėse dvejetų ir Latvijoje rengtose Europos taurės varžybose. Ispanijoje vykusiame Europos čempionate „Arnold Classic Europe“ buvo aštuntas, o pasaulio čempionate „Static monster“ išplėšė pirmąją vietą Lietuvoje bei pelnė šeštąją viso pasaulio mastu. 

Ir tai dar ne visi Karolio pelnyti titu­lai – iškovotus medalius sunku išvardinti. Šių metų startai jau prasidėjo – mūsų pokalbio metu Karolis rengėsi var­žyboms Gruzijoje, o netrukus iš ten vykusių Europos taurės varžybų pranešė gerą naujieną – iškovota antroji vieta.

Daugelis tokius stipruolius vadina geležiniais žmonėmis. Tačiau retas tik­riausiai susimąsto, jog galingo žmogaus kū­ne plaka jautri širdis. 

„Taip, iš tiesų šis klausimas yra dviprasmiškas. Treniruočių ir varžybų me­tu tenka pamiršti švelnius jausmus, o prieš keliant didžiulį svorį, rengiantis užduočiai bandau „užsiprogramuoti“ skausmui, pykčiui, iššaukti savyje visą susikaupusią agresiją – tik taip galima pasiekti reikšmingo rezultato. Štai todėl man nepatinka, kai varžybose dalyvauja mama – ji stengiasi palaikyti, spinduliuoja šilumą ir meilę, matau jos veide rūpestį ir jaudulį, o tai slopina varžybinę agresiją“, – atvirai pasakoja Karolis.

Jis sako jau nebesistebintis, kad daug žmonių įsivaizduoja, jog stipruoliai – pikti, nebendraujantys žmonės. Ir tik artimiau susipažinus pripažįsta klydę ir nuoširdžiai stebisi, kad galiūnas gali būti ne tik fiziškai stiprus, bet ir jautrus bei šiltas žmogus, kuriam būtini nuoširdūs draugų apkabinimai. 

Neatsiejama stipriausio Lietuvos žmogaus dalis yra ir gimtoji Šilalė.

„Myliu savo miestą, visada pabrėžiu, iš kur esu kilęs, ir nors jau daugiau kaip 10 metų gyvenu Vilniuje, net mano tarmė nepasikeitė. Visi iškart pasako, kad esu žemaitis“, – juokiasi pašnekovas.  

Tačiau jis neneigia, jog pastaruoju metu į gimtąjį miestą grįžta rečiau nei norėtų. Ypač vasarą, kai prasideda varžybų sezonas ir visi savaitgaliai užimti.

Be to, laiko atima ir Karolio Vilniuje įkurta galiūnų sporto bazė „Steel Warriors“, kur buriasi jėgos sporto profe­sionalai bei mėgėjai, ugdoma jaunoji galiūnų karta, populiarinamas jėgos sportas.

„Gyvenimas labai sparčiai keičiasi, gyvenimo būdas – taip pat. Kad pasiekčiau norimą rezultatą, gyvenu ypač disciplinuotai, todėl tenka atsisakyti labai daug pramogų, laisvalaikio. Neslėpsiu: kartais susimąstau, ar verta. Bet tada pasiveja kita mintis – prisimenu save stovintį kokiame Europos ar pasaulio čempionate iškėlus Lietuvos vėliavą, ir tas jausmas, ta trumputė pasididžiavimo savo šalimi akimirka išsklaido visas dvejones“, – atvirauja K. Aleksandravičius.

Jis net neabejoja, jog būtent jo iškovoti titulai, pasiekti laimėjimai ir lėmė, kad televizijų transliuojamos bei pulkus žiūrovų pritraukiančios Lietuvos galiūnų varžybos pradėtos rengti būtent jo gimtinėje Šilalėje. 

„Jeigu ne aš, kaip galiūnas, turbūt niekam niekada nebūtų kilusi tokia mintis. Žinoma, galiūnų sportas visame pasaulyje yra labai populiarus, mes pritraukiame minias smalsuolių – šis sportas įdomus ne tik vyrams, bet jį stebi ir moterys, ir vaikai, nesvarbu, koks jų amžius. Visiems rūpi pažiūrėti į didelius vyrus, kurie pakelia, pavyzdžiui, automobilį ar didžiulį traktorių. Ir po varžybų sulaukiu būrio gerbėjų, kurie užduoda labai daug klausimų, iš kurių dažniausias – kaip pasiekti tokio rezultato. Su malonumu dalinuosi patirtimi, bet visada įspėju – greito rezultato nebus. Visi norėtų tapti stiprūs čia ir dabar, bet taip nebūna, nes greiti rezultatai veda tik į traumas“, – neslepia vienas stipriausių žmonių pasaulyje.

Ir prisipažįsta, kad jam ypač svarbus kraštiečių palaikymas.

„Jie suteikia daugiau adrenalino – negaliu nuvilti savo gerbėjų, privalau sutelkti visas jėgas ir parodyti geriausią rezultatą. Asmeninio fanų klubo dar neturiu, bet tikrai džiaugiuosi, jog yra gausybė mane palaikančių žmonių, tarp kurių – ir labai daug šilališkių. Visada itin vertinu būtent šilališkių žinutes“, – džiaugiasi gimtojo miesto sirgalių dėmesiu K. Aleksandravičius.

Tiesa, ar atvyks į šiųmetę Šilalės miesto šventę, galiūnas sako dar nežinąs. Pasirodo, iki šiol nėra aišku, ar tradicinės galiūnų varžybos šiais metais apskritai Šilalėje bus rengiamos – gali būti, kad galiūnai šiemet mus aplenks, tuo labiau, jog iki šiol varžybų tvarkaraštyje Šilalės vardas nebuvo įrašytas. 

Didžiausi Karolio šių metų planai – dalyvauti ir siekti pergalių „Official strong­man games“ JAV bei Anglijoje, taip pat – Europos čempionate „Arnold Classic Europe“ Ispanijoje. 

Žydrūnė MILAŠĖ

Pašnekovo archyvo nuotr.

Atnaujinta Antradienis, 19 kovo 2024 08:03